Erdoğan’dan tarihi “Maturidilik” çıkışı: Devlette devrim
Erdoğan, Atatürk dönemi hariç Yavuz Sultan Selim’den beri Osmanlı’nın çöküşüne zemin hazırlayan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilerlemesine mani olan Eşari geleneğine son verilerek, itikadi mezhebi olan Maturdiliğe dönüleceğinin ipuçlarını verdi.
DEVLET MATURİDİLİĞE DÖNÜYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Buhara ziyaretimin anlamı büyük. Kendileriyle daha önce de görüştük. Arzumun biri Buhari, hadis külliyatı içerisinde en önemli eserlerden bir tanesidir. Dolayısıyla İmam Buhari adına orada bir enstitü kurmayı hedefliyoruz. Bir de İmam Maturidi ile ilgili de orada bir enstitü kuralım istiyoruz" dedi.
ERDOĞAN “DİNDE REFORM” DEMİŞTİ
Erdoğan’ın “Biliyorsunuz itikadi mezhebimiz Maturidiliktir” ifadesi Türk tarihi açısından büyük bir önem arzediyor. Atatürk dönemi hariç, Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethiyle birlikte El Ezher’den İstanbul’a gelen Eşari din alimleri nedeniyle o zamanki medreselerde poziftif bilimler yasaklanmış ve Devlet yönetimine ve İslam alimlerine statükocu Eşarilik hakim olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çıkışı 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri’nin ardından “dinde reform” üzerine büyük gelişmelerin yaşanacağının mesajı olarak değerlendirildi.
ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan ve Güney Kore ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Ziyaretlerin önemine değinen Erdoğan, "Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in davetlerine icabetle bu seyahatlerimizi gerçekleştireceğiz. Ziyaretim kapsamında yarın Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimiz olacak. Ayrıca Özbekistan ali meclisine hitapta bulunacağım. Sayın Rizayev ile Türkiye Özbekistan iş formuna katılacağız. 1 Mayıs günü alimler diyarı Buhara’yı ziyaret edeceğim. Buhara ziyaretimin anlamı büyük. Kendileriyle daha önce de görüştük. Arzumun biri Buhari, hadis külliyatı içerisinde en önemli eserlerden bir tanesidir. Dolayısıyla İmam Buhari adına orada bir enstitü kurmayı hedefliyoruz. Bir de İmam Maturidi ile ilgili de orada bir enstitü kuralım istiyoruz. Bu konuda bir mutabakatımız var. Bu adımları da bu gidişte kesinleştireceğiz. Bu ziyaretimizde biz uzun yıllardır kaybettiğimiz o ivmeyi yeniden kazanacağız. Geniş bir iş adamları heyetiyle bu ziyaretimizi yapıyoruz" dedi.
İKİ KORE UZLAŞIRKEN FLAŞ ZİYARET
"Nükleer silahsızlanma amacıyla başlatılan görüşmelerin başarı ile neticelenmesini arzu ediyoruz"
Ziyaretlerin atılacak adımlar ve işbirlikleri açısından önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"İnşallah Güney Kore’nin başkenti Seul’e gideceğiz. Tarihi özel bağlarımızın bulunduğu Kore Cumhuriyetini ziyaretim kapsamında 2 Mayıs günü Cumhurbaşkanı ile görüşmeler gerçekleştireceğiz. Ulusal meclisi ziyaret edeceğim. Kore Cumhuriyeti bölgesinde ve küresel ölçekte bir ekonomik güç. Bu ziyaretimiz anlamlı bir döneme rastlıyor. Kuzey Kore ile Güney Kore’nin bir araya geldiği dönemde bizler de bu ziyareti gerçekleştirerek çok anlamlı bazı öğreneceklerimizi öğrenme fırsatını da bulacağız diye düşünüyorum. Kore Cumhuriyeti teknoloji alanında dünya çapında bir oyuncu. Önde gelen Koreli firmaların üst düzey yöneticileri ile görüşmelerim olacak. İşbirliğimizi ileri dönük adımlar geliştirmek amacıyla görüş alışverişinde bulunacağız. Bölgesel ve uluslararası konuları da ele alacağız. Ziyaretim Kore Yarımadasında önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde olması buna ayrı zenginlik katıyor. Güney Kore ve Kuzey Kore liderleri bir araya gelirler bizim de onlarla olan ilişkilerimize ayrı bir zenginlik katacaktır. Nükleer silahsızlanma amacıyla başlatılan görüşmelerin başarı ile neticelenmesini arzu ediyoruz. Kalıcı barışın Kore Yarımadasında tesis edilmesini diliyoruz."
Hakan Sönmez siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.