Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona Virüsü (Korona virüs) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 564'e yükselirken, salgının kaynağı olarak gösterilen kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı kapatılmıştı.
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Gao Fu, "Yeni koronavirüsün kökeni, Wuhan deniz ürünleri pazarında yasadışı olarak satılan yaban hayvanlarıdır" demişti.
Bu kez de Endonezya'da bulunan ve "dünyanın en korkunç pazarı" olarak anılan canlı hayvan pazarı da tedirgin etti.
Uygarlık tarihinde çok sayıda salgın hastalığın Asya ve özellikle Çin kaynaklı olmasının bu nedenle tesadüf olmadığı ve vahşi hayvanlarda hala modern tıp tarafından tanımlanmamış 1,7 milyon virüs çeşidinin bulunduğu belirtiliyor.
Gadjah Mada Üniversitesi Veteriner Patoloji Bölümü'nden Profesör R Wasito, Tomohon Pazarı ve diğer vahşi yaşam pazarlarının "korona virüs için potansiyel üreme alanları" olduğunu belirtti.
Tüm dünyayı korkutan korona virüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
SARS ile benzerliği bulunan korona virüsün bu pazardan satılan bir hayvandan insana geçtiği düşünülüyordu.
Geçtiğimiz günlerde yüzde 96 yarasalardan geçtiği ileri sürülen Korona virüs salgınının merkezinde olan bu pazarda, koala etinden yılana, fareden kurt yavrularına kadar pek çok şey satılıyordu.
Dünya genelinde büyük yankı uyandıran pazardan sonra şimdiyse diğer bir korkunç hayvan pazarı gündemde; Tomohon Pazarı!
Endonezya'nın Kuzey Sulawesi bölgesinde bulunan pazara özellikle Çinliler büyük ilgi gösteriyordu. Pazarda, yarasalar, yılanlar, köpekler, maymunlar, kediler, sıçanlar, kuşlar, yılanlar, egzotik hayvanlar satılıyor ve kafeslerindeki canlı hayvanlar, satılmadan hemen önce canlı canlı kaynatılıyor.
Pazarı ziyaret eden muhabirler, satıcıların turistleri korkutmak ve ilgi çekmek için hayvanlara zulüm uyguladıklarını ve işkence yaptıklarını bildiriyor.
Maymunların bazı türlerinin de, Endonezya yasalarınca koruma altında olmalarına rağmen pazarda satıldıkları gözlemlendi. Endonezya, salgın nedeniyle Çinli turistlere kapısını kapatınca pazardaki turist sayısında ciddi bir düşüş yaşanmaya başlandı. Restoranlarda ise yarasa servisi yapılmaya ise devam ediliyor.
Bir hayvan hakları savunucusu ise, Tomohon'un halk sağlığına zararlı olması ve hayvanlara uyguladıkları zulüm nedeniyle kapatılmasını istedi.
Doğal kaynakları koruma savunucuları, biyolojik çeşitlilik ve hastalık yayma potansiyeli üzerindeki etkisi nedeniyle yaban hayatı ticaretini uzun süredir kınıyorlar.
Vahşi ve egzotik hayvanlar ile çiftlik hayvanları, hastalıkların mutasyona uğrayarak insanlara sıçramaları açısından çok sayıda virüsün kuluçka yeri olarak nitelendiriliyor.