MHP'de 'Başkanlık' krizi
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Başkanlık Sistemi”nin referanduma gitmesinin yolunu açmasının ardından, kamuoyunda Başkanlık tartışmaları yoğun bir şekilde sürüyor.
Bahçeli’nin “gelsin bir bakalım” demesine rağmen, kulislerde Başkanlık konusunda Bahçeli ve Erdoğan arasında bir “mutabakat” olduğu görüşü hakim.
“Hayırlı işlere engel olmamak” lazım diyerek Meclis’e gelecek “Başkanlık Sistemi” teklifine engel olmayacağını belirten MHP Lideri’ne MHP milletvekillerinden bir “sürpriz” geleceği de konuşuluyor.
15 Temmuz kanlı darbe girişiminin öncesinde MHP’de muhalefetin güçlü bir “duruşu” vardı. 19 Haziran’da gerçekleşen MHP Olağanüstü Kongresi’nde yaşananlar bu “duruşu” önemli ölçüde yaraladı. Üzerine bir de“Darbe girişimi” yaşanınca MHP’de muhalefet neredeyse tamamen dağıldı.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, kanlı darbe girişiminin sonrasında Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Türkiye’nin en “etkin” siyasi figürü olarak ortaya çıkması, muhalefetin zaten “parçalı” olan “birliğini” dağıttı ve tüm hesaplarını alt üst etti.
MHP içerisinde Devlet Bahçeli ve yönetimine karşı tabandan gelişen muhalefet hareketini iyi okumak yerine, Genel Merkez’e “sen kalk ben oturayım” tarzında bir çıkış geliştirmekten başka bir tarz ortaya koyamayan MHP Muhaliflerinin sesinin kesilmesine rağmen, tabanda MHP yönetimine yine de bir karşı duruş var.
MHP Lideri Bahçeli’nin “Başkanlık Sistemi” konusundaki “açık çeki” MHP tabanında pek hoş karşılanmıyor. Ancak; tabanın bu konuda yapabileceği bir şey de kalmamış gibi. Şartları ve kaderini kabullenmiş. Türk Milliyetçileri ve Ülkücüler, MHP’nin Türk Siyasi hayatından kayıp gideceğini endişesini taşımasına rağmen hadiseleri izlemekten başka bir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Bahçeli, kanlı darbe girişiminin ardından elde ettiği “gücü”, parti teşkilatlarının üzerinde “cömertçe” kullanırken, AK Parti iktidarının en büyük emeli olan “Başkanlık Sistemi”ne ise “kırmızı halılar” seriyor.
MHP Lideri’ne yönelik “tasfiye memuru” gibi çalışıyor ithamları havada uçarken, Başkanlık Sistemi’nin Meclis’ten geçmesinin MHP’nin 40 vekili ile “çantada keklik” gibi göründüğü algısı herkesi sarmış durumda.
Ancak; MHP içerisinden ve kulislerden gelen bilgiler bunun pek de öyle olmadığını gösteriyor.
MHP’li Milletvekilleri arasında Başkanlık Sistemi Referandumu’na “hayır” diyecek olanların sayısının oldukça fazla olduğu gelen bilgiler arasında.
MHP’li milletvekillerinin azımsanmayacak bir çoğunluğunun “siyasi hayatını bitirme pahasına” Başkanlık Sistemi Referandumuna karşı duracağını dillendirmesi, Bahçeli’nin MHP Grubunda zorlanacağı anlamına geliyor.
Yani sözün kısası, MHP’de sadece “taban kaynamıyor”. Tavanda da sessiz ama derinden “çatırtılar” geliyor.
Hakan Sönmez siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.