Dolar, 31 Mart 2024'e kadar sabitlendi! Amaç: Kriz algısı yayılmasın
Dolar kuru önce 20 TL’yi aşmadı, şimdi de günlerdir 27,02 TL düzeyinde “sabit” kalıyor? Peki bu nasıl oluyor?
Halk TV yazarı Olcay Aydilek, 'Dolarda 27 Sabiti… Dolar, 31 Mart 2024 İçin Sabitlendi' başlıklı bir köşe yazısı yayımladı.
Aydilek, 'Dolar kuru nasıl oluyor da önce 20 TL’yi aşmadı, şimdi de günlerdir 27,02 TL düzeyinde “sabit” kalıyor?' sorusunu yönelttiği yazısında şunları ifade etti:
'Türkiye, hızla 31 Mart 2024 yerel seçimlerine doğru yol alıyor. İktidar, CHP’li başkanların yönettiği başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehir belediyelerini kazanmak için gece-gündüz kafa patlatıyor, bu amaçla her gün siyasi taktikler gündeme geliyor.
İktidara, yerel seçimlerde görünen o ki en büyük muhalefeti, gün be gün derinleşen ekonomik kriz ve çarşıda ve pazardaki yangın oluşturacak. İktidar, son seçimde olduğu gibi ekonomik krizle ilgili olguyu değiştiremeyeceği için algıyla oynayacak. Kriz algısının yayılmasını ve derinleşmesini engelleyecek.
Türkiye, ekonomik krizle dolar kuru arasında doğrudan bir ilişki kurulur. Vatandaş açısından dolar kuru bir çeşit barometre işlevi görür.
İktidar, bu gerçekten hareketle 14-28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde dolar kurunu aylarca “psikolojik sınır” olarak da nitelendirilen 20 TL’nin altında tuttu. Seçimlerin tamamlanmasının ardından da kur bir anda atağa geçti. 27 TL’yi aştı.
Peki, dolar kuru nasıl oluyor da önce 20 TL’yi aşmadı, şimdi de günlerdir 27,02 TL düzeyinde “sabit” kalıyor?
Üstelik, ekonomi yönetimi de Merkez Bankası başkan ve yardımcıları dahil değişti. Değişmeyen ve süregelen bir politika var: Kuru siyasi hedeflerle sabitleme…
Bu konuyu uzun yıllar kamu bankalarında üst yönetimde bulunan iktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu'yla konuştuk. Babuşcu, hükümetin 14 Mayıs seçimleri öncesinde doları 20 TL’nin altında tutmak için kamu bankaları üzerinden milyarlarca dolar sattığını belirterek, “Merkez Bankası, kamu bankaları aracılığıyla piyasaya dolar verdi. Kamu bankaları, diğer bankaların, işletmelerin ve bireylerin dolar taleplerini karşıladı. Böylece, seçim öncesinde dolar asla 19 bandını aşıp 20’ye çıkmadı” dedi.
Babuşcu, hükümetin 31 Mart yerel seçimlerine kadar doların 30 TL’yi aşmasına izin vermeyeceğini belirterek, “Bu hedef doğrultusunda kur düzeyi belirleniyor. Dikkat edilirse çok hassas ve incelikli bir düzeyde kur seyrediyor” dedi.
Yıl sonu ne olur?
Babuşcu, bu yıl sonu dolar tahminini de paylaştı. Babuşcu’ya göre yıl sonunda dolar en fazla 29 TL 90 kuruş düzeyine çıkacak.
Babuşcu, Merkez Bankası’nın kuru belli bir düzeyde tutmak için ne kadar dolar sattığına ilişkin soru üzerine, “Sadece, geçen iki ayda yani haziran ve temmuz aylarında 30 milyar dolar sattığını söyleyebiliriz. Her ay 15 milyar dolar. Buna karşın kur yukarı yönlü hareket etti” diye konuştu.
Babuşcu, Merkez Bankası’nın 24 Ağustos’ta halen yüzde 17.5 olan politika faizini artırıp artırmayacağı sorusunu da yanıtladı. Babuşcu, faiz artışlarının devam etmesini beklediğini, yıl sonuna kadar yüzde 20-21’e kadar çıkabileceğini söyledi.'
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.