Türkiye ittifakı nedir, Erdoğan kimlerle ittifak yapacak?
15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe teşebbüsünden sonra Türkiye siyaseti en uzun soluklu ittifakını yaşıyor. Daha önce de gördüğümüz kısa süreli seçim ittifakları bazen “Kutsal İttifak” adı ile topluma şirin gösterilmeye çalışılsa da seçimden hemen s
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart seçimlerinden hemen sonra ortaya attığı “Türkiye İttifakı” tartışmaları devam ederken Erdoğan’ın neden böyle bir çıkış yaptığı ve Türkiye ittifakı nedir soruları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Seçimlerden (İstanbul itiraz sonuçları henüz açıklanmamasına rağmen) Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını kaybederek çıkan AK Parti seçim sonuçlarının analizini yapmaya devam ederken Erdoğan Türkiye İttifakı diye ortaya attığı yeni bir ittifak çıkışı siyaset kulislerini bir anda hareketlendirdi.
CUMHUR İTTİFAKI BİTİYOR MU?
15 Temmuz darbe girişiminden sonra oluşan birlik ve beraberlik ruhu ilk önce “Yenikapı ruhu” olarak vücut buldu. AK Parti, CHP, MHP başta olmak üzere Türkiye siyasileri darbe teşebbüsüne karşı Yenikapı’da birlik mesajları verilen bir mitingde bir araya geldiler. Bu olumlu hava bir süre devam etti.
Fetö’ye karşı başlatılan mücadelede MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kayıtsız şartsız desteği ile oluşan daha sonra PKK’ya karşı başlatılan operasyonlar ile pekişen AK Parti MHP birlikteliği Cumhur İttifakı ile devam etti. Bu ittifak sürecinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Genel Seçimler ve Mahalli idareler seçimleri Cumhur ittifakının başarısı ile sonuçlandı. Her iki parti de bu ittifakın bir seçim ittifakı değil Türkiye’nin Beka’sına yönelik tehditlere karşı bir birlik oluşumu olarak kurulduğunu ifade etse de netice de bir siyasi ittifaktı. Nitekim Cumhur ittifakı İstanbul ve Ankara Belediye Başkanlıklarının kaybedilmesi ile tartışılmaya başlandı. AK Parti içerisindeki hala temizlenmeyen Fetö unsurları ve çözüm süreci destekçileri faturayı MHP’ye kestiler. Devlet Bahçeli’nin ısrarla vurguladığı “Beka” sorunu bunlar için bir anlam ifade etmediği için mutlak başarı’ya ulaşamayınca zaten rahatsız oldukları MHP’den kurtulmak için önemli bir bahane yakalamış oldular. Şimdi kulislerde Cumhur ittifakının biteceği konuşuluyor.
TÜRKİYE İTTİFAKI NEDİR?
Erdoğan’ın “Demiri soğutalım” ve “Türkiye İttifakı” çıkışlarından sonra bir Milli Birlik Hükümeti kurulmasına kadar ilerletilen ittifaktan söz ediliyor. Hatta CHP’nin kabine’de yer alacağı konuşuluyor. Genellikle savaş ve darbe teşebbüsü gibi olağanüstü hallerde “Milli Birlik Hükümeti” adı ile siyasi partilerin ülke yönetimini birlikte üstlendiği bir hükümet modeli ile kurulacak olan Türkiye İttifakına doğru mu gidiyoruz? Türkiye ittifakı eğer gergin ortamı yumuşatmak için ortaya atılan psikolojik bir yaklaşım ise uzun soluklu olmaz. Üstelik Türkiye artık eskisi gibi parlamenter bir sistem ile yönetilmiyor. Başkanlık sisteminde bu ittifak Meclis’te gerçekleşecekse işlevsiz bir Meclis’te ittifakın nasıl bir etkisi olacak?
Bir başka iddia ise AK Parti içerisinden ayrılacak olan bazı Milletvekillerinden boşalacak yerlere yeni bir ittifak ile destek sağlamak.
ERDOĞAN KİMLERLE İTTİFAK YAPACAK?
Devlet Bahçeli’nin her şartta ve koşulda verdiği kayıtsız-şartsız desteğin Erdoğan’a sağladığı avantajları Türkiye ittifakı ile her partiden bulacağını söylemek doğru olmaz.
Her ne kadar iyi parti ve Destici Türkiye ittifakına karşı olumlu tavır bildirmişse de asıl öneli olan CHP’nin tutumudur. Erdoğan’ın CHP ile Türkiye ittifakı kapsamında bir ittifak oluşturması halinde en önemli sorun CHP içindeki Kılıçdaroğlu karşıtları olacaktır. Ayrıca Çözüm süreci ve Kürt politikasına karşı tavırları bilinen CHP’li vekillerin özellikle CHP İl Başkanı’nın bu ittifakta sorun çıkarmayacağının garantisi yoktur. Türkiye’nin PKK’ya karşı giriştiği ve oldukça başarılı olduğu operasyonların CHP içinden firesiz desteklenmesi zor görülüyor.
Erdoğan adı ne olursa olsun Cumhur ittifakı kadar sağlam ve sorunsuz bir ittifak kuramayacağını bilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.