MHP'den AK Parti'ye şok uyarı: Acele edin!

MHP'den AK Parti'ye şok uyarı: Acele edin!

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu AK Parti’yi uyardı ve “Memleket hepimizin” dedi.

MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’ndan, 24 Haziran seçimleri için “cumhur ittifakı” yaptıkları AKP’ye dış ticaret açığı ve güven endeksi üzerinden “kritik” uyarı geldi. MHP eski Genel Başkan Yardımcısı olan Tanrıkulu, "Dış ticaret rakamlarında toparlanma ve dengelenmenin bu yıl gerçekleşmesi için gerekli adımların hızla atılacağını düşünüyorum. Memleket hepimizin." dedi.

tanrikulu.png

Nisan ayında ekonomik güven endeksinin yüzde 2 azalışla yüzde 98.3’e gerilediğini hatırlatan Tanrıkulu, sosyal medya hesabından ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. MHP eski Genel Başkan Yardımcısı olan Tanrıkulu Türkiye’nin ekonomi röntgenini şöyle çekti: “Bu gerileme; reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklanmış. Ekonomi güven endekslerinde toparlanma 24 Haziran seçimleri sonrası görülecektir.

DIŞ TİCARET AÇIĞI

Mart’ta ihracat 2017 Mart’a göre yüzde 7.7 artışla 15.5 milyar dolar, ithalat ise yüzde 12.7 artışla 21.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı aynı dönemde yüzde 28.8 artışla -5.8 milyar dolar. 2019’in üç aylık rakamlara bakıldığında 2017’nin aynı dönemine göre; ihracat yüzde 8.9 artışla 41.2 milyar dolar, ithalat yüzde 22.7 artışla 61.9 milyar dolar, dış ticaret açığı ise yüzde 64.1 artışla -20.7 milyar dolar.

İMALAT SANAYİ

Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı halen yüzde 3.5. Bu rakamı yukarı çekebilmek adına her türlü girişimin arkasında durmalı.

ALTIN İHRACATI

Bu yılın ilk üç ayında altın ihracatımız yüzde 51.7 azalmış, ithalatımız ise yüzde 77.4 artmış. Hububat ithalatımız da yüzde 220 artmış. Dış ticaret rakamlarında toparlanma ve dengelenmenin bu yıl gerçekleşmesi için gerekli adımların hızla atılacağını düşünüyorum. Memleket hepimizin.

FAİZ ARTIŞI

Ekonomideki faiz artışı orta vadede (6-12 ay) etkisini gösterebilecek. Dış konjonktüre dikkat etmeliyiz. Faiz artışına neden olan başlıca nedenler; yüksek enflasyonda beklentilerin artması ile ithalat fiyatlarındaki yükseliş gösterilmiş.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.