Köylüler dava açınca büyük plan ifşa oldu! İşte Milyarderlerin fonladığı gizli şehir projesi
Silikon Vadisi milyarderleri tarafından desteklenen gizemli bir şirket, San Francisco yakınlarında yeni bir şehir inşa etmek için on binlerce dönümlük araziyi 800 milyon dolardan fazla bir bedele satın aldı.
Silikon Vadisi milyarderleri tarafından desteklenen gizemli bir şirket, eyalette tamamen yeni bir şehir inşa etmek amacıyla Kuzey Kaliforniya ilçesinde arazi kapatmaya başladı.
New York Times, yatırımcılar arasında Marc Andreessen'den Laurene Powell Jobs'a kadar Vadi'nin en tanınmış isimlerinden bazılarının yer aldığını açıkladı.
Insider'ın elde ettiği belgelere göre Flannery Associates adlı şirket, San Francisco'nun kuzeydoğusunda yer alan Solano County'de binlerce dönümlük tarım arazisi satın almak için 800 milyon dolar harcadı.
HAVA KUVVETLERİ ÜSSÜ KUŞATILDI
Wall Street Journal, Flannery'nin 2018'den bu yana Travis Hava Kuvvetleri Üssü çevresinde yaklaşık 52 bin dönüm tarım arazisi satın aldığını yazdı.
Rapora göre hükümet yetkilileri, şirketin arkasında dış güçler olabileceği endişesiyle satın alımları araştırmaya başladı.
Fairfield belediye başkanı Catherine Moy, ABC 7 News'e "Artık üssün tamamı kuşatılmış durumda, Flannery'nin dokunmadığı hiçbir yer yok." açıklamasını yaptı.
Flannery Associates veya onun spesifik şehir planları hakkında bilinen çok az şey var.
Times'a göre şirket, 36 yaşındaki eski Goldman Sachs tüccarı Jan Sramek tarafından yönetiliyor. Flannery'nin destekçileri arasında Marc Andreessen, Lauren Powell Jobs, Sequoia Capital'den Michael Moritz, LinkedIn kurucu ortağı Reid Hoffman gibi Silikon Vadisi’nin büyük isimleri yer alıyor.
Ancak bu isimlerin şirkete ne kadar yatırım yaptığı belli değil.
Peki, kim bu isimler?
MARC ANDREEESSEN
Andreessen, Nisan 1994'te Mosaic Communications Corporation'ı kurdu. Mosaic'in iş modeli, Mosaic tarayıcısını oluşturan bir İnternet geliştirme şirketiydi ve bilinen ilk web tarayıcı olarak tarihe geçti. Şirketin adı daha sonra Netscape Communications Corporation olarak değiştirildi. Marc, dikkate değer çalışmaları ve Web çözümü geliştirmeye katkıları nedeniyle Web 1.0 döneminin en etkili insanlarından biri olarak kabul edilir. Andreessen ayrıca popüler bir sosyal ağ platformu olan Ning'in kurucu ortağıdır. Opsware'e başkanlık etti, America Online'ın CTO'su (AOL) ve paydaş olarak Facebook, HP, eBay, Foursquare ve Twitter gibi diğer teknoloji şirketlerinin yönetim kurulunda görev yapıyor.
Andreessen 2022 yılında ABD İç Güvenlik Danışma Konseyi’ne atandı.
LAUREN POWELL JOBS
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın eşi olan Lauren Powell Jobs aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşu olan “Earth Alliance”ın (yeryüzü ittifakı) kurucu ortaklarından biri.
Laurene Powell Jobs “Mirasla gelen zenginliğe inanmıyoruz” diyerek 3 çocuklarının (Reev, Erin ve Eve Jobs), babaları Steve Jobs’un 35 milyar dolarlık mirasından faydalanamayacağını açıklamış ve bu açıklamayla günlerce manşetlerde yer almıştı.
MICHAEL MORITZ
Google’ın eski yönetim kurulu üyesi olan Moritz, Silikon Vadisi’nin önde gelen risk sermayedarlarından biri. 2004 yılında Galler’in en zengin ismi olan Moritz’in yatırım yaptığı teknoloji şirketleri arasında Google, Yahoo!, PayPal, eBay, Apple, Cisco, Webvan, YouTube ve eToys bulunuyor. (Webvan,İngiltere'de kurulan ve şimdilerde Türkiye’deki Getir gibi bir iş modeliydi ancak kuruluşundan 24 ay sonra iflas etmesiyle kötü bir şöhrete sahip oldu) Michael Moritz, 2007 yılında TIME 100 listesine girmeyi başarmıştı.
2013 yılında Kraliçe II.Elizabeth tarafından Sir ilan edilen Moritz, Halen Sequoia Capital adlı risk sermayesi şirketinde görev yapıyor.
TARTIŞMALI ALIŞVERİŞ
The Times'ın haberine göre, 2017 yılında Flannery Associates, Solano County arazisini temiz enerjiyle çalışan ve on binlerce sakini barındıran yürünebilir bir şehre dönüştürme fikrini ortaya attı. Emlak verileri ilçedeki mevcut ortalama konut fiyatının 585 bin dolar olduğunu gösteriyor.
Yine Times’da yayınlanan bir e-postada Moritz, Flannery'nin dönüm başına 5 bin dolardan daha az bir fiyata yaklaşık 1.400 dönümlük arazi satın aldığı görülüyor.
TOPRAK SAHİPLERİ DAVA AÇTI
Flannery'nin ortaya koyduğu yüce hedeflere rağmen grup, sıfırdan yeni bir şehir yaratma sürecinin her adımını etkileyecek zorlu bir savaşla karşı karşıya... Firma, eski arazi sahiplerinin "yasadışı fiyat belirleme komplosu" olarak tanımladığı olay nedeniyle arazilerini gruba satan çiftçiler tarafından dava edildi.
Flannery'nin şimdi satın alma faaliyeti için yerel ve eyalet düzeyindeki yetkililerin ile bölge sakinlerinin onayını alması gerekiyor. San Francisco Chronicles'a göre şirketin aynı zamanda çevresel ve imar engellerini de aşması gerekecek.
İŞİN İÇİNDE MİLYARDERLER KARMASI VAR
Flannery’nin yatırımcıları arasında online ödeme platformu Stripe’ın kurucusu Patrick ve John Collison kardeşler, Amerikalı yatırımcı ve kripto borsa uzmanı Chris Dixon, görsel yapay zeka MidJourney danışmanı ve yatırımcı Nat Friedman, start-up hızlandırıcı şirket Y Combinator’un ortağı Daniel Gross, Linked-In kurucusu Reid Hoffman gibi isimler var.
SİLİKON VADİSİNİN ARZU NESNESİ: AKILLI ŞEHİRLER
Silikon Vadisi uzun zamandır, bazen ütopik bir "akıllı şehir" vizyonuyla sıfırdan bir şehir inşa etmeye çalışıyor.
Silikon Vadisi'ndeki start-up hızlandırıcısı Y Combinator, 2016 yılında Kaliforniya'nın konut krizini çözebilecek uygun fiyatlı bir şehri nasıl inşa edebileceğini araştırmaya başladı.
Hızlandırıcı, "Teknoloji ile ilgisi olsun-olmasın, herkes için şehirler inşa etmek istiyoruz" açıklaması yapmıştı.
Bill Gates ve Elon Musk gibi isimler de kendi şehirlerini kurma planları yapan isimler arasında.
Musk yakın zamanda "Snailbrook" adını vermeyi planladığı bir kasaba inşa etmek için Austin, Teksas dışında 3 bin 500 dönümlük arazi satın almıştı.
Siyasetcafe.com
Kaynak:Oda TV
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.