Kırım Kalkınma Vakfı ve Rusya güçlenmesi
Rusya’nın daha da güçlenmesi açısından önümüzdeki gelecek 10 yıl içerisinde belirleyici eksen güney ve batı sınırlarında yaşanacak gelişmelere bağlıdır.
Bu açıdan bakıldığında yüz yıllar sonra Kırım, Rusya’nın güçlenmesi açısından tarihi bir rol oynamaktadır.
Unutulmamalı ki; Rus milletinin doğuşunda tarihi yarım ada Kırım ve adanın parçası Hersones ilk kıvılcım olarak tarihe geçmiştir. Bugün de durum aynıdır. Rusya’nın Uluslararası siyaset, jeopolitik denklemler, güvenlik ve ekonomik anlamda güçlenmesinin kilidi Kırım’dır.
Ukrayna’nın masa başında eline geçirdiği Kırım’ı bölgesel çatışmalara sürüklenen yanlış siyaseti nedeniyle kaybettiği açıktır. Ukrayna, bu çatışmacı siyasetiyle Avrupa ve Karadeniz güvenliğini tehlikeye ve müdahaleye açık hale getirmiştir.
Fakat; Kırım halkının 2014’te Rusya’ya katılma kararı dengeleri yeniden değiştirmiştir. Artık Kırım, Rusya’nın güçlenmesinin, Rusya da Karadeniz ve Doğu Avrupa güvenliğinin anahtarı durumuna gelmiştir.
Ukrayna’nın Kırım konusunda artık söz söylemeye hakkı yoktur. Kırım’la ilgili söz söylemeye hakkı olan iki devlet vardır: Rusya ve Türkiye.
Karadeniz ve bölge güvenliği ile istikrarı açısından Kırım’ın mevcut statüsünün bir şans olduğunu; Türkiye de yavaş yavaş kabul etmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında, Kırım konusundaki ambargo ve çatışmacı yaklaşımların geride kalması güvenlik ve istikrar açısından kilit önemdedir.
Karadeniz’in iki temel gücü Türkiye ve Rusya’nın önlerindeki bu fırsatı değerlendirmeleri kaçınılmazdır. Emperyal batı siyasetinin, yakın geçmişte olduğu gibi Türkiye ve Rusya’ya müdahalesi ancak işbirliği ile bertaraf edilebilir. Kırım, bu işbirliğinin ilk adımını oluşturacak potansiyeli sunmaktadır.
Kırım; Rusya ve bölge ülkeleri için büyük bir şanstır. Çünkü farklı din ve milletlerin bir arada yaşadıkları bu yarım ada, dünyaya örnek olacak bir yönetim anlayışını ortaya koyabilir. Rusya’nın güçlenmesi açısından bu zenginliğin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de “Kırım Kalkınma Vakfı” adında bir kuruluş oluşturulmuştur. Bu Vakıfa, Rusya merkezli “Model ve Strateji Araştırmaları Merkezi” Başkanı Söyün Kasımoviç Sadıkov ve “Karadeniz-Hazar Denizleri Geliştirme Vakfı” Başkanı Mikhail Zernov ve Rusya tarafı Başkan Yardımcısı Viktor Khamarin ile Türkiye tarafı Başkan Yardımcısı eski Milletvekili İsmail Safi yardımlarda bulunmuştur.
Kırım Kalkınma Vakfı, Kırım’da sosyal ve yardım ihtiyacı olanlara ev inşaatı projesi üzerine faaliyette bulunacaktır. Bu söz konusu Vakıf, Kırım ve Rusya’da yatırım yapacak firmaları iş alanına yönlendirecek ve içine alacaktır.
Kırım Kalkınma Vakfı, Rusya Federasyonu ve Kırım Cumhuriyeti’nde her türlü çalışmalara ve beraberliklere hazırdır. Kırım Kalkınma Vakfı’nın kuruluş sürecinde; resmi kamu kuruluş temsilcileri, bilim adamları, aydınlar ve sivil inisiyatif yetkilileri destek vermiştir.
Biz kurmuş olduğumuz Kırım Kalkınma Vakfı olarak, Kırım’da bize destek olan tüm kuruluşların desteğiyle; “Uluslararası Kırım Tatar Forumu” nu düzenlemeye hazırız. Söz konusu bu forum, Kırım’da Simferopol şehrinde düzenlenecektir. Forum’da uluslararası finans, ekonomi, dini, kiltürel ve milli siyasi konular konuşulacaktır. Bu Forum’da uluslararası konumda Kırım’da ve Dünya’da Kırım Tatar Temsilcileri seçilecektir.
Kırım Tatarlarının Dünya’da dağılımı dikkate alındığında; diaspora düzleminde yaşayan azınlıkta yer alan bazı Kırım Tatarlarının Rusya karşıtı çizgide yer alması dikkat çekicidir. Bu grup Kırım Tatarlarının bazı ülkelerin istihbarat desteklerini aldığı gündeme gelmektedir.
Kırım Kalkınma Vakfı ise, sivil bir inisiyatif olarak bu düzlemde serbest olarak faaliyelerine devam etmektedir.
Kırım Kalkınma Vakfı ve Türkiye’de yaşayan Kırım diasporası, iki ülkenin de çıkarına olacak bir yaklaşımın egemen olması için durmaksızın çalışmalarına devam edecektir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Vladimir Viadimiroviç Putin iki ülke açısından da bir şanstır. Dünyayı ve bölge jeopolitiğini doğru okuyup, en sağlıklı kararları alacaklarına güvenimiz tamdır.
Bu vesile ile saygıdeğer katılımcıları ve sevgili Kırımlı dostlarımı saygıyla selamlıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.