Bütün yönleriyle 'Hocalı'
Soğuk savaştan sonraki ilk soykırımdı.
1983 yılında Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar'ı görevi başında katleden ermeni ASALA terör örgütünün tetikçisi ağır bir cezaya çarptırılmadığı gibi, 2002 yılında Ermenistan'a verildi.
Uzun süre devlet protokolünde yer alarak çocuklara ve gençlere ermeni terörizminin hedeflerini anlattı. Terör ideolojisinden ve pratiğinden beslenen Sırp milliyetçiler de bu bağlamda Hocalı soykırımını yapan ermeni teröristleri kendilerine örnek alarak Boşnak soykırımına imza attılar. Bu durumu resmi olarak BM’de onayladı.
Tarihte bir geçmişi olmayan, kendilerinin Nuh peygamber tarafından kutsandığını iddia eden ve Ağrı dağının kendilerine ait olduğunu savunmakla kalmayıp, milli ve ulusal bayraklarında simge olarak kullanan. 6. Yüzyılda Anadolu'ya nasıl ve nereden geldikleri henüz belli olmamakla birlikte. 19 yy.’ın ortalarından sonra Osmanlı devletine ihanet eden ve kendilerinin yeni sahipleri olan Rusya himayesinde İrevan hanlığına ait Toprakları işgal edip yüzyıllardır orada yaşaya Müslüman nüfusun göç etmesine sebep olan.
1922 SSCB’nin işgal ettiği ve kendisine bağladığı Azerbaycan’ın toprağı olan ve Anadolu'yla toprak bütünleşmesi olasılığına engel olmak için Dağlık Karabağ bölgesinde demografik yapıyı değiştirmek için yetmiş yıl boyunca getirip yerleştirdiği. Türklerin adlandırmasıyla ermeni, kendi tanımlamalarıyla haylar!
SSCB dağılma sürecine girmiş ve bölgeye gergin bir hava hakim olmuştu Rusya ve batıyı arkasına alan Ermeniler Azerbaycan'ın resmi toprağı olan Karabağ'ı bölgesini, işgal yoluyla kurdukları ülkenin sınırına dahil etmek istiyorlardı.
Rejimin baskısı altında geçmiş yetmiş yıl içinde SSCB yönetiminin sinsi planlarıyla nüfus oranı %75’e %25 oranında Müslüman Türklerin aleyhine değişmişti. Bir hafta önce 'Karabağ'ın nereye bağlanacağı hakkında’’ sözüm ona yapılan referanduma Türkler katılmamış, Ermeniler tamamen katılmışlardı.
25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gecenin ilk saatlerinde Karabağ’ın ikinci büyük kentine, Rus zırhlı birliğinin desteği ile giren ermeni teröristler; bir yıl önceden Rusya yönetimi tarafından silahsızlandırılan kentte büyük bir etnik soykırım yapmış:
Kasaba kıyısındaki nehri can havliyle geçerek ormanlık alandan Akdam bölgesine ulaşmak isteyen silahsız ve savunmasız insanları, ermeni çeteciler ormanlık alanda kurdukları pusuya düşürerek makineli silahlarla; İçlerinde çocuk, kadın ve hamile kadın ve yaşlıların bulunduğu 613 Hocalı kasabası sakinini saldırıların yapıldığı alanda şehit etmişler. (56 kişi işkenceyle öldürülmüş), 155 kişiden çeyrek asırdan beri haber alınamadığı gibi, 1275 Azerbaycan Türk’ü rehin alınmış, 487’si ise yaşanan olaylar sonucu vücutlarının en az bir organını kaybetmek sureti ile engelli durumuna düşürülmüştür.
“Şu anda yalnız kuru çimenden esen rüzgarın sesi ıslık çalıyordu, ve ceset kokusunu uçurması için bu rüzgar henüz erkendi. Eli kanlı bir ermeni teröristi olan Monte bir yılan gibi, üzerinde masum kadınların ve çocukların kırılmış kuklalar gibi saçıldığı çimene eğilerek "Disiplin yok" diye fısıldadı. O bu günün önemini anlıyordu: bu gün Sumgayıt Pogromunun dördüncü yıldönümüne yaklaşıyordu. Hocalı stratejik bir amaç olmasından başka aynı zamanda bir öç alma eylemi, son yüzyılın en acımasız soykırımıydı.
Hocalı’da yaşanan bu etnik kıyıma Birleşmiş Milletler ve Batılı devletler ciddi bir tepki göstermediler. Batılı ülkelerin bu tutumu ve Rus desteğiyle Ermeni kuvvetleri kısa bir süre içerisinde Dağlık Karabağ bölgesini ve bir kısım Azerbaycan topraklarını işgal etti.
Kafkasya'yı yakından izleyen ve Hocalı faciası sırasında bölgede bulunan ABD'li gazeteci-yazar Thomas Goltz, olayın “Bölgede yaşayan Azerbaycan Türklerine karşı toptan imha amacı taşıdığını, o nedenle apaçık soykırım olduğunu” ilk günden yazmıştı. Goltz'u, Fransa'nın, Hollanda'nın, Türkiye'nin bölgeden sıcak haber yazan muhabirleri de aynı gerekçeyle doğrulamışlardı.
Karabağ’daki Türk nüfusuna karşı insanlık dışı etnik soykırımı düzenleyen çete liderleri Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan daha sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı oldular.
Binlerce Yıldır Türk kenti olarak bilinen Hocalı’nın ismi 'İvnovka' olarak değiştirildi.
Diaspora faaliyetleri sonucu ABD nin 21 eyaleti ve dünyanın yaklaşık on ülkesi ve parlamentosu Hocalı olaylarını soykırım olarak tanıyıp ve o yönde kararlar aldılar.
Tam Otuz yıl önce ermeni çetelerinin Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaptıkları soykırımın yıldönümünde aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.