Akaryakıtta sahte fatura depremi: Tam 1.2 milyon ton

Akaryakıtta sahte fatura depremi: Tam 1.2 milyon ton

Şok gelişme… EPDK’nın Temmuz 2018 raporuna göre, tam 1.2 milyon ton akaryakıt sahte faturayla satıldı. İşte şok gelişmenin ayrıntıları;

Akaryakıtta sahte fatura depremi yaşanıyor. Tam 1.2 milyon ton akaryakıtın sahte faturayla satıldığı tespit edildi. Akaryakıt dağıtıcı firmalarının fatura sahteciliği yöntemine başvurduğu ortaya çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Temmuz 2018 raporuna göre 1.2 milyon ton akaryakıtın sahte faturayla satıldığı tespit edildi. Sektör yetkilileri, sahte faturalı ürünün değerinin yaklaşık 8 milyar 300 milyon lirayı bulduğunu belirtti.

EPDK Temmuz 2018 raporuna göre Türkiye’ye ithal edilen akaryakıt miktarı ile yurt içinde üretilen ve işlenip ihraç edilen arasında 1.2 milyon ton eksi yönlü farklılık olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bir milyon 241 bin tonluk ürünün değerinin yaklaşık 8 milyar 300 milyon lirayı bulduğunu belirtti. Bu farkın oluşmasının ise bazı akaryakıt dağıtıcıları tarafından ürünün iki defa faturalandırılmasından kaynaklandığını söyledi. Aktaş, “Böylece aynı ürünün ilk satış faturası naylon olup, oradan sağlanan para doğrudan cepte kalırken, aynı miktardaki ürünü ikinci kez resmi satışa çıkardıklarında ise onu maliyeye gösterdikleri ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

"DEVLETLE DALGA GEÇİLİYOR"

Ortaya çıkan bu farkın bazı akaryakıt dağıtıcı firmalarının fatura sahteciliği yöntemini kullandıklarının kanıtı olduğunu dile getiren Aktaş, “EPDK kayıtlarına giren bu fark aynı zamanda fatura sahteciliği yapan bazı firmaların bu yolla gerçekleştirdikleri ticaretin boyutlarını devlete bildirmekten de çekinmediklerini ortaya koyuyor. Böylelikle adeta devletle dalga geçebilme cüretini gösterebilmişlerdir” değerlendirmesi yaptı.

Bu işlemi gerçekleştiren dağıtım firmasının önce olmayan ürünle ilgili naylon fatura ürettiğini anlatan Aktaş, bu fatura üzerinden de yüzde 18’lik yeni bir KDV imkanı yarattıklarını kaydetti. Aktaş, “İşte birçoğumuzun şehirlerarası yollarda dikkatimizi çeken ve yol boyu akaryakıt satan istasyonlardaki maliyet altındaki fiyatlarla satış yapılması başarısı böyle sağlanıyor. EPDK’nın raporundaki 1.2 milyon ton işte bu duruma imkan sağlamış olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

VERGİ KAYIPLARINA SEBEP OLUYOR

Ayrıca yüzde 18’lik yeni bir KDV ürettikleri yeni akaryakıt faturasını da ihtiyacı olan inşaat, madencilik, nakliye gibi firmalara hem kurumlar vergisi, hem de KDV indirimi yönünden evrak vermelerinin sağlandığını anlatan Aktaş, “Devletin bu şekilde vergi kayıplarına sebep olduklarını da anlamış oluyoruz” diye konuştu.

"ACİL E-İRSALİYEYE GEÇİLMESİ LAZIM"

Akaryakıtta vergi kaçırma yöntemlerinde izlenen bir yolun da hazırlanmış irsaliye ile faturası kesilmemiş ürünleri birden fazla yere sevk etme uygulaması olduğunu da belirten EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Faturasız ürünlerin engellenmesi için acil e- irsaliyeye geçilmesi gerekmektedir. Üzerinde soğuk mühürlerin seri numaralarının da yer aldığı e-irsaliyeler manipüle edilemeyeceğinden kaçakçılığın engellenmesinde ciddi oranda engellemeye neden olacaktır” önerisini dile getirdi.

"KDV DÜŞMEDEN KAÇAK ÖNLENMEZ"

Akaryakıt sektöründe vergi almanın tek yolunun KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi olduğunu belirten Aktaş, “Akaryakıttan alınan yüzde 18 KDV oranı yüzde 1’e çekilmeli. Kalan yüzde 17’lik kısım ise ÖTV’ye eklenmeli” ifadelerini kullandı.

Bu adım ile naylon faturanın yoğun olduğu sektörde ticareti yapılacak bir KDV miktarını ortadan kaldıracağını anlatan Aktaş, böylece fatura satışlarının önüne geçileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.