Norveç’te sağ iktidarı deviren Sol Cephe’yi bizim muhalefet örnek alır mı?
Sosyal demokrasi denen yönetim anlayışının merkezi kabul edilen İskandinav ülkelerinden Norveç’i, bizim de pek yakından tanıdığımız “neoliberal” uygulamalarla 8 yıldır yöneten sağ iktidar, büyük bir yenilgi aldı.
13 Eylül 2021’de yapılan Norveç parlamentosu (Stortinget) seçimlerinde 165 toplam sandalyenin 100 sandalyesi sol ittifakın eline geçti.
Norveç’te ‘sol ittifak’ bizdeki gibi ‘Memleket Hareketi’ denilen oldukça ‘sağ’ ittifak değil. Ancak Türkiye’de yine de ‘sol’ denince ya da Türkiye solunun koltuğunda oturanlara bakınca CHP ve HDP anlaşılıyor.
Norveç’te sol ittifak sosyal demokratlardan komünist kızıllara kadar uzanan gerçekten sol bir ittifak.
İşte sol ittifak ve sandalye dağılımı:
AP Norveç İşçi Partisi: 48 milletvekili
SP Köylü Partisi: 28 milletvekili
SV Sosyalist Sol parti: 13 milletvekili
RØDT Komünist Kızıllar: 8 milletvekili
MDG Yeşiller: 3 milletvekili.
Sekiz yıldır sağ partiler tarafından yönetilen Norveç’te klasik İskandinav modeli olan sosyal demokrasinin unutulması, uzun süredir bilinçli seçmen üzerinde huzursuzluk yaratıyordu.
8 yıllık iktidarın, özellikle gelir getiren kamu kuruluşlarını özelleştirmesi, yabancı şirketlere verilen ayrıcalıklar halkın büyük tepkisine yol açmıştı.
Sağ koalisyon partilerinin sosyal haklara getirdiği kısıtlamalar, aşırı özelleştirme ve küçük işletmelerin işini zorlaştırmaları bardağı taşıran son damla oldu.
Seçimi kaybeden başbakan Erna Solberg, bu yılın şubat ayında seçime altı ay kala, ülkenin istihbarat kurumu PST tarafından açık bir şekilde uyarılmış ve aşırı özelleştirmelerin ve yabancı şirketlerin ülkeyi ele geçirme riskinin ülkenin egemenliğini tehdit ettiğinin altını çizmişti.
Bu uyarıyı dikkate alan ve özelleştirmeyi kesen başbakan yine de seçimi kaybetmekten kurtulamadı. Seçmen tarafından cezalandırıldı.
Sol blokun en büyük partisi olan Norveç İşçi Partisi’nin lideri Jonas Gar Støre’nin başını çektiği ittifakın halka verdiği umut şu başlıklarda toplanıyordu:
- Özelleştirme durdurulacak.
-Satılan KİT’lerin bir bölümü yeniden kamulaştırılacak.
-Sağlık sektörü tümüyle devletin kontrolünde olacak.
-Eğitimde fırsat eşitliği garanti altına alınacak.
-Alt sınıfların geliri arttırılacak.
-Geliri yüksek olanlardan daha fazla vergi tahsil edilecek.
-Toplu taşım güçlenecek.
-Karbon salınımları azaltılacak.
-Çevre kirlenmesine izin verilmeyecek.
- Kooperatifçilik, çiftçiler ve taşra desteklenecek.
-Merkezileşme durdurulup taşraya yerleşimler desteklenecek.
CHP yalnızca en baştaki ve en sondaki maddeyi gündemine alıp yalnızca onun üzerinde halka umut dağıtsa ve Türk seçmenini inandırsa seçimi kazanır!
Ama nerdeee…
Ahmet Yıldız
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.