Türkiye 15 Galatasaray hocası Fransız akademisyeni kovuyor!

Türkiye 15 Galatasaray hocası Fransız akademisyeni kovuyor!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından Galatasaray Üniversitesindeki (GSÜ) Fransız eğitimcilere 'B2 seviyesinde Türkçe dil yeterliliği' zorunluluğu getirildi.

Eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesindeki Fransız eğitimcilere Türkçe dil zorunluluğu getirildi. Çalışma izinleri yenilenmeyen eğitimciler, Türkiye'de "yasadışı bulunma"larına rağmen Türkiye'yi terk etmiyorlar.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Türkiye’de eğitim veren yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin ülkede çalışmaya devam edebilmesi için B2 (Avrupa dilleri ortak çerçeve programına göre) seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu getirdi.

Öğretim üyesi ve elemanı, görünürde hazırlık dil öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle 30 Fransızın çalıştığı GSÜ karardan etkilendi.

Üniversite yönetimi, geçen yılın Ekim ayında eğitimcilerden, B2 Türkçe dil testine girmelerini istedi. Gerekçe ise söylenmedi. Bu sürede eğitimcilerin bir kısmına tek dönemlik ve yenilenemez nitelikte çalışma izni sunuldu.

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, dil yeterlilik sınavı gerekçesini ise Aralık ayında açıkladı ve YÖK'ün kararını bildirdi. YÖK'ün kararını bilmeden dil yeterlilik sınavlarına giren eğitimcilere, 5 Şubat tarihinde de, Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının YÖK tarafından talep edildiği bilgisi verildi.

Karar sonucu, Türkçe yeterliliği olmayan öğretim görevlilerinin çalışma izniyle beraber oturma izni de tamamen iptal olacak.

ÖĞRENCİ ve ÖĞRETİM ÜYELERİ

Türkçe- Fransızca eğitim veren Galatasaray Üniversitesi’nde görev yapan Türk kökenli akademisyenler ise ünlü 'Barış bildirisi' benzeri bir bildiri yayınlayarak müstemleke akademisyen durumuna düştüklerini belgelediler.

Bir kısım Galatasaray Üniversitesi öğrencisi de durumu protesto etti.

Fransız akademisyenler ise Türk akademisyenlerden daha dürüst ve onurlu çıkarak, "Şu anda iki devlet siyaset yapıyor eğitim üzerinden. Fransa gözdağı veriyor ve Türkiye karşılıklı olarak gözdağı veriyor.  Sonuçta her devletin bir gururu var. Biz akademisyenler buna alet oldu.  Nasıl çözüleceğinden hiçbir fikrimiz yok." dediler. 

YÖK: KARAR  MÜTEKABİLİYET ESASINDA ALINDI

Konuya ilişkin YÖK yetkililerinin basına yansıyan açıklamasında “Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece ‘mütekabileyet esasında’ istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır. Fransa’nın aynı konu ile ilgili almış olduğu kararı gözden geçirdiği ve değiştirdiği aynı gün almış olunan karar değiştirilecektir. Konu Fransa’nın yükseköğretim konularında Türkiye ile olan ilişkilerinde ‘eşitlik esasında değil, bir üst pozisyonda kendisini konumlandırma’ tavrından ileri gelmektedir" ifadeleri yer aldı.

FRANSA'NIN KARARI

Fransa hükümeti, ana dilde eğitim ve kültür öğretimiyle ilgili sunduğu reform paketinde, aralarında Türkiye'nin de olduğu dokuz ülkeden Fransa'ya dil öğretmek için giden öğretmenlerin en az B2 seviyesinde Fransızca bilmesi şartı getirmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bizzat bu konuda açıklama yapmıştı.

REKTÖR YARDIMCISINDAN "POLİS KONTROLLERİNDEN KAÇININ" TAVSİYESİ

Konuya ilişkin Mediapart adlı Fransız haber sitesinde yer alan haberde, GSÜ’nün Fransız rektör yardımcısının, 23 Aralık 2020’de öğretim üyelerine gönderdiği e-postada "soğukkanlılıklarını korumaları" ve "daha karmaşık durumların oluşmaması için polis kontrollerinden kaçınmalarını" istediği yer aldı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.