15 Temmuz'un sahte gazileri
15 Temmuz'dan bu yana çok sayıda kişinin “sahte rapor” alıp, kendisini o gece yaralanmış gibi gösterdiği ve sahte gazilik raporu aldığını öğrenildi.
Oda TV yazarı Müyesser Yıldız '15 Temmuz'da sahte gaziler varmış' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yıldız yazısında 15 Temmuz'dan bu yana çok sayıda kişinin “sahte rapor” alıp, kendisini o gece yaralanmış gibi gösterdiğini ve sahte gazilik raporu aldığını açıkladı.
İşte Yıldız'ın o yazısı;
Önceki gün 15 Temmuz gecesi dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ve Kurmay Başkanı İhsan Uyar darbeciler tarafından derdest edilirken çıkan çatışmada bacaklarından yaralanan Yüzbaşı Burak Akın'ın başına gelenleri anlattık.
Akın önce kahraman ilân edilip, gazilik unvanı verildi.
Salih Zeki Çolak'tan sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Yaşar Güler'le de çalışmaya devam etti.
Sonra sürpriz bir gelişme yaşandı.
Polise gidip, “FETÖ”nün kendisini rahat bırakmayıp, baskı yaptığını anlatarak, imamların ismini verdi.
Savcılık, “Samimi itiraflarından” dolayı Burak Akın'ı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Ancak Genelkurmay, hakkında inceleme başlatıp, Akın'ı açığa aldı.
Hakkında hazırlanan iddianamede, 10.5 yıla kadar hapsi istendi. Yargılaması sürerken de 8 Temmuz 2018'de yayınlanan son OHAL KHK'sı ile TSK'dan ihraç edildi.
Davası ise Ekim 2018'de sonuçlandı ve Mahkeme, “15 Temmuz'da örgütle ilgili hiçbir eyleme katılmadığı” için Akın'ın beraatine karar verdi.
Burak Akın'la ilgili aktardığımız son gelişme, 15 Temmuz'da yaralandığı için verilen yaklaşık 40 bin liralık tazminatın faiziyle birlikte geri alınması kararın verilmesiydi.
Gerekçe; Akın'ın KHK ile TSK'dan ihraç edilmiş olmasıydı. Özetle, beraat kararı yok sayılmıştı.
GAZİLİĞİ DE İPTAL EDİLDİ
O karardan sonra Burak Akın'la ilgili bir karar daha alındığı ortaya çıktı.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Ankara İl Müdürlüğü, önceki kararı dayanak göstererek, Burak Akın ve eşine verilen ücretsiz seyahat kartlarının “Şehit Gazi Bilgi Sistemi” üzerinden iptal edildiğini bildirerek, kartları iade etmelerini istedi.
Özetle, Burak Akın'ın gaziliği de iptal edildi.
BAŞKA İPTALLER DE VAR
Burak Akın'la ilgili bu kararı araştırırken, başta ilginç bilgilere ulaştık.
Kararı alan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Ankara İl Müdürlüğü.
Malûm 15 Temmuz şehit ve gazileriyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilgileniyor.
Dönemin Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 2017'de CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği cevapta, 15 Temmuz gazilerinin sayısının 2 bin 703 olduğunu, bu kişilere maluliyet derecelerine göre 2 bin 579 ila 3 bin 658 lira arasında maaş verildiğini açıklamıştı. Bakan Kaya, gazilerden bakıma muhtaç malullere 177 bin 192, diğerlerine ise malullük derecesine göre, 22 bin ila 66 bin lira arasında nakdi tazminat verildiğini belirtip, yapılan diğer yardımları da detaylı şekilde anlatmıştı.
15 Temmuz'dan bu yana çok sayıda kişinin “sahte rapor” alıp, kendisini o gece yaralanmış gibi gösterdiği konuşuluyordu.
Öğrendik ki, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Ankara İl Müdürlüğü'nün gaziliğini iptal ettiği isim Burak Akın'dan ibaret değilmiş.
Bakanlıktan, Müdürlüğe yaklaşık 400 kişilik bir liste gelmiş ve bunlar için de iptal kararları alınmaya başlanmış.
Bu sadece Ankara'dakilerin sayısı... Diğer illeri de düşünecek olursak, epey “Sahte gazi” var demektir.
İddialara göre, Bakanlık başka yerde yaralandığı halde 15 Temmuz'da yaralanmış gibi gösterip, sahte işlem yaptıranlar olduğunu tespit etmiş.
15 Temmuz'un üzerinden tam 2.5 yıl geçmiş ve eğer doğruysa Devlet, “Kandırıldığını” daha şimdi anlıyor!..
Olayın ahlâki, hukuki, siyasi boyutları ve yaşanacak karmaşa bir yana, şu durum başlıbaşına Devlet'in düştüğü/düşürüldüğü durum itibarıyla bir skandal değil midir?'
SİYASETCAFE.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.