The New York Times yazdı: VE ÜLKER KAÇTI
New York Times Gazetesi, Türkiye ile ilgili çok konuşulacak bir habere yer verdi.
Gazete, "Türkiye'den yurt dışına göç" konusu ile ilgili haberinde dikkat çeken rakamları paylaştı ve yaşanan göçün nedenlerini tek tek açıkladı.
Haberde yer alan ifadelere göre; Türkiye’den yurtdışına göçün başlıca nedenleri arasında ‘kayırmacılık ve artan otoriterleşme’ gösterildi.
Gazetenin haberinin başlığı ise şu şekilde: "Erdoğan'ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor."
Bu başlıkla okuyuculara sunulan haberde, Türkiye’den ayrılanların profillerine dikkat çekildi. Özellikle Türkiye’yi terk edenler arasında üst sınıf ailelerin olduğu kaydedildi. Yunanistan, Portekiz ve İspanya'dan mülk alma yoluyla göç yolunun kullanıldığı belirtildi.
Amerikan Gazetesi’nin haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi'nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye'ye ilişkin veriler de paylaşıldı.
Bu verilere göre; 2016-2017 yılları arasında, Türkiye'nin varlıklı diliminin yüzde 12'sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı. Bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne taşındı. Verilere göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.
Gazete, varlık göçüne örnek olarak ise Murat Ülker’in sahibi olduğu Yıldız Holding'i örnek gösterdi.
Haberde, Murat Ülker'in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen hareketi ile ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı.
Yıldız Holding’in bu yaşanan olaylardan sonra 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdığı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattığı kaydedildi.
Gazetede yer alan habere göre burada yapılmak istenenin aslında ailenin elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı.
Özellikle darbe girişiminin ardından milyarlarca doların ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü. Bunun gerekçesi olarak ise; insanların kendisini tehdit altında hissediyor olması.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye'den göç etti.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.