Esnafa kredi desteği verilecek alanlar belirlendi
Hükümet, yurt dışından ithal edilen stratejik ürünleri Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla üretecek KOBİ'lere 10 milyon liraya kadar destek vermek için muslukları açtı.
Buna göre katma değeri yüksek olan ürünler 2018 ilk çeyreğinde desteklerden faydalanabilecek.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB), başlattığı ithalata karşı yerli ürün seferberliğinde öncelikli olarak destekten faydalanacak sektörler belli oldu. Stratejik Ürün Destek Programı ile yurt dışından ithal edilen stratejik ürünleri Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla üretecek KOBİ'lere 5 milyon lira destek verecek olan KOSGEB, başvuracak projelere, yüzde 70'i geri ödemesiz, yüzde 30'u geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 destek sağlayacak. İşletmelere, desteklenmesi öngörülen tutarın yüzde 25'i kadar erken ödeme yapılabilecek. Destek üst limiti bazı stratejik ürünlerde ise 10 milyon liraya kadar çıkarılabilecek.
9 ALAN BELİRLENDİ
Stratejik Ürün Destek Programı çerçevesince geçen hafta Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Aselsan, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği ve Posta ve Telgraf Teşkilat A. Ş. ile KOSGEB arasında iş birliği protokolü imzalanmıştı.
KOSGEB şimdi ise öncelikli olarak destekleyeceği 9 sektörü belirledi.
Buna göre, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, diğer ulaşım araçlarının imalatı, tıbbi ve dişçilik ile ilgili araç ve gereçlerin imalatı, savunma sanayi ile işbirliği yapılması halinde diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı destekten yararlanacak ilk alanlar olacak.
SİBER GÜVENLİKTEN AKILLI ULAŞIMA
Öte yandan KOSGEB ve BTK arasında imzalanan protokol ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin özellikle bilişim altyapısına yönelik yerli ürün üretimi artırılacak. KOSGEB desteğiyle işletmeler siber güvenlikten akıllı ulaşım altyapılarına, haberleşme ağlarından uydulara kadar birçok stratejik altyapının ara ürünlerini Türkiye üretebilecek. Halihazırda ithal edilerek 4.5G mobil şebekelerinde kullanılan altyapının önemli bir kısmının yerli olarak üretilmesi noktasında KOBİ'ler tarafından geliştirilen ürünlerin istenilen düzeye çıkarılması sağlanacak. Destek, özellikle 5G çalışmaları kapsamında çok ciddi katkılarda bulunacak. 2020 yılına kadar milli bir haberleşme şebekesi kurulmasına yönelik çalışmalarda yer alan KOBİ'ler de desteklerden yararlanabilecek.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.