İthal aşı yerli aşıyı vuracak...
Bir yandan yerli aşıda başarılı sonuçların alındığı müjdesi bir yandan 100 milyonun üstünde yabancı aşı anlaşması müjdesi kafaları karıştırdı.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya "Ekonominin tartışılmaz kuralı hangisine daha kolay ve ucuza ulaşılıyorsa o tercih edilir... Bugüne kadar birçok ürün yurt dışından ucuzu ithal edildiği için yok oldu. Ya da yerlisi diğerleri kadar iyi olmadığı gerekçesiyle. Çikita denilen cins, Anamur’un hoş kokulu ve diğerinden çok daha yüksek besin değerine sahip muzunun önüne geçti. Aynen oldukça çok çeşide sahip köfte ekmeğin yerini hızla hamburgerin alması gibi... Örnekleri makina parçalarından tutun da elektroniğe kadar çoğaltmak olası...Ancak aşıda da benzer bir durumla karşılaşma olasılığı hiç aklıma gelmezdi..." diye yazarak konuya dikkat çekti.
Muharrem Sarıkaya, "Sağlık Bakanlığı’nın önceki akşamki verilerine ilk doz aşı uygulanan 16 milyon, ikinci doz yapılan aşı miktarı da 12 milyona; yani toplamda 28 milyona ulaşmıştı. Eğer bu hızda ilerler ve yeteri miktarda da aşı tedariği gerçekleşirse günlük bir milyon aşı yapılması olası. Bu da demektir ki bir ay içinde 30 milyon kişiye daha aşı yapılabilir. Toplamda iki doz aşısını olan sayısı 60 milyona çıkabilir. Yerli aşı açısından asıl soru da burada başlıyor. Çünkü Faz-3 çalışmasına katılacak 10 bin üzerindeki kişinin bulunmasında ciddi sorunla karşılaşılacağa benziyor.
Yani aşının insan üzerinde olumsuz etkisinin olup olmadığı, virüse karşı etkinliği ve yaşamımıza etkilerinin araştırıldığı Faz-3 çalışmasına katılacakların herhangi bir şekilde altta yatan hastalığının olmadığı gibi herhangi bir aşı da yapılmamış olması gerekiyor. Bu denli aşı bolluğunun olduğu bir toplumda bu durumda yerli aşıya denek olacak sayıda kişinin kalması pek olası gözükmüyor." diye yazdı.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.