Gücü Korumak
Daha önce hiç görmediğimiz ölçüde dünya çapında bir salgın yaşıyoruz.
Adı Koronovirüs. Hem salgının yayılma hızını düşürmek, hem insanlarımızın mümkün olduğu kadar geç enfekte olmasını sağlamak, enfekte olanları tedavi etmek için sağlık kapasitemizi artırıyoruz bir taraftan da tecrit uyguluyoruz.
Tabii insanların sağlığını korumaya çalışırken ekonominin çökmesini önleyecek tedbirler almaya çalışıyoruz.Bu arada muhafaza etmemiz gereken silahlı gücümüz var.
Halen operasyon bölgelerinde mücadele eden askelerimizin kendilerine verilen/verilecek görevlere hazır olmaları ancak hem mental hem de fiziki olarak sağlıklı olmaları ile mümkündür.
MSB’nin planladığı Sayın Cumhurbaşkanının onayını müteakip uygulanacak olan celp ve terhislerin Nisan ayından itibaren bir ay süreyle ötelenmesi ve müteakiben duruma bakılarak yeni karar alınması tedbirinin zorunlu askerlik hizmeti yanların ve onlarla temas edecek kişilerin sağlıklarının korunması açısından önem kazanmaktadır. Tabii bu harbe hazırlık durumunu ve birliklerin muharebe gücünü etkileyebilir mi?
TSK kritik görev yerleri,kritik birlikler vb. kadrolarda profesyonel askerleri istihdam ettiği için harbe hazırlık durumunun ve birliklerin muharebe güçlerini kısa sürede etkileyeceğini sanmıyorum.
Bu tedbirler yeterli olabilir mi?
Ya da bu tedbirleri yeterli görebilirmiyiz? Sonuçta hem belirli görevler için hazırlanmış ve halen Suriye’de en İdlib dört değişik bölgede bulunan birliklerimiz var. Hem kuzey Irak’ta pençe harekatları sonrası üs bölgesi işgal eden birliklerimizle, Irakta konuşlanmış birliklerimiz yanında, Doğu Akdenizde, Kıbrıs’ta, Libya’da görev yapan birliklerimiz var. Akdeniz’de deniz hak ve menfaatlerimizi koruyan deniz kuvvetlerimizin fırkateynleri, deniz altıları,, uçak ve helikopterleri var.
Ege Denizinde görev yapan deniz kuvvetlerimizin unsurları 24 saat alarm durumunda.
Hava kuvvetlerimizin uçakları harekata hazır bekliyor.Afganistan’da, Etiyopya’da, Somali’de, Katar’da vb. yerlerde olmak üzere dünyaya ve bölgeye yayılmış görev icra eden birliklerimiz ve askerlerimiz var. Bütün bu sert gücü muhafaza etmek hem de muharebe edebilecek ve üstün performans gösterecek şekilde ve durumda muhafaza etmeliyiz.
Bunun için bu gücü teşkil eden askerleri morali, motivasyonu,fiziki durumları, mental durumları en yüksek seviyede tutulmalıdır. Bunu yapmak için elimizde çok sayıda araç olduğunu söyleyebilirim. Bu araçlar büyük ölçüde uygulamaya sokulmuştur sanırım.
Bunlardan en önemlisi olan sahra sağlık sistemi ya da sahra sıhhi tahliye, tedavi ve koruyucu sağlık isteminin önemine değinmeden önce alınması gerekli diğer tedbirlerden bahsetmek istiyorum.
İkinci bir karara kadar bütün personel birliklerde kalmalıdır. Zaten izinler, tayinler ve emeklilikler durdurulmuştur.
Suriye ve Libya’da askerlerimizin kasti olarak enfekte edilmesi konusu üzerinde başta MİT olmak üzere önemle durmalıdır. Bu arada bölgede yaşayan halkla temas önlenmeli Suriye Milli Ordusu militanları da korunmalıdır.
Bu ve buna benzeyen tedbirlerin alınması gerektiğini ve zorunlu ikmal, bakım ve muharebe sahası faaliyetleri hariç hareketlilik durdurulmalıdır.
Askeri gücün korunmasında en önemli hatta hayati konulardan birisi Sahra Sağlık Sistemi veya Sahra Tahliye ve Tedavi Sistemidir.
Bunun anlamı şudur; en ileride savaşan askerden ya da birlikten itibaren askerlere ilk yardımı yapacak, onları ayırma istasyonlarına sevk edecek, her kademede(yurt içine kadar) tedavisini ve geriye tahliyesini sağlayacak bir sisteme ihtiyacımız vardır.
Söz konusu sistem birliklerin organik kuruluşunda, kademeler halinde ve belli yetkilerle sınırlandırılmış sağlık unsurları ve birliklerinden oluşur.
Aynı sistem muharebe sahasında ve barış konuşundaki birlikler için hem koruyucu, tahliye ve tedavi edici sağlık hizmeti hem de sağlık eğitimi, birlikte çalışma ve harbe hazırlık seviyesini artırma vb. kritik imkanlar sağlar.
Diğer taraftan ateşli silah yaralanmaları, şarapnel ve mayın yaralanmaları, bunlara yapılacak ilk yardım,söz konusu yartalıların tahliyesi ve tedavisi diğer sağlık hizmetlerinden farklıdır ve özel ihtisas gerektirir.
Bu konuda askerlerin özellikle ilk yardım konusundaki eğitimleri de çok önemlidir. Askerler savaşırken komutanlarına güvenirler.
Komutanlarının aldıkları kararlarla kendilerini koruyacaklarına onları gereksiz yere ölüme sürüklemeyeceklerini ve yanlarında oldukları/birlikte olduklarını bilirler.
Askerler tahliye ve tedavi sistemine de güvenmek isterler. Yaralandıkları ve/veya hastalandıkları zaman onlara ilk yardım yapılacağını,bölgeden süratle tahliye edileceklerini, uygun kademede tedavi olacaklarını ve kurtulacaklarını bilmek isterler.
Yani sahra tahliye ve tedavi sistemi yurt içindeki hastanelere kadar uzanan bir zincirdir. Ateş gücü, ikmal, bakım, bedeni yetenek, komuta kontrol sistemi vb. muharebe sisteminin hayati önemdeki bir parçasıdır.
Savaş ya da Harbin (adına ne derseniz deyin) vazgeçilmez prensiplerinden biridir. Böyle bir teşkilatımız var mıdır? Askeri hastanelerle birlikte kaldırıldı diye biliyorum. Gecikmeden tesis etmeliyiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.