AK Parti’de seçim raporu hazırlanıyor: Teşkilata ağır fatura geliyor!
Ak Parti’de 31 Mart seçimleri için ayrıntılı bir rapor hazırlandığı, rapor sonucuna göre faturanın kime kesileceğine karar verileceği bildirildi.
Yerel seçimlerde büyükşehir belediyelerini kaybeden Ak Parti’de huzursuzluk sürüyor. Seçimlere ilişkin bir rapor hazırlanacağı öğrenildi. Oy düşüşüne neden olan etkenler ve isimler araştırılarak raporlanacak.
Ak Parti’de Ankara, İstanbul, Antalya gibi büyükşehir belediyelerinin kaybedilmesinin şoku sürüyor. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, seçim sonuçları ile ilgili ayrıntılı rapor hazırlanmasını istedi. Farklı ekiplere hazırlatılan raporlar daha sonra karşılaştırılacak, büyük illerin kaybedilmesinin ve Ak Parti oylarındaki düşüşün nedenleri araştırılacak.
Erdoğan’ın talimatıyla iller bazında ayrı, Ankara, İstanbul, Antalya gibi iller için ise ayrı bir çalışma yürütülüyor. Yasal sürecin devam etmesi nedeniyle 13 Nisan gününe kadar kayıplarla ilgili tartışma yapılmamasına karar verildiği, YSK’nın resmi sonuçları açıklamasının ardından Ak Parti’de içe dönülerek seçim sürecinin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı öğrenildi.
ERDOĞAN SIK SIK UYARDI
Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamalarla yaşanabilecek domino etkisini önlemeye ve örgüte moral vermeye çalıştığına dikkat çekiliyor. Ancak seçim yenilgisinin sorumluları ile ilgili araştırma da sürdürülüyor. Erdoğan’a yakın bir Ak Partili MKYK üyesi, Erdoğan’ın yaşanları önceden sezdiğini kaydederek şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız kapalı toplantılarda parti yöneticilerini sürekli uyardı. Dikkatli olmazsak sıkıntı yaşayabileceğimizi söyledi. Ama uyarıları tam dikkate alınmadı. Özellikle İstanbul konusunda yapılan hatalar, ciddi bir sonuca yol açtı. Muhalefetin büyük mitingler yapmaması, bazı arkadaşlarımızı rehavete soktu. Kimse İstanbul’un kaybedilmesini beklemiyordu. Ama sonuç ortada.”
AK PARTİ KAYBEDİYOR ALGISI OLUŞTU
Seçim sürecinde peş peşe hatalar zinciri yaşandığını vurgulayan Ak Parti MYK üyesi, İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım’ın TBMM başkanlığından istifa etmede direnmesinin, arkasından da istifa etmesinin, İstanbul yenilgisinin başlangıcı olduğunu savundu. Anketlere yönelik eleştirilerin de seçmende “Ak Parti kaybediyor” algısı yarattığını iddia eden MKYK üyesi, seçim sürecinde yapılan taktik hataların, adım adım bugünkü sonucu hazırladığını belirtti.
ERDOĞAN FAZLA UZATMAYACAK
Erdoğan’a yakın bir başka isim de Cumhurbaşkanının seçimlerle ilgili düşünceleri olduğunu, tecrübesiyle yaşananları değerlendirdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız seçim konusunda en tecrübeli kişidir. Ortaya çıkan sonuçlar ve nedenleri ile ilgili elbette görüşleri var. Şimdi sahadan gelecek sonuçları bekliyor. Kafasındakilerle sahadan gelecek raporlar örtüşürse, gerekeni yapacaktır. Bunu da fazla uzatmayacaktır. Ortaya çıkan manzara partide, bakanlar kurulunda, bürokraside, danışmanlarda bazı değişiklikleri zorunlu kılıyor. Belki de bu seçim Ak Parti için bir uyarı oldu. Hastalığı erken teşhis etmemizi sağlayacak. Hastalığın daha büyük tahribata yol açmasının önüne geçecek. Parti olarak daha önümüzde dört yıldan fazla bir süre var. Üstelik seçim falan da yok. Oturup hastalıklı yerleri tedavi eder, düzeltmeleri yaparsak eski gücümüze yeniden ulaşırız. Ankara, İstanbul, Antalya gibi illeri kaybettik ama Cumhur İttifakı’nın oyu yerinde duruyor. Bir eksilme yok.”
AK PARTİ’Yİ YEREL SEÇİMDE MHP KORUDU
Ak Parti kurucularından ve Ak Parti hükümetlerinde görev almış bir başka isim ise özeleştiri yapılması gerektiğini belirterek, şu görüşleri savundu:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhur İttifakı oylarına vurgu yapıyor. Ak Parti açısından Cumhur İttifakı oyları yanıltıcı. Birçok araştırma kuruluşu yüzde 51.6 Cumhur İttifakı içinde Ak Parti’nin oyunun yüzde 40’ın çok altında olduğunu tespit ediyor. Çevremizde gördüğümüz de bu. Ak Parti 24 Haziran’dan bu yana ciddi bir oy kaybına uğramıştır. Nedeni odur, budur, ama gerçek ortadadır. Eğer yaşanan kayıp MHP oylarıyla örtülmeye kalkılırsa ilerde daha vahim durumlarla karşılaşılabilir. O nedenle yapılacak iş bellidir. Ciddi bir özeleştiri yapılmalı, sadece bürokraside değil partide de liyakat öne çıkarılmalı, örgüt kademelerinde liyakat esas alınmalıdır.”
AK PARTİ’NİN İSTANBUL STRATEJİSİ
Öte yandan en çok tartışılan konulardan biri de İstanbul rantı. Bugüne kadar İstanbul rantı ile zenginleşen Ak Partililerin seçim sonuçlarına etkisi tartışılıyor. İstanbul’un adeta yamalandığını kaydeden eski bir İstanbul Ak Parti İl Yöneticisi, sonuçlarda yaşanan bu yağmanın da rolü olduğunu ifade etti. Eski İstanbul İl Yöneticisi şu değerlendirmelerde bulundu:
“Cumhurbaşkanımız İstanbul’un dikine büyümesinden şikayetçi. Ama ne yazık ki sorumlusu biziz. Belediye yönetimleri vatandaşın arsasının bir kısmına el koymak için dikine büyümeye izin verdi. Örneğin, bir vatandaşın 4 parsellik arazisi var. Buraya 5 katlı 4 blok çıkabiliyor. Her katta iki daire olsa toplamda 40 daire ediyor. Bunlarla temasa geçilip iki parsele 60-70 dairelik kat çıkma izni veriliyor. Karşılığında da diğer iki parsele el konuluyor. Alan razı satan razı. İstanbul bu tür rantla dikine büyüdü. Büyük konut projelerinde kat ne kadar yükselirse komisyon da o kadar arttı. Bazı belediye başkanlarının ve partinin ileri gelenlerinin kendileri ve yakınları üzerindeki binlerce tapunun kaynağı bu tür rantlar. Cumhurbaşkanımız bir araştırma yaptırsa, her şey bir haftada çıkar. Parti yönetimi bunlara sessiz kaldı. Bu işi yapanlar rantı paylaştı. Ama vatandaş 31 Mart’ta ‘Artık yeter’ dedi. Büyükşehir gitti. Şimdi ilçelere yüklenecekler. Bu işlerin üzerine gidilmezse önümüzdeki dönem daha da kötü olacak.”
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.