BÜYÜK SKANDAL! İnkilap tarihinden Atatürkçülük çıkartıldı
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8’nci sınıf ders kitabından Atatürk ilkelerinin kapsamlı şekilde anlatıldığı Atatürkçülük ünitesi çıkarıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yeni eğitim öğretim yılı 8’nci sınıf Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi ders kitabında padişah ve İstanbul Hükümeti’nin milli mücadele yıllarındaki işbirlikçi tutumuna yer verilmedi.
İstanbul Hükümetinin Sevr’deki tutumu, 'Baskılar nedeniyle imzalamak zorunda kaldılar' denilerek yumuşatıldı. Sevr’i onaylayanların vatan haini ilan edildiği ifadeler ile Vahdettin’in İngiltere’ye sığınması kitaptan çıkarıldı. Yeni ders kitabında Atatürk ilkelerinin anlatıldığı Atatürkçülük ünitesi ile Şeyh Sait Ayaklanması, Menemen Olayı da yer almadı.
Tarihçi Yazar Mustafa Solak, kitabı Aydınlık okurları için inceledi, özetini yayımlıyoruz: Önceki müfredatta, yer alan 'Atatürkçülük' ünitesi kaldırılarak “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar” ünitesiyle birleştirildi. Bu ünitede Atatürk ilkeleri 17 sayfada anlatılıyordu. Yeni ders kitabında ise Atatürk ilkelerinin kapsamı çok daraltılarak kavramsal açıklama düzeyine indirgendi ve 3 sayfaya düşürüldü.
PADİŞAH KARŞITI İFADELER AYIKLANDI
Kitapta, Osmanlı yöneticilerinin ve padişahın teslimiyetçi tutumunu gözden uzaklaştırmak üzere, suçu Osmanlı Hükümeti’ne atan ifadeler kullanıldı.
Sevr Antlaşması’nın anlatıldığı konuda şu ifadeler yer aldı:
'Osmanlı yöneticileri, çok ağır şartlar taşıyan bu antlaşmayı başlangıçta reddetseler de artan baskılar sonucu imzalamak zorunda kaldılar (...)Sevr Antlaşması BMM tarafından kesinlikle reddedilmiş, bu antlaşmayı imzalayanlar vatan haini ilan edilmiştir.' Önceki ders kitabında ise 'Meclisimiz 19 Ağustos 1920 tarihli toplantısında aldığı kararla bu antlaşmayı imzalayanları ve onaylayanları vatan haini ilan etti” yazılıydı. Dikkat edilirse 'onaylayan' kelimesiyle padişah da kastedilir. Padişahın teslimiyetçi tutumuna tepki olarak önceki kitapta yer alan 'Türkler padişahın buyruklarına uymaktan vazgeçtiler. Mustafa Kemal’e her yandan yardım yağmaya başladı' cümlesine yeni kitapta yer verilmemiştir.
SALTANATIN KALDIRILMASI YÜZEYSEL ANLATILDI
Önceki kitapta Erzurum Kongresi’nin anlatıldığı ünitede Atatürk, “Anadolu içindeki bütün isyan teşkilatı, bütün düşmanlar ve Yunan ordusu, el birliği ile aleyhimizde faaliyete geçtiler. Bu ortak saldırı politikasının talimatı da Padişah ve Halifenin, düşman uçakları da dâhil olduğu hâlde, her türlü vasıtalarla memlekete yağdırdığı padişaha karşı ayaklanma fetvasıydı” sözüyle padişahın işbirlikçi rolünü sergiliyordu. Dahası kitapta “padişah ve onun hükûmeti milletin haklarını korumaktan uzaktı” deniyordu. Vahdettin’in Kurtuluş Savaşı sonrası İngilizlere sığındığı belirtilerek emperyalizm işbirlikçiliği gösteriliyordu. Saltanatın kaldırılması yeni kitapta İtilaf Devletleri’nin Lozan barış görüşmelerinde ikilik yaratmasına verilen bir yanıt gibi basit bir düzlemeyle anlatıldı. Önceki kitapta Atatürk’ün saltanatı kaldırmayı yıllar önce planladığı, böylece milli egemenliği sağlamak istediği üç sayfayla işleniyordu.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.