Herkes onu konuşuyor, herkes Emine Kuştepe gibi olmak istiyor? AFAD Gönüllüsü nasıl olunur?
Tüm Türkiye'nin dilinde o var, herkes onu konuşuyor, herkes Emine Kuştepe gibi olmak istiyor?Peki AFAD Gönüllüsü nasıl olunur?
24 Ocak akşamı Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından enkaz altındaki Azize Çelik’le yaptığı telefon konuşması ile tüm Türkiye’nin dikkatini çeken ve büyük bir sevgi seli ile karşılaşan Emine Kuştepe ile birlikte yurdumuzda bir “gönüllülük” hareketi başladı.
AFAD’dan gelen açıklamaya göre Türkiye’nin her bölgesinden her yaştaki insan AFAD’ı arayıp gönüllü olmak istediğini bildiriyor.
Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanındaki arama kurtarma ekipleri hızla bölgeye intikal etmiş, özellikle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) personelinin enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için gösterdiği çaba tüm Türkiye'nin takdirini toplamıştı.
UMKE ekibinde acil tıp teknisyeni olan Emine Kuştepe ise enkaz altında kalan Azize Çelik ile kurduğu temas büyük bir farkındalık yaratarak tüm Türkiye’nin sevgisini kazanmıştı. Olayın ardından Türkiye’de yaşayan ve her yaştan vatandaş başta AFAD olmak üzere tüm arama kurtarma kurumlarını arayarak “Nasıl AFAD gönüllüsü olurum" sorusunu sordu ve Türkiye genelindeki gönüllü sayısı hızla arttı.
AFAD Gönüllülük Grup Başkanlığı İletişim Koordinatörü Aslıhan Koçyiğit konu ile şu açıklamaları yaptı: “İstanbul depremi öncesinde 40 bin olan AFAD gönüllüsü sayısı hızla 53 bine çıkmıştı. Şimdi çok kısa sürede 60 bine ulaşacağız. AFAD olarak yıl sonuna kadar 200 bin gönüllüye ulaşma hedefimiz var. Türkiye'deki yabancılar da gönüllü olmak için başvuru yapıyor."
AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLMAK İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
AFAD olarak gönüllülere önce kendilerini sonra afetzedeleri kurtarmayı öğrettiklerini söyleyen Aslıhan Koçyiğit, süreci şöyle anlattı:
“Gönüllüler ilk olarak e-Devlet üzerinden bir başvuru yapıyor. Alt yaş sınırı 18. Sonra kendilerine bir portal üzerinden afet ve arama kurtarma eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimleri tamamlayan gönüllüler daha sonra bulundukları bölgedeki il müdürlükleri tarafından verilen saha eğitimlerine alınıyor. Saha eğitimlerinde daha önce deprem, sel, yangın ve çığ gibi afetlerde faaliyet gösteren profesyonel eğitmenler tarafından çeşitli senaryolara göre dersler veriliyor.”
EKİPLER YETENEĞE GÖRE OLUŞTURULUYOR
Eğitimler sonrasında gönüllülerin mesleki becerileri ve kişisel yetenekleri de göz önünde bulundurularak küçük ekipler oluşturuluyor. 10-15 kişilik bu ekiplerin liderleri tecrübeli ve profesyonel kişiler olurken ekiplerde mesleki çeşitliliğin olmasına da özen gösteriliyor. Tecrübe ve yeteneğe göre derecelendirme yapılıyor.
ACİL DURUMDA NELER OLUYOR?
Herhangi bir afet esnasında en yakındaki ekiplere acil koduyla bir çağrı mesajı gidiyor. Bu mesaj gitmese bile afet anında her il müdürlüğü tarafından daha önce belirlenen toplanma alanları mevcut. AKUT, UMKE ve diğer tüm arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonu 81 ilde bulunan AFAD tarafından yapılıyor. Ekiplerin görev tanımları ve yerleri AFAD tarafından belirleniyor.
Enkaz üstünde yapılan arama ve kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda yürütülürken, afetzedeye ulaşılması ve çıkarılmasının ardından UMKE gibi ekipler sağlık müdahalesinde bulunuyor.
NASIL AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLUNUR?
-Tüm meslek gruplarından her vatandaş gönüllü olabiliyor.
-Eğitimler çoğu zaman gönüllülerin uygunluk zamanına göre düzenleniyor.
-Selde, yangında, depremde ve çığ düşmesinde kullanılacak tüm ekipman ve kıyafetler AFAD tarafından temin ediliyor. -Gönüllüler görev sonrasında bunları merkeze geri veriyor.
-Gönüllüler afet anında çağrılan yere gelmek zorunda değil. Yasal bir bağlayıcılığı yok.
-Gönüllülük projesi için AFAD'a bir ücret ödenmiyor.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.