İşte parsel parsel satılan Türk şirketleri! Celal Eren Çelik yazdı

İşte parsel parsel satılan Türk şirketleri! Celal Eren Çelik yazdı

Siyasetcafe yazarı Gazeteci Celal Eren Çelik, 'Satılık Ülke' başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı. Çelik yazısında satılan Türk şirketleri bir bir açıkladı.

Siyasetcafe yazarı Gazeteci Celal Eren Çelik, 'Satılık Ülke' başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

Çelik yazısında satılan Türk şirketleri bir bir açıkladı.

 

İşte o yazıdan bazı bölümler:

TBMM Genel Kurulunda 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinde kürsüye müthiş ekonomi dehası (!) ile ülkemizde ekonomiyi şaha kaldıran,tüm dünya devlerinin bizim o harika ekonomimize kıskanarak bakmasını sağlayan müthiş (!) performansın mimarı Berat Bey çıktı…

Aman efendim kendisi yine o harikulade konuşmalarından birisini gerçekleştirdi ama konuşmasında bir bölüm vardı ki o bölüm gerçekten son derece çarpıcıydı.

Berat Bey ödüllü ekonomistleri kıskançlıktan çatlatırcasına yaptığı o muhteşem konuşmada “Önümüzdeki bir kaç yıl içinde katma değerli üretim ve ihracata dayalı, sürdürülebilir büyümeyi yakalamış, cari açığı kontrol altına almış, doların etkinliği azalmış, uzun vadeli TL’ye dayalı finansmanın sağlayabilen bir Türkiye ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda”
çalıştıklarını ifade ediyordu… 

Tabii Berat Bey bunları ifade ediyordu etmesine lakin bu “katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyümeyi” gerçekleştirmek için bir ülkenin o üretim ve ihracatı yapacak firmalarının olması gerekiyor öncelikle doğal olarak…

Berat Bey süslü laflar ile bu “hedeflerini” bize ifade ededursun gerçek tablo bize neyi ifade ediyor isterseniz şöyle bir bakalım…

Mesela son 5 yılda bizim o “üretim ve ihracat” yapması hedeflenen şirketlerimizde, hele hele ilk 500 listesindeki şirketlerimizde durum ne isterseniz şöyle bir yakından göz atalım…

****

HAKAN PLASTİK: Türkiye'nin büyük 500 şirketinden birisi olan plastik boru üreticisi Hakan Plastik 2013 yılında İsviçreli George Fisher şirketine satıldı.

Şirket satılmadan önceki son yılında Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına 177 milyon 429 bin TL ciro ile 443’üncü sıradan girmişti. Hakan Plastik satıldığı dönemde 5 bin kişiye istihdam sağlamaktaydı.

SIRMA SU: Türkiye'nin lider su markalarından Sırma Su ise Fransızlara satıldı.Satın alan ise Fransız devi Danone. Fransız şirket önce Sırma Sudaki %50'lik çoğunluk hissesini alırken, 2018 yılında kalan %49'luk hisseyi de alacağını duyurdu.

BAYMAK: Türkiye'nin en büyük 500 şirketi içerisinde yer alan BAYMAK da artık Türk değil. Dev klima sistemleri firması artık %100 oranında Hollandalı Dünya devi BDR Thermea'nin oldu...

YAPI KREDİ SİGORTA:  Türkiye'de özel sektörde son yıllarda yapılan en büyük yabancıya satış operasyonlarından birisi olarak Yapı Kredi Sigorta da artık milli olmayan bir başka kuruluş olarak karşımıza çıktı...

Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik'in satış süreci
tamamlandığında hisselerini 1.6 milyar liraya Alman devi Allianz'a sattı.

A BANK: ANADOLU GRUBU'nun finans sektöründeki markası A BANK ise Katarlılara gitti. Abank’ın yüzde 70.84’ü Katarlı Commercial Bank’a satıldı. 

Listenin devamı ve yazının tamamı için tıklayınız

 

siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.