Kürtler Türkmen diyarı Kerkük'te Türkleri istemiyor
Geçenlerde Kerkük ve Barzani ile ilgili bir yazı yazmış ve “Türk düşmanı Barzani Kerkük’te Türkmenleri silmek istiyor. Kerkük’ün yapısını tamamen bozarak burayı bir Kürt kenti haline dönüştürmek istiyor” demiştik. Barzani’nin “Bağımsızlık için gün sayıyoruz, referandumla bunun yolunu açacağız “açıklamaları ile de nelere adım atmak istediğinin altını çizmiştik.
Ali Kerküklü (Irak'taki Türkmenlerin Sessiz Çığlığı Kitabının Yazarı) “Kürtler, Türkmen Diyarı Kerkük’te Türkmenleri istemiyor” diye başlayan bir yazı gönderdi. Kerküklü, yazsında Kerkük’ün neden bu kadar önemli olduğuna da değinmiş. Konumuz içinde olduğu için sevgili Kerküklü’nün yazısını aynen sizlerle paylaşmak istedik. Böylece Kerkük’te neler oluyor, neler bitiyor böylece birinci elden de öğrenme fırsatımız olacaktır.
“Şimdi verirken son nefesimi
Bu son seslenişim size
Ya tutun elimizden
Ya da “kardeş” demeyin bize”
“Türkmen şehri Kerkük resmi olarak Bağdat yönetimine bağlı bulunuyor. Ancak peşmerge, 2014 yılında IŞİD’le mücadele bahanesi ile, Kerkük’te yönetime “fiilen” el koydu. Kürtler, uzun bir dönem boyunca Kerkük'ü de Kürt bölgesine dahil etmeyi hedefliyorlardı.
Kürtler, Türkmen kenti Kerkük'te varlığını göstermek için yeni kararlar aldı. Kerkük’ün Kürt Valisi Necmeddin Kerim, önceki gün yayınladığı Kürtçe bir genelge ile, kentteki kamu kurumlarında Kürtçe'yi "zorunlu dil" yaptı. Vali ayrıca, kentteki tüm kamu kurum binalarına "Kürt bayrağı çekilmesini" de istedi.
Kerkük neden önemli?
Uluslararası enerji ajansına göre, Irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı Kerkük’te gerçekleşiyor. Ülkenin kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 6’sı, potansiyel petrol rezervinin ise yüzde 9'u Kerkük’te. Kerkük açısından Türkiye için hayati öneme sahip önemli nokta ise, Kerkük'teki yoğun Kerkük - Ceyhan petrol boru hattıdır. Türkmenler, zengin petrol yatakları üzerinde yaşıyor. Ama Petrol Türkmenlerin baş belası olmuş, insanlarına felaket, kan, ölüm ve gözyaşı getirmiştir.
Başkaları için “petrol cenneti” bizler için ise çocukluğumuzun cennetidir Kerkük.
Kerkük, asırlardan beri Irak Türkmenlerinin bu coğrafyada şekillenmiş Türk kültürünün merkezidir. Bir kentin aidiyeti ve kimliği, o şehrin tarihi mimari eserleri, sosyal ve kültürel yapısıyla da yakından ilgilidir.
Kerkük Kalesi, Gök Kümbet’i, Nakışlı Minare ve Camisi, Aziziye Kışlası, Kayseri (Kapalı) Çarşısı, Kilciler Pazarı, Altunköprü, Kırdar Hanı ve Çarşısı, Kale Hanı, Mecidiye Sarayı, Dakuk Ulu Camii Minaresi, 16 gözlü Taşköprü gibi 60’tan fazla Türk eserine Kerkük’ün her noktasında rastlamak mümkün.
Kerkük’te yaşayan Türkmenlerin dışındaki milletlerin buna benzer acaba kaç tane tarihi eseri vardır? Yok. Diğer taraftan edebiyat ve kültür alanında da Türkmen ağırlığını görmek mümkün. Kerkük’teki sanatçıların çoğunluğu da yine Türkmenlerden. Kerkük Türküleri tüm dünyada hangi dille icra ediliyor? Türkçe.
Bazı gruplar “Kerkük bizim” diyor, o zaman haklı olarak şu soruları sormak gerekiyor:
Kerkük sizin ise o zaman Kerkük’te tarih, medeniyet ve kültür mirasınız nerede? Kerkük sizin ise neden nüfus kayıtlarını ve tapu dairelerini tahrip edip yaktınız? Kerkük sizin ise devlet dairelerini, devlete ait araçları, okulları, hastaneleri, insanların evlerini, özel araçlarını ve iş yerlerini neden talan edip yağmaladınız? İnsan kendine ait olan bir şehri talan edip, yağmalar mı hiç? Kerkük sizin ise Irak işgalinden hemen sonra sahte “Kerkük” nüfus kağıdı ve gıda karnesi düzenleyerek 700 bin Kürt’ü Kerkük’e neden yerleştirdiniz?
Kerkük'ün ahalisinin büyük çoğunluğu Türk'tü. Ne Arap ne de Kürt'e rastlamazdınız. Şehirde herkes Türkçe konuşur. Biraz farklı bir lehçeyle, ama her şeyiyle Türkçe, etraf hep Türklerle dolu, evde, sokakta, pazarda, çarşıda, camide, parkta, sinemada, lokantada….. Türkler sadece okulda bir miktar Arapça öğreniyorlardı. Hatta Arap öğretmenler eğitim verebilmek için Türkçe öğrenmek zorunda idiler.
Türkmen şehri Kerkük, tarihin her döneminde önemini korudu. Kültür varlığı, sanat, müzik, spor ve çevresinin mimarisi ile de dikkat çekici bir şehir. Kerkük, geleneksel yapı ve tarihe tanıklık eden kitabeleri ile de göz alıcı bir hazine.
Kerkük’ü karanlığa boğan onun kalesi, Gök Kümbeti, Dakuk Ulu Camii Minaresi, Sultan Saki Yatırı, Nakışlı Minaresi, Kerkük (Aziziye) Kışlası, Danyal Peygamber Türbesi ve Minaresi ya da kurumuş Hasa Su çayı değil, toprağın altında yatan karanlık, yani petroldür. Türkmen şehri Kerkük'ü gezerken insanı karşılayan perişan manzara, bu şehirde yaşayan sade insanların, toprağın altındaki dev zenginlik kaynağının sıkıntısından başka bir yanını görmediğini ispatlıyor. Başkaları için “petrol cenneti” bizler için ise çocukluğumuzun cennetidir Kerkük.
Vali ateşle oynuyor!
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in kamu binalarına Kürt bayrağının asılması talimatına tepki göstererek, "valinin ateşle oynadığını" söyledi. Salihi, kentteki tüm kamu binalarına Kürt bayrağının asılması talimatı verdiğini belirterek, "Kerkük Valisi, Türkmenlerin göz bebeği ve Türk şehri olan Kerkük'e Kürt bayrağını diktirerek ateşle oynuyor ve kentte kardeş kavgası çıkarmak istiyor. Bu talimatın anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu " değerlendirmesinde bulundu.
AKP Hükümeti’nin bu olaylara hiçbir tepki göstermemesi manidardır.. Hani Musul ve Kerkük Türkiye'nin milli meselesi ve kırmızı çizgisi idi. “İyi gün dostu çoktur, gerçek dost kara günde belli olur”
Görüldüğü gibi Kerkük’te yaşayan Türkmen kardeşlerimiz şu günlerde yine zor günler yaşıyor. Yardım çığlıkları da artarda geliyor. Bu durum karşısında bizi yönetenler ne gibi bir önlem alacak bunu da ilerleyen zaman içinde bekleyip hep birlikte göreceğiz.
Ancak şu kadarını da söylemeliyiz:
Barzani, göz göre göre yıllardır Kerkük Türkleri üzerinde oyun oynuyor. Bu son oyunu Kuzey Irak’ta yapılması düşünülen referandum için önemlidir. Özerkliğe ve ardından bağımsızlığa gidebilecek bir Kürdistan’ın temelleri atılıyor. Buna seyirci kalıp izin verecek miyiz?
[email protected]
www.facebook.com/necdet.buluz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.