Mehmet Salkım

Mehmet Salkım

Çin modeli 

Çin modeli 

Berat Albayrak’ın üstün ekonomi bilgisiyle kurduğu yeni ekonomik sistemi son günlerde epeyce konuşur olduk.

Kısaca yeni ekonomik sistemle hedeflenen; Türkiye’yi, Avrupa’nın Çin’i yapmak. 

Bu hedefin ilk ayağı ucuz iş gücünü sağlamak ikinci ayağı ise ucuz işçilik sayesinde ucuz ürünler üretip dünyaya ihracat yapmaktı. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin çarkı kısa vadede rahatlayacaktı. 

Peki, bu hedefe ulaşıldı mı?

Asgari ücret konusunda, faiz indirimi sebebiyle büyük ölçüde hedefe ulaşıldı. Çin’deki asgari ücretten daha düşük seviyelere indik. Bugünkü kurla, asgari ücret 205 dolara tekabül ediyor. Çin’de ise 400 dolar civarında. Daha açık bir ifadeyle Türkiye’deki işçilik Çin’deki işçilikten daha ucuz hale geldi. 

Ancak gerçekleri göz ardı ediyoruz. Bir kere bu model bizim Anadolu insanına uygun değil. Bu sistemde; sendika, demokrasi ve özgürlük gibi değerler yok. İnsanlar için sadece günün yirmi saati köle gibi çalışma var.

Yani bu sistem insan onuruna yaraşır bir sistem değil. 

Normalde Türkiye’nin ileri teknoloji üretmeye, katma değerli ürünler üretip pazarlaması gerekirken Çin’in 40 yıl önceki ekonomi modelini örnek aldık.

Çin bugün dünyaya kendi markasını üretip pazarlayabiliyor ama bu başarı kırk yıllık bir süreçte oldu.

Çin gibi diktatör rejimlerde otuz-kırk yıllık programlar yapılarak başarıya ulaşılabilir. Çin bu modeli uygularken, teknolojiye ve eğitime planlı bir şekilde yatırım yaptı. Bizim gibi aldığımız dış borcu bile inşaata yatırmadı. Türkiye’de planlar, Çin’den farklı olarak sadece iktidar dönemine göre yapılır. O yüzden Türkiye için bu model sadece ütopyadır. Ya da Çin Modeli sadece bir siyasi iletişim nedeniyle tercih edildi. Geçelim…

***

Stokçuluk mevzusuna gelince, Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’ın dediği gibi bir takım kimseler, elindeki malları istifleyerek bundan para kazanmak istiyor. Peki, bunun çözümü nedir? Her depoya bir polis veya jandarma dikerek mi? Oldu olacak mahalle arasındaki marketlere de zabıta dikelim. Burada gerçek çözüm, tüccarları ya da stokçuyu suçlamak yerine, ülke ekonomisinin çarkını geliştirerek mal ve hizmet üretimini artırmaktır. 
Kısaca, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, stokçuluk, enflasyon ve en önemlisi işsizlik konularının tek çözümü var. Çin’in yaptığı gibi; çalışkan olup bilime dayalı üretmek.

Son Söz

Milli hedef belli olmuştur. Ona ulaşacak yolları bulmak zor değildir. Denebilir ki, hiç bir şeye muhtaç değiliz. Yalnız bir tek şeye çok ihtiyacımız vardır:

ÇALIŞKAN OLMAK!

-Mustafa Kemal Atatürk

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Salkım Arşivi