Bu yazıcı kan damarları üretiyor!
Bilim insanları ses getirecek bir buluşa imza attılar. 3 boyutlu yazıcı kullanarak canlı cilt ve damar üretiliyor. Araştırmacılar, bu teknikle oluşturulan kan damarlarının da başarılı bir şekilde işlevlerini yerine getirebildiğini söylüyorlar.
3 boyutlu yazıcı teknolojisi bir süredir hayatımızda ve bilim insanları, üç boyutlu yazıcılardan faydalanarak neler yapabileceklerini görmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Geçtiğimiz dönemlerde 3 boyutlu yazıcılarla pek çok tıbbi üretim yapılabilmişti. Şimdi ise bilim insanları, 3 boyutlu yazıcıları kullanarak canlı cilt ve kan damarları üretmeyi başardılar. Yazıcıdan aldıkları çıktıları bir fareye bağlayan bilim insanları, başarılı bir sonuç elde ettiler.
Bu çalışma, ABD'nin New York kentinde bulunan "Rensselaer Politeknik Enstitüsü" bünyesinde yapıldı. Araştırmacılar, 3 boyutlu yazıcıdan aldıkları çıktıları başarılı bir şekilde bir fareye entegre edebildiler. Ancak bilim insanları, bu yeni tekniğin sadece hayvanlarla sınırlı kalmasını ve deneysel seviyede bırakılmasını istemiyorlar. Eğer çalışmalar başarılı olabilirse bu teknik, insanlar üzerinde de kullanılabilecek.
Araştırmanın bir numaralı ismi Kimya Mühendisi Pankaj Karande, bu yeni tekniğin hem yaralardaki düzelmeyi hızlandırdığını hem de oluşturulan cildin ete kesinlikle yapışmadığını söylüyor. Yani 3 boyutlu yazıcılarla oluşturulan bu cilt, ihtiyaç dışı kaldığında yeniden çıkartılabiliyor ya da tıpkı bir yaranın kabuğu gibi kendi kendine dökülebiliyor.
BİLİM İNSANLARI, 'ÜRKÜTÜCÜ' KUANTUM TÜNELLERİNİ GÖZLEMLEDİLER
Araştırmacılar, bu teknikle oluşturulan kan damarlarının da başarılı bir şekilde işlevlerini yerine getirebildiğini söylüyorlar. Bilim insanları üç boyutlu yazıcılardan ürettikleri damarların içerisine gerçek damarlarda olması gereken etken maddeleri eklemeyi başarmışlar ve çok kısa bir süre içerisinde bu yapay damarların gerçekçi bir hale dönüşmesini sağlayabilmişler.
Bilim insanları, geldikleri son noktada bir farenin damarlarına yapay damar eklemeyi ve bu damarı gerçekçi kılmayı başarmış durumdalar. Ancak bilim insanlarının asıl amacı, bu tekniğin insanlarda kullanılabilmesi. Araştırmacılar, bu hedefe ulaşabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Eğer başarı sağlanırsa özellikle de yüz yanığı olan veya deri grefti sorunu yaşayan hastalar, bu teknik sayesinde hızlı bir şekilde iyileşebilecekler.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.