“Daraltılmış Seçim Sistemi” AK Parti’nin gündeminde
TBMM Genel Kurulu, 22 Aralık Bütçe görüşmelerinin ardından 9 Ocak'a kadar çalışmalarına ara vermeyi planlıyor. Ocak ayında ise Meclis'e uyum yasalarının gelmesi bekleniyor. AK parti, "daraltılmış seçim sistemini" yeniden gündemine aldı.
ANKA'nın edindiği bilgilere göre, AK Parti, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa değişikliğinin ardından, 2019 öncesi ve sonrası çıkarılması gereken uyum yasaları için çalışmaları sonlandı. Yerel seçimlerden bir yıl önce çıkarılması gereken uyum yasalarına öncelik verileceği, 2019'dan sonra uygulanacak düzenlemeler için ise acele edilmeyeceği öğrenildi. Bazı uyum yasalarının ise 2019'dan sonra çıkarılacağı belirtildi.
AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "seçim barajının düşürülmesi, cumhur ittifak" çağrılarının ardından değişik formüller üzerinde çalışıyor. Seçim barajının yüzde 10'da kalmasında kararlı olan AK Parti, "daraltılmış seçim sistemi" üzerinde çalışmaya başladı.
Daraltılmış bölge sistemi 1995'te uygulandı. Bu sistem ile bir tarafta sadece isimler seçiliyor, diğer tarafta sadece partiler seçiliyor. AK Parti kulislerinde "neden MHP ile ittifak?" gerekçesini şöyle açıkladı:
"Bu sistemde 3. partiye yer yok. Dolayısıyla Meclis'e AK Parti ve CHP girebiliyor. Onun için MHP ile ittifak gündeme gelmiş olabilir."
-İTTİFAK KANUNU ÇIKARILACAK-
Uyum yasaları arasında AK Parti'nin üzerinde durduğu bir diğer konu ise partilerin genel seçimlerde yapacağı ittifakların önünü açacak yasal düzenleme. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile yapılan seçim ittifakı üzerinde ise çalışmalar sürüyor. Nasıl bir düzenleme olacağı konusunda değişik metinler üzerinde çalışılıyor.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.