Koronavirüs sonrası Dünya'nın şifresi: X günü
Tüm Dünya’yı ve Türkiye’yi esir alan Corona Virüsü sürecinde ülke fark etmeksizin tüm siyasilerin, akademisyenlerin ve önemli stratejistlerin fikir birliği ederek dillerinden düşürmediği bir cümleyi hemen her gün duymaktayız: 'CORONA SONRASI HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
Peki öyleyse son dönemin belki de en çok merak edilen sorusu olan “CORONA SÜRECİ sonrasında Dünya nasıl bir şekil alacak?” sorusunun cevabı nedir?
İşte geleceğe dair bu soruyu yanıtlayabilmenin temel yolu geçmişe gitmekten geçiyor…
***
Takvim yaprakları 2008’i gösterdiğinde ABD’de “Mortgage Krizi” patladı…
Bu kriz ile birlikte küresel çapta şirket hissedarları yaklaşık 20 Trilyon Dolar kaybetti.
Dünya genelinde şirketlerin piyasa değerinden 14,5 Trilyon Dolar silindi.
Kriz ABD Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda yaklaşık 14 trilyon,ABD Mortgage piyasasında 10.5 Trilyon Dolar kayıp yaşanmasına sebebiyet verdi.
IMF,CIA,IMD WORLD COMPETİTİTVENESS YEARBOOK 2008 verilerine göre küresel kriz sonrası Dünya ülkeleri ağır bir “Dış Borç Yükü” altına girdi.
Dünya ülkelerinin toplam dış borç tutarı 51 Trilyon 780 Milyar Dolar’a ulaştı.
Buna göre;
ABD:12 Trilyon 250 milyar Dolar
İngiltere:10 Trilyon 450 Milyar Dolar
Almanta: 4 Trilyon 489 Milyar Dolar
Fransa: 4 Trilyon 396 Milyar Dolar
Hollanda: 2 Trilyon 277 Milyar Dolar
İrlanda: 1 Trilyon 841 Milyar Dolar
Japonya: 1,5 Trilyon Dolar
İsviçre:1.3 Trilyon Dolar
İspanya:1.1 Trilyon Dolar tutarında dış borca battı…
***
ABD’de 2008 yılında başlayıp,2009’da zirve yapan ve yıkıcı etkisini 2010 sonlarına kadar sürdüren “Küresel Finans Krizi” sonrasında ekonominin zirvesinden bankacılık sektörü indi.
Bu sektörün yerini ise Apple,Google,Facebook ve Microsoft gibi devlerin başını çektiği “TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ” aldı.
2008-2015 arasında 900 milyar dolar ile başlayan “Parasal Genişleme Politikası” ile 4,5 Trilyon Dolar para basan ABD Merkez Bankası FED, bankalara kredi verebilmeleri için para sağladı.
FED bununla iç tüketimi canlı tutarak krizin etkilerini azaltmak istedi.
FED’in bu uygulamasını İngiltere ve Japonya ile AB Merkez Bankaları izledi.
Dünya’da batan bankaları finanse etmek amaçlı olarak,2008 -2015 arasında trilyonlarca dolar basıldı.
Ancak 2008’deki krizin başlangıcı aslında orta/uzun vadede bu tip bir küresel finans istemi tıkanmasını 2. kez merkez bankalarının finanse ederek sistemi kurtaramayacağını da gösteriyordu…
***
3 Ocak 2009…
30 bin satırlık bir kod dizisi olarak Blockchain Teknolojisine dayalı olarak ilk kripto para BİTCOİN,kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından duyuruldu.
Bitcoin ve üzerine bina edildiği Blockchain teknolojisinin “merkezi ve en stratejik” özelliği Merkez Bankalarını “Devre dışı” bırakıyor oluşuydu.
***
Alman Hükümeti tarafından desteklenen Endüstri 4.0 kavramı 2011 yılında Hannover Fuarı’nda ortaya çıktı ve fiilen hayata geçti.
Endüstri 4.0 ile birlikte fabrikalarda insanlar yerine robotların çalışması dönemi başladı.
Sanayide “Dijital Dönüşüm Çağına” start verildi.
***
“Sosyal Medya Uygulamaları” teknolojinin hızla gelişimi ile birlikte “sosyal hayata” büyük etti.
Hootsuite ve WeAre Social Raporları’na göre 2019 itibariyle 7 milyar 676 milyonluk Dünya nüfusunun 3.4 milyarı “Aktif Sosyal Medya Kullanıcısı” haline geldi.
“Sosyal Hayat ve İnsan İlişkileri” dijitalleşti.
***
Küresel finans krizinin etkilerinin zirveye ulaştığı 2009 yılı itibariyle Holywood’da “Yapay Zeka” temalı film furyası başladı.
Moon (2009),Robot&Frank (2012),Her (2013),Ex Machina (2014),Chappie (2015) gibi filmler ardı ardına çekilerek milyonlarca izleyici ile buluştu ve insanlar “Yapay Zeka Teknolojisi” fikrine bilinçaltlarında alıştırıldı.
2011 Arap Baharı ile başlayan süreçte kitleler sosyal mewdya üzerinden mobilize edildi,örgütlenerek organize edildi.
Siyaset “Dijitalleşti”
***
2013’te Almanya Bitcoin’i “Özel Bir Para Birimi” olarak kabul etti,ardından Japonya Merkez Bankası bankacılık yasasında değişiklik yaparak Bitcoin’i bir ödeme birimiş olarak kabul etti.
Boch,Microsoft,Fujitsu,Samsung gibi devler IOTA adlı kripto paraya yatırım yapmaya başladı.
***
2017 yılında IMF Başkanı Cristian Lagarde IMF’nin uluslar arası para birimi olan ve sadece IMF üyesi ülkelerin merkez bankaları arasında kullanılan SDR’nin (SDR,İÇERİSİNDE Dolar,Euro,İngiliz Sterlini,Japon Yeni ve Çin Yuan’ından oluşan bir sepettir) içinde bulunan mevcut rezerv para birimlerinin bir “DİJİTAL PARA” ile değiştirilmesinin “zorlama bir hipotez” olmayacağını açıkladı.
Ve IMF için medya tarafından “IMF Coin” adı verilen “Küresel Dijital Rezerv Para” projesi başladı.
***
2017 yılında Rusya’nın “Asker robot” olarak ürettiği FEDOR’un görüntüleri ortaya çıktı. Ordular “Dijitalleşti”
***
2011 yılında Dünya’da e-ticaret toplam ticaret hacminin sadece %3.6’sını oluştururken 2016 itibariyle bu pay %8,5’e ulaştı.
2019’da Dünya’da e-ticaret hacmi 3,5 Trilyon Dolar’a ulaştı… Ticaret “Dijitalleşti”
***
Dünya’da 2009 küresel “Finansal Ekonomik Kriz” sonrasında hızla kredi kartı dağıtılmaya başlandı,hemen herkes 3’er 5’er kredi kartı sahibi oldu.
2015 yılına yılına gelindiğinde Dünya’da kredi kartı ile yapılan ödemeler Capgemini ve Royal Bank of Scotland 2015 Dünya Ödemeler Raporu verilerine göre 390 milyar Dolar’a çıktı.
2019’a gelindiğinde ise sadece Türkiye’de kredi kartı ile gerçekleşen ödeme rakamı 1 Trilyon TL’ye ulaştı.Buna paralel olarak nakit para kullanım oranı hızla azaldı.
***
Ve geldik Corona Virüsü sonrası Dünya’ya…
Tüm Dünya ülkeleri çaresiz kaldıkları bu virüs sonrası vatandaşları için sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Bu süreçte alışverişler dijital uygulamalar ile yapıldı.Bankacılık işlemleri neredeyse tamamen dijital bankacılığa kaydırıldı,bazı ülkelerde seçimlerin elektronik ortamda yapılması tartışılıyor.TV programları konuklarını dijital uygulamalar ile evlerinden canlı yayına bağlıyor.
E-kitap ve e-dergi satışları arttı,internet siteleri en fazla ziyaret edildikleri dönemleri yaşıyor.
TV’lerde diziler durunca insanlar Netflix ve benzeri dijital platformlara akın etti.
Zaman geçirmek için eskiden cafelerde,parklarda sosyalleşen insanlar evlere kapanınca sanal oyunlara ve oyun konsollarına vurdular kendilerini.
%100 “Sanal ve Dijital Bir Hayat” denemesi yapılıyor adeta Dünya üzerinde.
Ve şimdi tüm bu dijital gelişmeler ile tıkanmış klasik küresel ekonomik sistemi birleştirin ve size “X GÜNÜ” geldiğinde “Sistem değişti.Artık Merkez Bankaları yok.IMF Dünya’nın tek Merkez Bankası ve kağıt para dönemi bitti.Dünya üzerindeki tek geçerli rezrv para ise SDR’nin yerini alan IMFCoin.Sistemi sadece dijital paraya göre entegre ediyoruz” dediklerini düşünün…
O “X Günü” ne zaman gelir ya da gelir mi bilemem ama “Çok hayalci,çok distopik” diyorsanız 2008’den bu yana adım adım olanları tekrar okuyun derim.
Yorum ise size kalmış…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.