Dijital oyunlarda İslamofobi önlemi

Dijital oyunlarda İslamofobi önlemi

Yerli dijital oyunların geliştirilmesi için teşvik süreci başlarken, oyunlarda İslamofobik öğelerin kaldırılması için de çalışmalar başlatılıyor.

Dijital oyunlarda tarihi olaylara ve milli kültür öğelerine daha fazla yer verilecek. Bununla birlikte Türkiye dijital oyunlardaki İslamofobik öğelerin kaldırılması için yürüttüğü mücadeleden de ilk meyvelerini aldı. Ünlü oyun şirketleri söz konusu oyunlarda geçen İslamofobik öğelerin kaldırıldığını açıkladı.

OYUNLARDA MİLLİ DEĞERLER VURGULANACAK

21. yüzyıl dünyasında gençlerin vazgeçemediği tutkuları arasına girmeyi başaran ve 100 milyar dolarlık ekonomik hacmiyle Hollywood sinema sektörünün önüne geçen bilgisayar oyunlarının yerli üretimleri için harekete geçildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisine 500 milyon dolarlık ihracat katkısı yapan dijital oyun sektöründeki yerli firmalara verilecek desteklerle gençlere yeni istihdam alanları yaratılacak. Yerli dijital oyunların içeriklerinde tarihi olaylara, şahsiyetlere ve milli kültür öğelerine daha fazla yer verilecek. Bu yapımların gençlerin zihinsel, bedensel ve dilsel becerilerini destekleyecek şekilde hazırlanması sağlanacak. Türk tarihinde önemli bir yer tutan tarihi mekanlara ilişkin yapımların ortaya çıkmasına yönelik strateji geliştirilecek. Bununla birlikte gençlerin ve çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip çizgi film ve animasyonların üretilmesi de teşvik edilecek.

İSLAMOFOBİK ÖĞELER OYUNLARDAN KALDIRILDI

Son dönemde dijital oyunlar aracılığıyla yayılan İslamofobik içeriklerin artması ve gelen yoğun itirazlar sonucu Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yaptığı girişimler de sonuç verdi. Dünya genelinde çok sayıda kullanıcı tarafından oynanan Call of Duty Modern Warfare-2, Counter Strike, Tekken Tag Tournament ve Zach&Wiki isimli oyunlarda bulunan ve Müslümanlar tarafından büyük tepki çeken İslamofobik içerikler oyunlardan kaldırıldı. Yapımcı firmalar oyunlarda yer alan İslamofobik öğe ve ses efektlerinin yapılan güncellemeyle birlikte oyunlardan çıkarıldığını açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı bir süre önce konuyla alakalı eleştirileri dikkate alarak bir web sitesi hazırlamış ve dijital oyunlarda bulunan İslam'a yönelik olumsuz algı oluşturacak öğelerin oyunlardan bir an önce kaldırılması için çalışmalar başlatmıştı.

Kaynak:Dijital oyuna İslamofobi neşteri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.