Esrardan 20 kat daha tehlikeli uyuşturucu SKUNK
Uyuşturucu tacirlerinin insanlığı zehirlemek için geliştirdikleri jamaika ve bonzaiye bir yenisi daha eklendi. Bu madde, esrardan 20 kat daha tehlikeli olan SKUNK.
Gün geçmiyor ki yeni bir uyuşturucu maddenin ismini duymayalım. Zehir tacirlerinin yeni gözdesi ise 'SKUNK' isimli melez uyuşturucu.
Uyuşturucu bağımlılığının çığ gibi büyüdüğü ülkemizde, “Bonzai” “Jamaika” gibi sentetik uyuşturucu maddelerin adlarının ölümle anılması zamanla bağımlılar ve toplumda korkuya sebep oldu. Korku yüzünden kullanımda azalma görülünce zehir tacirleri yeni bir uyuşturucu çeşidini piyasaya sürmekte gecikmedi. Yeni uyuşturucu “skunk” isimli bir çeşit cannabis (esrar) bitkisi. İngilizce skunk yani kokarca denmesindeki sebep ise bitkinin ağır ve iğrenç kokusu. Hızla yayılan skunk, diğer esrar maddelerine göre biraz pahalı. Kilosu 18-20 bin arasında değişen bu maddenin gramı ise (bağımlılar arasındaki tabirle: fişeği) 50/100 TL’den satılıyor.
İngiltere'de laboratuvarlarda geliştirilen skunk, bu ülkeden dünyaya hızlı bir şekilde yayılıyor. SKUNK, Türkiye'de ilk defa 2014 yılında düzenlenen bir operasyonda ele geçirildi. Skunk'ın tohumu, esrarın hammaddesi Hint kenevirinin laboratuvar ortamında başka uyuşturucularla hibritlenmesi ile geliştirildi.
HIZLA YAYILIYOR
Türkiye’de ilk defa 2014 yılında görülen maddenin uyuşturucu tezgahlarında satışı da hızla yaygınlaşıyor. ‘Skunk’ın yayılmasının, bonzaiye olan rağbetin azalmasından kaynaklandığını söylüyor satıcılar ve uzmanlar… Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen Hint keneviri; bölgede terör olayları neticesinde güvenlik güçlerinin önlemlerini artırması ve batı illerine sevkiyatın güçleşmesiyle zehir tacirleri dış ülkelere yöneldi. Bu yüzden de 'skunk' ile tanıştı ülkemiz. Bonzai, jamaika gibi maddeler sentetik.
Ama “skunk” tamamen bitkisel! Gençlere de, "Bonzai kimyevi olduğu için öldürüyordu, bakın size organik esrar” diyerek sunuyorlar.
Uyuşturucu bağımlıları da "Zehirlensek bile kimyevi maddeden olmasın" diyerek kendilerini aldatıyorlar. Ancak bu maddenin
TACİRLER BOŞ DURMUYOR
Skunk isimli yeni uyuşturucu, bir çeşit cannabis (esrar) bitkisi. İngilizce “skunk” yani “kokarca” denmesindeki sebep ise bitkinin ağır kokusu. Hızla yayılan “skunk” diğer esrar maddelerine göre daha pahalı.
İngiltere’de yıllardır iklim sebebiyle esrarın hammaddesi Hint keneviri yetişmiyor. Laboratuvar ortamında geliştirilen skunk bu ülkede de yetiştiriliyor. ‘Skunk’ İngiltere’de uyuşturucu pazarının yüzde 80’ini oluşturuyor
YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ
İngiltere’deki yasa çalışmasının ülkemizde model olarak alınması, bu zehirle mücadelede büyük önem arz ediyor. Uyuşturucunun yayıldığı ülkede polis skunk ele geçirdiği zaman suç statüsünde olmadığı için ne yapacağını şaşırıyordu. Yeni uygulamada ise söz konusu madde, yasa dışı yollardan üretimi yapıldığı için cezai işlem uygulanacak. Uzmanlar benzer bir cezanın ülkemizde de uygulanmasını istiyor.
ETKEN MADE 10 KAT GÜÇLENDİRİLDİ
PSİKİYATRİST Doç. Dr. Armağan Samancı, skunkı diğerlerinden ayıran özelliğin tohumun hibrit olmasından kaynaklandığını söyledi. Samancı bunu şöyle anlatıyor: "2 veya daha fazla aynı cins tohumun laboratuvar ortamında saflaştırılması sonucu elde edilmiş, ekildiğinde geleneksel tohuma göre daha yüksek verim gücüne sahip melez tohum.
Esrar bitkisinin etken maddesi THC (Tetra HydroCannabinol)’dir. Öyle bir hibrit tohum meydana getirdiler ki, içerisindki aktif THC maddesinin miktarını artırdılar. Yüzde 2-4 gibiyken bu oran bir anda yüzde 20’lere çıktı. Bu da çok ciddi bir artış olduğunu gösteriyor
NASIL BAĞIMLI OLUYORLAR
Alkol de dahil hepsinde olduğu gibi beyinde reseptör dediğimiz uyuşturucu maddelerin bağlantıda olduğu noktalar var. Maddeyi aldıkça beyindeki noktalar artıyor. Bağımlı, daha çok istiyor. Daha çok içmeye başlıyor. Bütün bağımlılıklarda esas olan bu. Bağımlı daha çok etki almak istiyor. Bonzai ve türevleri, bitkisel esrara nazaran çok güçlü. Bu sebeplerle sentetik kullanma oranı düşüp organik olanına meyil artınca bağımlılar organik olanda eski etkiyi bulamadılar. Skunkın bitkisel olduğu duyulunca buna yöneliş oldu.
EVDE BİLE ÜRETİLİYOR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.