Dr. Mehmet Öz'e göre koronavirüsün hasar verdiği üç önemli organımız

Dr. Mehmet Öz'e göre koronavirüsün hasar verdiği üç önemli organımız

Birçok kişi ‘COVID sonrası sendrom’ yaşıyor. Doktorlar için de bu konu çok yeni; hâlâ üzerinde çalışıyorlar. Dr. Mehmet Öz koronavirüsün kalıcı hasar bırakabileceği üç organımızı yazdı.

Dr. Mehmet Öz'e göre koronavirüsün hasar verdiği üç önemli organımız

Birçok kişi ‘COVID sonrası sendrom’ yaşıyor. Doktorlar için de bu konu çok yeni; hâlâ üzerinde çalışıyorlar. Dr. Mehmet Öz koronavirüsün kalıcı hasar bırakabileceği üç organımızı yazdı.

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz hürriyet'teki köşesinde koronavirüs geçirmiş ve tedavi görmüş insanlarda hastalığın önemli üç organımızda hasar bırakmış olabileceğini yazdı.

Birinci olarak beyindeki hasara dikkat çeken Öz, "Uzmanlar aylar boyunca beyin sisi, yorgunluk ve hatta felç gibi semptomlardan dolayı COVID-19’un beyni etkilediğinden şüphelendi. Yapılan yeni çalışmalarsa enfeksiyonun beyindeki kan damarlarının sızdırmasına sebep olduğuna dair kanıtlar gösteriyor. Sızıntı gerçekleştiğindeyse normal beyin fonksiyonları engellenmiş oluyor. Bu da hastaların tat ve koku kaybı bildirmelerinin sebebi olabileceğini gösteriyor. Virüs, vücuttaki koku alma sistemini istila edebiliyor ki bu sistem doğrudan beyinle bağlantılı… İyi haber şu: Birçok kişi beyin sisi ve koku kaybının sonunda geçtiğini bildiriyor. Damarlar yenilenebiliyor ve organlar iyileşebiliyor. Ancak bazıları için bu çok hızlı gerçekleşmeyebiliyor. Bu nedenle doktorlar insanların bu sendromu ciddiye almalarını ve enfeksiyonu atlatan kişilerde hasar bırakabileceğini bilmelerini istiyor." dedi.

Dr. Mehmet Öz ikinci olarak kalpteki hasara dikkat çekerek, "Bir kardiyotorasik (göğüs ve kalp-damar) cerrahı olarak kalpte gördüğüm inflamasyonlar beni endişelendiriyor. COVID-19’a yakalandığınızda kalp kası hücreleriniz hasar görebilir. Kalp de atış hızını arttırarak vücudunuza oksijenli kan pompalayabilmek için daha fazla efor sarf eder. Bunu yaparken genişleyebilir ve güçsüzleşebilir. Bu da ciğerlerde sıvı birikmesine ve nefes almanın daha da zorlaşmasına sebep olur. Doktorlar halen bu kalp inflamasyonunun hastalığı hem şiddetli hem de hafif geçiren kişilerde ne kadar yaygın olduğunu anlamaya çalışıyor. Hasarınsa ne kadar sürebileceğini bilmiyor. Semptomların bazıları haftalar veya aylarca sürüyor gibi gözükse de kalpte kalıcı hasar veya kalp ritminde anormallik gibi uzun vadeli etkilerin oluşma ihtimali de var." diye uyardı.

EN ÇOK AKCİĞERLER ETKİLENİYOR

Üçüncü önemli hasarın belki de en büyük hasarın akciğerde olduğunu belirten Öz yazısını şöyle bitirdi: "COVID-19 enfeksiyonu akciğerlerinizi önemli şekilde etkiliyor. Bir röntgen veya tomografi çekiminde normal, sağlıklı ciğerler havayla dolu ve siyah renktedir. Vücudun geri kalanına oksijen taşımak üzere güçlü ve sağlıklı damarlarla doludur. Örneğin sigara içenlerin ciğerleri bu taramalarda hasar veya fibrozis görülebildiği için daha beyazdır. Ayrıca amfizemden dolayı aşırı genişlemiş görünür. Koronavirüsten etkilenen akciğerlerse sigara içenlerinkinden bile daha hasarlı görünür. Virüs, sağlıklı damarları yıpratarak kişide nefes darlığına sebep oluyor. Bağışıklık sisteminiz beyaz kan hücrelerini yollarken akciğerleriniz iltihaplanır ve hava keselerinde sıvı birikmeye başlayarak sonunda tüm akciğerlere yayılır. Eğer sizde veya bir tanıdığınızda COVID-19 sonrası sendromu varsa hızlıca bir doktora danışın."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.