Bakan Soylu'dan seyahat yasağı ve yeni tedbirler konusunda açıklama

Bakan Soylu'dan seyahat yasağı ve yeni tedbirler konusunda açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu CNN Türk’te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında soruları yanıtladı.

Koronavirüsle mücadelede yaptıkları çalışmaları 4 ana eksende yürüttüklerini ifade eden Soylu, “Kamu düzenin ayakta tutmak bizim açımızdan en önemli süreçtendir. İkincisi sağlık sisteminin ayakta kalması salgının bulaşıcı ve onun oluşturacağı hastaların ve sağlık sisteminin neredeyse işleyemez haline getirmemesini temin etmek. Üçüncüsü belirsiz bir sürecin gıda tedarik zincirlerinin devam etmesi esastır ve dördüncüsü sosyal mesafe ve sosyal izolasyonun sağlanmasını sağlamaktır.” dedi.

ŞEHİRLERDEN ŞEHİRLERE GİTMEYİN

Seyahat kısıtı ile ilgili olarak vatandaşlara mesajlarının çok net olduğunu ifade eden ve “Şehirlerden şehirlere gitmeyin” diyen Bakan Soylu sözlerine şöyle devam etti:

DAHA FAZLA ZORLAŞTIRACAĞIZ

“81 ilin giriş ve çıkışındaki denetimleri sıklaştırdık. Şehirlerden şehirlere gitmeyin bunu daha da zorlaştıracağız.Taşınma halinin son bulması gerektiği bir dönemdeyiz. Bu özel dönemde yer değiştirmememiz lazım. Esas itibariyle biz fiili bir zorluk çıkarmaya çalışıyoruz bunu çok net ifade ediyorum. Kendi şehirleri dışına çıkmaların istemiyoruz. Bunun için tüm özel araçlarda kontrol yapıyoruz. Biz özel araçların il dışına çıkmaların arzu etmiyoruz. Daha fazla zorlaştıracağız.”

4 İLDE KARANTİNA

Otobüs yolculuğunun yüzde 99 azaldığını, uçak yolculuklarının da günlük birkaç sefere düştüğünü belirten Soylu, “Şu ana kadar gelen otobüs ile uçak talebi 100 bin. Bunun hepsine cevaz veremeyiz, vermemiz de imkansız. 4 vilayetimizde karantina tedbiri uyguluyoruz. Valilerimize bu karantina tedbirinin mümkün olduğunca görüldüğü yerde artırılması talimatını verdim.” diye konuştu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK MI?
“Bu durumda en kötü söz ‘Her şey iyi durumda’ demektir. Bu, hepimizi büyük bir gevşekliğe iter ve rehavete iter” diyen Bakan Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağı da dahil her türlü senaryoya hazır olunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Şunu söylemem gerekir ki alternatif her türlü tedbirlerimiz hazır. İşin başından itibaren senaryoların tamamına ait alınacak tedbirleri ortaya koyuyoruz. Nüfus sayımında bir gün sokağa çıkma yasağı uygulanırdı. Ama bu öyle bir sokağa çıkma yasağı değil. Hayatın bir kısmının devam etmesi gerekiyor. Siz zorunlu olarak şehrin içinde bir şeylerin gidip gelmesini sağlamak zorundasınız. 15 gün sokağa çıkma yasağı uygulayacaksınız. Bizim bugünden sonra yapmamız gereken bu seyreltmeleri daha ne kadar yapabiliriz. Hangi üretimlerden vazgeçebiliriz. Bunu ortaya koymaktır. Bu senaryolarımız son noktaya kadar hazır. Bir kural ortaya koyacaksan, buna izin verecek senaryolarımız da hazır. BTK ve bizden gidecek sokağa çıkma kısıtınız yoktur noktasında da senaryomuz hazır. Sokağa çıkma yasağından önce alınacak tüm tedbirler de var.”

Bakan Soylu’nun diğer açıklamaları ise şöyle:

Belki de siyasal pozisyonun alınmaması gereken tek yer burasıdır. Her birimizi siyasal pozisyonlarımızdan sıyrılarak elimizde bulunan kurum kuruluşların ortaya koyduğu sorumlulukla hareket etmek zorundayız. Bir belediye başkanının kamusal sorumluluğu vardır. Devlette bir Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı var.

‘YEREL HÜKÜMET’ DİYENLERİN AMACI NE?
Her insanın bir sorumluluğu var. Ben dün telefonda da sayın Ekrem İmamoğlu’na aynı tavsiyelerde bulundum. Burada gerek yardım meselesinin gerek ilerleyen sürecin her birimizin nasıl pozisyon alması gerektiğini konuştum. Biz kör dövüşünün içerisinde bulunmamalıyız bu yanlış bir şey. Aramızdan en ufak bir su sızmamalı.

Günde 200’ün üzerinde telefonla konuşuyoruz ki bir eksiklik olmasın. Sahadan gelen bilgiyi atlamayalım. Yaptığımız bir adımın olumsuzluğu varsa yansısın. Dün akşam FOX TV kanalında bir değerlendirme yapıldı. Bizim idari sistemimizde yerel hükümet yok. Acaba birileri bu karşı karşıya kaldığımız bu süreçten bir başka anlam mı çıkarmaya çalışıyor? İşkillenme mi çok bulmayın. Trump bu virüsü bize Çin getirdi dedi.

Bu işin ne kadar gideceğini bilmiyoruz. Polisimizi bekçimizi jandarmamızı büyük iş gören bize bağlı bütün birimlerin ne kadar gideceğini bilmiyoruz. Buna dünyanın ve bizim nefesimiz ne kadar sürecek bunu bilmiyoruz.

 

soylu1-002.jpg

 

BELEDİYELERİN YARDIM KAMPANYALARI
Daha bizi anlamamışsınız diyerek sitemle aynı muameleyi görürlerdi. Bu iş başladığı andan itibaren biz Aile Bakanımız ile birlikte ve Sağlık Bakanlığımız ile birlikte 4 saatlik toplantı yaptık. Bu insanlar evde taş mı yiyecekler? Bu insanların talebi olduğunda bunu nasıl sağlayacaklar. Sosyal destek vefa grubu kurduk. 766 bin yaşlının evine ulaştık. Yaklaşık 7-8 gündür bu ülkede 65 yaş üzerinde evinde yalnız kalan insanlara vefa destek sosyal grubuyla toplam 766 bin insana yardım ettik.

Buranın bir yönetim kademesi var bu size bir takım kurallar söylemiş. enim tepemde bir kanun var bu kanunları ben koymuş ş değilim. Bu kanun bir devlet kaidesi oluşturmuş. Biz burada görev yapıyorsak devlet kaidesi çerçevesinde yapıyoruz.

Benim yardım kampanyası toplama hakkım yok. Ben bu izni Cumhurbaşkanımızdan aldım. Yardım kampanyası için izin aldım.

Hepimiz kanunla bir şekilde donatılmışız. Baştan beri bir şey söylüyorum. Kamu düzenini bozmamak. Bizim görevimizi kamu düzenini bozmamak. Düzeni bozan olursa ben onu Adalet Bakanlığı’na şikayet ederim. 12 saat sonra el koyarız demeseydik bu çağrıyı yapmasak 124’ün üzerinde üretici geldi.

Yardım ayrıdır, bağış ayrıdır. Sadece kelimeler birbiriyle karıştırarak tilkiye aslan da desek tilkidir kaplan da. Belediyeler kurulduğu günlerinden bu yana bağış alabiliyorlar. Belediyeler hem 53 93’e göre hem de 52 16’ya göre bağış alma hakkına sahiptir. Ben belediyeye benim 8 tane evim var. Bana bu fazla ben bunları veriyorum. Bunu dediğiniz andan itibaren belediye bunu kabul eder. Bağış özeldir, yadım geneldir. Yardım ve bağışı ayran en önemli özellik budur. Burada kamunun bir sorumluluğu vardır. Belediye imar geçirebilir. Hukuk yani kanun yapıcı öyle bir şey ortaya koymuş ki belediyenin şartlı veyahut şartsız bağışı bir istismar kamuya zarar getirebilecek bir yolsuzluğuna düşürmek için bunu yasalaştırmış.

AKP’Lİ BELEDİYEYE DOKUNULDU MU?
“Şimdi şunu ifade etmek isterim bizim genelgemiz iki, üç belediyeyi kapsayan bir genelge değil. Sendikalar, vakıflar, dernekler ve yerel yöneticiler. Biz bunu nasıl gördük. Tam da Konya Belediyesi’nden, Ankara Belediyesi ve İstanbul Belediyesi’nden.

Benim diğer belediyelerden bir haberim yok. Hemen Konya Valisi’ni de aradık. İstanbul Valisi’ni aradık. Ankara Valisi’ni aradık. Biz bu arkadaşları uyardık. Dedik ki ‘Sizin böyle bir hakkınız söz konusu değil.’ Konya Valisi hemen belediye başkanımızla görüştü ve belediye başkanımız kampanyayı durdurdu. Topladıklarını da geri iade etti. Ama diğer iki belediye başkanı bunu durdurmayıp devam edeceklerini ifade edince biz de elimizdeki bir başka yetkiyi kullandık.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN LÜTFEN!

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.