VİRÜSLER VE VATİKAN
Dünya'nın en büyük ilaç şirketlerinin hisse ve tahvil senetlerinin %25'i VATİKAN'ın elinde.. (Aytunç ALTINDAL)
Evet rahmetli Aytunç Hoca bu durumu böyle izah etmiş ve açıklamıştı.
Mesele bu işte...
Mesele ilaç şirketlerinin RANT hesabı Malı kap dolar al götür hesabı
Corona'dan önceki virüsleri inceleyin.
AIDS, Zika ve Ebola'yı SARS Domuz Gribi vs..
Dünya’da her yıl yeni bir hastalık ve virüs türetiliyor.
Bunlar içinde bu işin arkasında yabancı istihbarat servisleri ile güvenlik ajansları ile yol alınıyor.
Biyolojik Laboratuvarlar gizlilik içerisinde yönetiliyor.
ABD’nin dünyanın çeşitli ülkelerinde biyolojik Laboratuvarları var demiştim.
Asıl amaç bu şirketlerin ve onlara bağlı olanların insan sağlığı üzerinden RANT sağlamalarıdır.
Şu ilaç şirketlerini bir inceleyelim:
İlaç şirketleri dünyanın en zengin firmaları arasında kendilerine en yüksek sıralarda rahatça yer bulabiliyorlar ve devasa ekonomik güce sahip durumdalar. Bu özelliklerinden dolayı da, tıp dünyasının
en saygın kongrelerine yada meslek örgütlerine rahatça sponsorluk yapabiliyorlar. Yine bu özelliklerinden dolayı, birçok kez eleştiri konusu olup, hastalıkları yaymakla da suçlanıyorlar. Bu yazımızda Forbes tarafından belirlenen Dünya’nın en büyük ilaç şirketleri yazımızın konusu oldu.
Dünya'nın En Büyük 10 İlaç Şirketi
Pfizer
1849 yılında kurulan Pfizer dünya’nın en büyük ilaç şirketleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Dünya genelinde 90 binden fazla çalışanı olan şirketin, değeri 218 milyar dolar olarak öngörülüyor. Geçtiğimiz
yıl 53.6 milyar dolarlık satış yapan Amerikalı şirket, ayrıca tüm sektörler dahil edildiğinde dünyanın en büyük 54. şirketi olarak değerlendiriliyor.
Firma bünyesinde Enbrel, Eliquis, Lyrica gibi oldukça karlı ilaçları bulunduruyor. Sadece bu üç ilacın 2017 yılı geliri 25 milyardan dolardan fazla. Ayrıca, ünlü Viagra ilacı da yine Pfizer’in portföyünde yer
alıyor.
Novartis
Bünyesinde ayrıca Sandoz ve Alcon’u bulunduran İsviçreli şirket dünya’nın en büyük ikinci ilaç şirketi durumunda. Yaklaşık 125bin çalışanları bulunuyor ve geçtiğimiz yıl 52 milyar dolar gelir elde ettiler.
Dev ilaç üreticisinin binlerce farklı ilacı var, ancak bireysel tüketiciler için belki de en çok kullanılan ürün, Otrivine burun spreyi.
Novartis’in tek seferlik bir tedavi için fiyatı 2,1 milyon dolar olan, SMA hastalığı için geliştirdiği dünyanın en pahalı ilacı, FDA tarafından geçtiğimiz aylarda onaylanmıştı. Ancak, şirket FDA’ya göndermiş olduğu verileri manipüle ettiği şüphesi ile karşı karşıya.
Roche
1896 yılında kurulan İsviçreli şirket, bu yılın Forbes rakamlarına göre dünya’nın en değerli ilaç şirketi durumunda.
Roche’un piyasa değerlemesi tam 222 milyar dolar. 2017 yılının en çok satan dördüncü ilacı olan Rituxan, firmaya neredeyse her yıl 8 milyar dolar kazandırıyor. Ayrıca, Herceptin ve Avastin’de firmanın en çok kazandıran diğer iki ilacı konumunda. Yine Forbes tarafından yapılan dünyanın en saygın şirketleri listesinde ise, en büyük 10 ilaç firması arasında ilk sırada yer alıyor.
En saygın ilaç firmaları değerlendirmesinde ilk sırada Danimarkalı Novo Nordisk var.
Sanofi
Fransız şirket, özellikle diyabet ilacı Lantus ile uzun yıllar çok büyük gelir elde etti. İlacın üretildiği günden bugüne Sanofi’ye 60 milyar dolardan fazla gelir kazandırdığı düşünülüyor. İlacın diyabet ilaçları pazarından aldığı pay bugün azalsa da, geçtiğimiz yıl şirkete beş milyar dolardan fazla gelir
getirdi. Sanofi’nin bugün tüm dünyada yüz binden fazla çalışanı bulunuyor. Şirket geçtiğimiz yıl 40 milyar dolardan fazla gelir elde etmişti.
Merck & Co.
1891 yılında kurulan Amerikalı şirket, onkoloji ilaçları alanında oldukça güçlü durumda. Şirket, Gardasil ve Keytruda adlı iki ilacından geçtiğimiz yıl sekiz milyar dolara yakın gelir etmişti. Toplam geliri ise 42 milyar dolardı. Merck markası kimi zaman kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Bir diğer Merck olan Almanya kökenli şirket 1668 yılında kurulmuş ve dünyanın en eski ilaç ve kimya şirketleri arasında yer alıyor. Bu şirket, hala kurucu Merck ailesi tarafından yönetilmektedir.
GSK
Listedeki ilk İngiliz şirket olan GSK, oldukça köklü bir tarihe sahip, şirket 1830 yılında kurulmuş ve şuan 100bine yakın çalışana istihdam sağlıyor. GSK’nın 2001 yılında geliştirdiği astım ilacı Advair, şirketin şuan ki büyüklüğüne büyük katkı sağlamışa benziyor, İngilizler bu ilaçtan tam 95 milyar dolar gelir elde etmişler.
AbbVie
Şirket özellikle Humira isimli romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaç ile, en büyük on ilaç firması listesine girmiş olabilir. Humira, son iki yılın en çok satan ilacı konumunda ve geçtiğimiz yılda satışları %14 oranında büyüdü. Şirket, ilaçtan şuana kadar 109 milyar dolar gelir elde etti ve geçtiğimiz yılın
geliri ise 18 milyar dolardı. Şirketin toplam gelirinin 32 milyar dolar olduğu düşünülürse, bu oldukça kayda değer bir rakam. AbbVie ayrıca, üniversiteden yeni mezun olan gençler için çalışılacak en iyi ilaç firmaları listesinde ilk sırada gösteriliyor.
AstraZeneca
İngiliz şirketi geçtiğimiz yıl toplam 24 milyar gelir etti. Şirketin değeri ise Forbes tarafından yaklaşık 100 milyar dolar olarak belirtiliyor. Crestor adlı kolesterol ilacı ile 57 milyar dolar gelir elde etti. Reflü ilacı Nexium’dan ise 2001 yılından beri tam 62 milyar dolar kazandılar.
Eli Lilly
1876 yılında kurulan Amerikalı şirket Forbes tarafından en büyük dokuzuncu ilaç şirketi olarak konumlandırılmasına rağmen, marka değeri olarak beşinci sırada yer alıyor. Şirket geçtiğimiz yıl 24.6 milyar dolar gelir etti ve tüm dünyada 40bine yakın çalışanları bulunuyor. Zyprexa adlı bipolar
bozukluk tedavisinde kullanılan ilaçtan 2000 yılında beri 60 milyar dolar kazandılar. Şirket, Forbes tarafından kadın çalışanlar için en iyi ilaç şirketi olarak gösteriliyor
Bristol-Myers Squibb
Bristol, dev ilaç şirketi Celgene’i satın alarak, dünya’nın en büyük ilaç şirketleri listesine giren Amerikalı ilaç üreticisi, listenin onuncu sırasında kendisine yer buldu. Geçtiğimiz yılın en çok satan ilaçları incelendiğinde, iki, üç ve dördüncü ilaçlar şuan Bristol bünyesinde bulunuyor. Celgene firmasın
portföyünde olan Revlimid, Pfizer ile geliştirdikleri kan sulandırıcı ilaç Eliquis ve akciğer kanseri tedavisinde kullanılan Opdivo. Bu üç ilacın geçtiğimiz yıl ki toplam satış geliri 20 milyar dolardı.
Bristol’un gelecek yıllarda daha üst sıralara çıkması muhtemel gözüküyor.
Yani PARA PARA PARA...
Bu gözü aç şirketler DÜNYA’NIN tepesinde hüküm sürmek isteyen AİLELER’in sermayedarların kontrolünde dünyanın kanını emiyor.
VATİKAN’nın elinde de tüm bu şirketlerin hisse ve tahvil
senetlerinin % 25 ‘inin olmasıda ayrıca vahim bir konu.
Ha bu arada unutmadan bir şey daha belirtmek istiyorum.
Dünya’nın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan İsviçre kökenli Novartis ile Microsoft arasında sağlıkta yapay zeka alanında beş yıllık bir anlaşma imzalandı.
Bu anlaşma ile Microsoft’un yapay zeka alanındaki çalışmaları, veri zenginliği ve tecrübesinin Novartis’in ilaç geliştirme süreçlerine doğrudan
katkıda bulunması hedeflenmiş. Yediniz mi? Ben Yemedim!
Amerikalı dev teknoloji şirketi ise, bu anlaşma ile mevcutta “gerçek zamanlı” sonuçlar veren sağlıkta yapay zeka ürünlerini, daha iyi test etmeyi amaçlıyormuş.
Anlaşma ayrıca, Novartis tarafından yönetilen laboratuvar deneyleri, klinik çalışmalar ve üretim tesislerinden elde edilen devasa veri yığınlarını organize etmek ve kullanmak için bir sağlıkta yapay zeka çözümü sağlamayı öngörüyormuş .
İşbirliği ile önce yaşa bağlı macular dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) olan hastalar için tedaviyi kişiselleştirmeye odaklanacak. Daha uygun dozajın önünü açacak kullanımları araştırmak için hali hazırda mevcut hasta gözlerinin on binlerce görüntüsünü taramak için sağlıkta yapay zeka teknolojisi kullanılacakmış.
DİKKAT! Gözler taranacak!
Novartis’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Teknolojiler Başkanı Bertrand Bodson, “Göz hastalıkları ile başlıyoruz, çünkü binlerce ve binlerce OCT taramasına (optik koherens tomografi) sahibiz.
“Bu oldukça değerli bir girdi. Ayrıca, hastaların en kolay sınıflandırılabileceği alanlardan biri de yine görüntüleme teknolojisidir.” Google‘ın da farklı bir göz rahatsızlığı olan retinopati üzerinde çalışmalar yaptığı biliniyor. “Diyor. Google ve Göz rahatsızlıkları bunu bir kenara yazın. İleride lazım olacak.
Ayrıca ;
Ortaklık aynı zamanda kanser immünoterapileri için CAR-T hücreleri üretiminin geliştirilmesine de konu alıyor. İlaçların geliştirilmesine katkıda bulunacak, kimyasal maddelerin üretiminde de yapay zekaya başvurulacak.
Evet Artık işin boyutu sağlık ve sektörel anlamda YAPAY ZEKA’ya gelmiş vaziyette…
İleriki zamanlarda GOOGLE ve İNTERNET ortamından YAPAY ZEKA’dan bulaşan virüslerin adını da duyarız.
Bunu zaten filmler aracılığı ile yaptılar.
VATİKAN’A gelince her yeni çıkan ve aşısı belli olup ta, sonradan piyasaya sürülecek olan ilaç ve aşılardan para kazanmaya devam ediyor!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.