Andımız'ın yazarı Reşit Galip kimdir?
Andımız neden kaldırılmak istendi? Tartışmalar devam ediyor. Peki bu kadar tartışılan Andımız'ı Kurtuluş Savaşımız'ın yılmaz savaşçısı büyük devrimci Dr. Reşit Galip yazmıştı. Peki Reşit Galip kimdir?
Öğrenci Andı, ilk olarak 8 Ekim 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak kaldırılmaya çalışılmış, Türk Eğitim-Sen’in açtığı iptal davası üzerine Danıştay 8. Dairesi oy çokluğuyla ve yaklaşık beş yıl sonra 24 Nisan 2018 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapan düzenlemeyi iptal etmiş ve bu kararla andımız okunmaya devam etmiş, ancak andımızın yeniden okunmaya başlanması Milli Eğitim Bakanlığı’nı çok rahatsız etmiş olacak ki Bakanlık yürütmeyi durdurma isteğiyle birlikte kararı temyiz etmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın temyizi üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, gerekçesini henüz açıklamasa da (ki bunun hiçbir izahı, gerekçesi olamaz!) Danıştay 8. Dairesi’nin kararını bozdu ve andımızın kaldırılmasının yolunu açtı.
İşte Reşit Galib'in inanılmaz yurtseverlikteki yaşamından bazı kesitler:
DOKTOR REŞİT GALİP (MUSTAFA REŞİT BAYDUR) KİMDİR?
-Henüz tıbbiye öğrencisiyken Balkan Savaşlarına gönüllü olarak katıldı, yaralandı.
- Birinci Dünya Savaşı’na da gönüllü yazıldı
-Mondros Ateşkesi’nden sonra yapılan işgalleri protesto eden İstanbul mitinglerine katıldı
-Damat Ferit Hükümetine karşı kaleme aldığı bildiriyi kendi elleriyle Polis Müdürlüğünün kapısına astı
-İstanbul’un işgalinden sonra arkadaşlarıyla birlikte Köycüler Cemiyetini kurarak milli mücadeleye destek verdi
- Köylerin sağlık, eğitim, kültür politikalarıyla ilgili çok sayıda çalışma yürüttü, gazeteler, dergiler çıkardı, dernekler kurdu, milletvekilliği yaptı
-Şeyh Sait ayaklanması üzerine Ankara İstiklal Mahkemesi üyeliğine seçildi
-Türk Tarih Kurumu’nda çalıştı
-Türk Tarih Tezi çalışmalarını yürüttü
-Halkevlerinin kuruluş çalışmalarına katıldı
-19 Eylül 1932’den itibaren Milli Eğitim Bakanı oldu.
-Türk Dil Kurumu başkanlığı yaptı, üniversiteler ile ilgili çalışmalar yürüttü.
-Cumhuriyet 10. yılını gururla kutlarken 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutmuş ve “Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam: Küçükleri korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm: Yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun!" diyerek adeta mücadele dolu yaşamının özetini yapmış, hepimizin vicdanına seslenmiştir!
-Atatürk 17 Mart 1923’te Mersin’e geldiğinde O'na, "Sen bu milletin yalnız müncisi(kurtarıcı), yalnız bir halaskarı (kurtarıcısı) ve yalnız bir kahramanı değilsin, sen bunlardan daha çok büyüksün; sen bu milletin bir ferdisin. Senin en birinci büyüklüğün bu milletin bir ferdi olmakla iktifa(yetinme) ve iftihar(övünme) etmekliğindir." şeklinde içten sözlerle hoş geldiniz demiş, Atatürk ise yaptığı konuşmanın bir yerinde kendisine cevap olarak, “Hakikaten muhterem doktorun dediği gibi, benim için dünyada en büyük mevki ve mükafat milletin bir ferdi olarak yaşamaktır.” demiştir.
- Bu konuşmasıyla Ulu Önderi etkilemiş ve iki yıl sonra O’nun önerisiyle milletvekilliğine aday gösterilmişti. 1925 ara seçimlerinde Aydın milletvekilliğine seçilerek meclise girdi.
Reşit Galip, 42 yıllık ömrüne onca şeyi sığdırıp 5 Mart 1934’te genç yaşında hayata gözlerini yumarken bugünün Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanı, işi gücü bırakıp çocukların okula dahi gidemediği bir dönemde andımızı kaldırmanın derdine düşmüştür!
8 Ekim 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak andımızı ilk kaldırmaya çalışan dönemin Milli Eğitim Bakanı ve Zaman Gazetesi yazarı Nabi Avcı ise, andımızın kaldırılması konusunda o dönemde evlere şenlik açıklamalar yaparak, "Gerek içerik gerek uygulama biçimi açısından çok eleştirilen, artık militarist çağrışımları çok yüksek olan bu uygulamayı kaldırarak çocuklarımızı rahatlatacağımızı ümit ediyoruz. Demokratikleşme paketiyle getirilen düzenlemelerin Çözüm Süreci'ne "psikolojik katkı" sağlayacağına inanıyorum. Devletin etnik gruplara eşit mesafede olduğu yönündeki söylemlerin karşılık bulacağı bir uygulama olacak.” demiş kişidir.
Ömürlerini milletlerine feda ederek insanüstü gayretlerle gece gündüz demeden çalışan Mustafa Kemal Atatürk, Reşit Galip gibi büyük devlet adamlarına “bu milletin bir ferdi" olmak büyük bir zenginlikti; yetiyordu!
Andımız'dan rahatsız olanlar ve kaldırılmasına vesile olanları ne rahatsız etmektedir acaba!
Bazı kaynaklar:
http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/42446.pdf
https://ataturkilkeleri.deu.edu.tr/pdf/1.ciltsayi2/c1_s2_saadet_tekin.pdf
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/782332
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.