Memlekette At, eşek bırakmadı Sosyeteye yedirdiler
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği (TKEÜB) Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ardından et satışlarının durduğunu söyledi
Bursa'nın Yıldırım İlçesinde Hacivat ile Vakıf Mahallesinde sahipleri tarafından otlatılmak üzere evlerinin yakınındaki araziye bırakılan 5 atın çalınıp kesildikten sonra etlerinin lüks semtlerdeki lokantalara satıldığı ortaya çıktı.
AT ETLERİ LÜKS MEKANLARA SATILDI
TKEÜB Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ardından açıklama yaptı. Bursa’da çalınan atların kesilip lüks mekanlara satılmasının ortaya çıkmasını değerlendiren Şaban Cetizli, “Hepimizde tedirginlik var. 15 gündür biz de ihbarlara göre araştırma başlattık. Sadece para cezası veriliyor. At, eşek eti satan insanlar hemen serbest kalıyor. Bu satışları yapanlara hapis cezası verilsin.
KÖPEK MAMASI ADI ALTINDA ETLER
At eti satışı yapan kişi yakalandı, bir hafta sonra salındı. Aynı işi yine yapmaya devam etti. İkinci defa yakalanınca ancak tutuklandı. Memleketimizde tabiri caizse at, eşek kalmadı. Neredeyse bu insanlar, kuşları bize piliç diye yedirirken, bugün köpek, kedi etini bize dana eti olarak yedirecekler. Bu noktaya geldiğini görüyoruz. Türkiye Kırmızı Üreticileri Birliği olarak bakanlığı defalarca ikaz ettik. Bakanımız bu meselenin üzerine gitti. Köpek maması adı altında yapılan etler ülkemize giriyor. Büyük marketlere, büyük yemekhanelere gidiyor. Bu etler Türkiye’de tüketiliyor, birileri para kazanıyor” dedi.
"DENETİMLER ARTSIN"
Ağır müeyyideler uygulanması gerektiğini savunan Cetizli, “Aksi takdirde Türkiye’de Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri olarak biz de ayaklanacağız. Bize de sahip çıkılmasını istiyoruz. Çünkü insanlar piyasada köpek, at, eşek eti var diyerek et almak istemiyor. Vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. Bu davanın üzerine gitmemiz gerekiyor. Bir çalışma yapıyoruz, raporlar tutuyoruz. Kesilen dana, inek kayıttan geçsin. Desteklemeler devam etsin. Kayıtsız hayvan olmasın. Kayıtsız et kesilmesin. Tezgahta satılan etin, kaşesi var mı yok mu kontrol edilsin. Hiçbir kasap dükkanı kontrol edilmiyor. Hiçbir yemekhane kontrol edilmiyor. Bir boşluk var. Bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Lütfen eti belgeler üzerinden kontrol edelim. Denetimlerin artırılmasını istiyorum” diye konuştu.
"2000 YILINDA DOMUZ ETİ SATILDI"
“İnegöl’de de at eti satılıyor mu?” sorusuna Cetizli, “İnegöl’de at eti satılmadı ama 30 yıl önce at etinin satıldığı tespit edildiğinde, o gün yine tekrar geleceğini düşünüyordum. Çünkü et fiyatları yüksek, vatandaşın alım gücü zayıf. Benim de endişem var. 2000 yılında Domaniç dağlarında kış günü domuz vurulup kasaplarda satıldığını bilen insanım. Biz işimizi gereğince yapmaya çalışıyoruz. Böyle şeylerle karşılaştığımız da üzülüyoruz. Vatandaşımıza sağlıklı et yedirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.