Türk Milli Davası Kıbrıs unutturuluyor!
“Dr.Fazıl Küçük etrafında bir çekirdek kadro oluşmuştu. Bu kadronun içinde 24 yaşlarında genç bir avukat vardı. Adı da Rauf Denktaş.
Rumlar Enosis yolunda faaliyet göstermeleri üzerine, Türk halkı da direnişe geçti. 28 Kasım 1948 günü Kıbrıs’ta Selimiye Camii avlusunda 10 bin üzerinde Kıbrıslı Türk toplandı. O toplantıda Türk halkına teşkilat adına Rauf Denktaş hitap etmişti.
Çok heyecanlı bir konuşma yaptı. Sözlerini de aman Kıbrıs Girit olmasın diye bitirdi. İşte bu ses Torosları aşarak Türkiye’ye ulaştı. Bu ses başta Sedat Simavi’nin başında olduğu Hürriyet Gazetesi başta tüm basında yer buldu. Böylelikle Kıbrıs konusu Milli Dava olarak kabul edildi.”
Yukarıdaki sözler Emekli Büyükelçi Naci Akıncı’ya ait.
Kıbrıs konusunun ele alındığı Heredot 3.Yaş Akademisi ve BESİAD işbirliği ile düzenlenen Günbatımı söyleşilerinin bu bölümünde “Kıbrıs’ta Çözüm mü?” konferansı düzenlendi. Konuşmacı olarak etkinliğe katılan Emekli Büyükelçi Naci Akın, özellikle Türk Milli davası Kıbrıs’ın unutturulmaya çalıştığının altını çizdi.
Bodrum’da düzenlenen Günbatımı söyleşileri çok başarılı geçiyor. Hamdi Topçuoğlu’nun koordinatörlüğünde çok önemli konuların gündeme getirildiği bu toplantılarda yol gösterici mesajların verilmek istenildiğini de görüyoruz. Topçuoğlu hocamıza ve emeği geçenlere öncelikle teşekkür etmek istiyoruz.
Şimdi konumuza geçelim:
Kıbrıs, bugünlerde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. İki toplum liderinin kalıcı bir çözüm bulmak için yaptıkları çalışmalarda bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Rumların olumsuzlukları, AB’nin ve Yunanistan’ın Kıbrıs Türklerini yok sayan istekleri karşısında beklenen sonucun ortaya çıkmayacağı da görülüyor.
İşte, bu önemli konu Bodrum’da Günbatımı söyleşilerinde masaya yatırıldı. Emekli Büyükelçi Naci Akıncı, Türk Sanat musikisinin önemli isimleri Prof. Dr. Nevzat Atlığ ve Sadun Aksüt, 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılan gazilerinden Emekli General İhsan Beriş ve yaklaşık 50 kişi katıldığı etkinliğe Bodrumlular da büyük ilgi gösterdi.
Dışişleri Bakanlığındaki görevine Kıbrıs-Yunanistan Dairesi’nde başlayan ve görev süresi boyunca Kıbrıs konusunda çalışan, aynı zamanda Kıbrıs konusunda en önemli uzmanlardan biri olarak gösterilen Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, 1967 yılında Dışişleri Bakanlığında göreve başladığını anlatarak “Milli Kıbrıs Davamızın bütün aşamalarına sayın Denktaş’la beraber tanıklık ettim. 15 seneye yakın sayın Denktaş’la New York’da müzakereleri yürüttük” diyerek konuşmasına başladı.
Kendisini dinleyelim:
“Dikkat edecek olursanız Kıbrıs davamız gazetelerde yer almıyor. Kıbrıs davası bizim kuşağımızda daha heyecanlıydı. Hepimiz sahipleniyorduk. Ancak, şimdiki kuşağın Kıbrıs davasını önemsediğini, bu konuda heyecanlandığını görmüyoruz. Bu durum da hali ile bizleri üzüyor. Türkiye’nin Milli Davası Kıbrıs, son 16 yıldır unutulmuş ve unutturulmaya çalışılmaktadır. Kıbrıs davası dünyada çözüme kavuşturulmamış 3 konudan bir tanesidir. Biz, yavru vatanda yaşayan soydaşlarımızın eşit şartlarda, insanca yaşaması gerektiği savunuyoruz. Dünya durdukça vaz geçemeyeceğimiz Kıbrıs konusunda adil çözüm bulunmazsa adaya barışın gelmesi de mümkün olmayacaktır. Kıbrıs davası Türkiye’nin en önemli davasıdır. Gençlerimizi bilinçlendirmek, davamızı daha iyi anlatmak zorundayız. Bunda medyanın da rolü olmalıdır. Bu heyecanı millet olarak yaşarsak mücadelemiz daha rahat hedefine ulaşır. “
Biraz da derneğin çalışmaları ile ilgili bilgiler aktaralım:
Günbatımı Söyleşilerinin 4.sü Aspat Müzik Topluluğu Şefi Mustafa Köker’in piyano resitali ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği geçmiş dönem başkanı Selçuk Şahin, Günbatımı Söyleşilerinin Hamdi Topçuoğlu’nun önerisi ile başladığının bilgisini vererek, her ayın ikinci Çarşamba günü bu toplantıları sürdürmeye kararlı olduklarını kaydetti.
Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü “Dernekler ya da kurumlar büyüdükçe problemler artıyor. Heredot 3.Yaş Akademisi Derneği 100-150 kişilik bir dernekken hepimiz birbirimiz tanıyorduk. Şimdi 500’e yakın bir sayıya ulaştık. Bu gün katılımın alışılagelmişten daha az olması başka bir etkinlikle çakışmış olmasından kaynaklı. Ancak oldukça nitelikli bir katılım söz konusu” dedi.
BESİAD Başkan Yardımcısı Neslihan Nazlıoğlu’da BESİAD ile ilgili kısa bir tanıtım yaparak, bu tür nitelikli etkinliklere her zaman destek vereceklerini ifade etti. Daha sonra söz alan Firdevs Şengül’de Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik’in biyografisini katılımcılar ile paylaştı.
Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği geçmiş dönem başkanı Selçuk Şahin, Günbatımı Söyleşilerinin Hamdi Topçuoğlu’nun önerisi ile başladığının bilgisini vererek, her ayın ikinci Çarşamba günü bu toplantıları sürdürmeye kararlı olduklarını kaydetti.
Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Dernekler ya da kurumlar büyüdükçe problemler artıyor. Heredot 3. Yaş Akademisi Derneği 100-150 kişilik bir dernekken hepimiz birbirimiz tanıyorduk. Şimdi 500’e yakın bir sayıya ulaştık. Bugün katılımın alışılagelmişten daha az olması başka bir etkinlikle çakışmış olmasından kaynaklı. Ancak oldukça nitelikli bir katılım söz konusu”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.