Dünya Kadınlar gününün bilinmeyen tarihçesi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Dünya Emekçi Kadınlar günü ne zamandan beri kutlanmaya başlandı? İşte tüm detaylar…
Kadın hakları temelinde ortaya çıkan 8 Mart Dünya Kadınlar Gün tüm dünyada ve ülkemizde de her sene coşkuyla anılmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılından itibaren kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün geçmişi ise daha eskiye dayanıyor.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ 1921’DE KUTLANDI
Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Dünya Kadınlar Günü, ortaya çıkışı bakımından da birçok hikayeyi barındırmaktadır. Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanan bu özel günün tarihçesi de ilginç.
120 KADIN ÖLDÜ CENAZELERİNE 10 BİN KİŞİ KATILDI
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. Kadın işçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
O GÜNÜ DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
ADI DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ OLDU
İlk dönemde belli bir tarih günü yoktu. Fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in önerisiyle 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi.
BM 1977’DE 8 MART OLARAK BELİRLEDİ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler'in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York'ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
TÜRKİYE'DE KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı.
12 EYLÜL’DE 8 MART KADINLAR GÜNÜ YASAKLANDI
12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.
SİYASETCAFE.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.