İşte milletvekili rüşveti öneren Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu ve Babacan planı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ‘millet ittifakı’nda yer alması için hamle yaptığı iddia edildi.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun partilerine milletvekili verebileceklerini söylediği Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu üzerinden planlar yaptığını öne sürdü.
Selvi’nin yazısının satır başları şöyle:
“Milletvekili transferini engellemeye dönük MHP’nin iki maddelik bir önerisi olduğu söyleniyor.
1) Partisinden istifa eden milletvekili 1 yıl süreyle bağımsız kalır.
2) Seçimlere 1 yıl kala bir siyasi partiden diğerine milletvekili geçişi olamaz.
AK Parti’nin bu konudaki önerileri netleşmedi. Ancak 4 başlık üzerinde durulduğu ifade ediliyor.
1) Bir milletvekili partisinden istifa edip başka bir partiye geçtikten sonra partisine tekrar geri dönemez.
2) Partisinden istifa eden milletvekili 6 ay içinde başka bir partiye geçemez.
3) Bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamaz.
4) Partisinden istifa eden milletvekili dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam eder.
‘HÜLLE’ FORMÜLÜ
(…) Milletvekili transferini engelleyecek düzenleme henüz netleşmedi. Hatta daha çalışmalara başlanmadı bile. Ama “hülle” formülleri konuşulmaya başlandı. Eğer AK Parti ve MHP’nin istediği şekilde düzenleme gerçekleşir, partisinden istifa eden milletvekilinin 1 yıl ya da 6 ay boyunca başka partiye geçmesi engellenirse, 20 CHP’linin bir gecede İYİ Parti’ye geçmesindeki gibi bir formül suya düşer.
Ancak Ankara’da formüller bitmez. Eğer Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin seçime girmesi bu yöntemle engellenirse, yeni formül hazır.
Bu partilerin milletvekili adaylarının İYİ Parti veya Saadet Partisi listelerinden seçime girmesi gündemde. Demokrat Parti ise yedekte hazır tutuluyor.
KILIÇDAROĞLU’NUN HESABI
Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesine göre partilerin seçime girmesi için;
1- İllerin yarısında seçimden en az 6 ay önce teşkilatlanmak,
2- Büyük kongrelerini yapmak,
3- TBMM’de grup bulundurmak gerekiyor.
Gelecek Partisi 13 Aralık 2019 tarihinde kuruldu. 13 Haziran’da 6 ayını dolduruyor. Eğer teşkilatlanmasını tamamladıysa, 14 Haziran günü için seçim kararı alınsa seçimlere girmesine bir engel yok. 9 Mart 2020 tarihinde kurulan DEVA Partisi için 9 Eylül’den itibaren alınacak bir seçim kararı yeterli oluyor. Seçimlere girme konusunda Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun bir kaygısı olmadığı halde, Kılıçdaroğlu onlar adına neden telaşlandı?
Kılıçdaroğlu da bir baskın seçim olmadığını biliyor. Tek korkusu, bu partilerin 1991 seçimlerinde Erbakan, Türkeş ve Aykut Edibali’nin yaptığı gibi İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle birlikte milliyetçi ve muhafazakâr bir ittifak kurmaları. Böylece CHP’yi HDP ile baş başa bırakmaları. O yüzden milletvekili rüşveti öneriyor, o yüzden bayram günü Akşener’in kapısını çalıyor. Kılıçdaroğlu, DEVA ve Gelecek partilerinin de ‘millet ittifakı’nda yer alması için hamle yapıyor. Onları siyasi olarak vesayet altına almaya çalışıyor.
ERKEN SEÇİM VAR MI?
İktidar kulislerini yokluyorum, erken seçim hazırlığı yapıldığına dair bir belirti görmedim. Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti teşkilatı ile bayramlaşmasında, “2023 seçimlerine kadar yoğun gayret içinde olmalıyız” dedi.
Türkiye’yi seçimlere götüren Devlet Bahçeli’den de böyle bir işaret gelmedi. Ayrıca başkanlık sistemine göre erken seçime gidilse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi de 3 yıl geriye çekilmiş olacak.
Muhalefet ise koronavirüsten sonra başlayacak ekonomik sorunlarla karşılaşmamak için iktidarın erken seçime gideceğini düşünüyor. CHP yöneticilerinden bazıları erken seçim konusunda takım elbisesine iddiaya bile girdi.”
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.