2019 Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır ? Engelli Kimlik Kartı hakkında herşey
Engelli Kimlik Kartı nasıl alınır, Engelli Kimlik Kartı’nı kimler alabilir, Engelli Kimlik Kartı nerelerde kullanılır, sağladığı hak ve avantajlar nelerdir gibi sorulara cevap vermek için Engelli Kimlik Kartı dosyasını açıyoruz
Birçok çalışan ve emekli vatandaşımız devlet tarafından kendilerine tanınan sosyal haklardan habersiz, bu haklardan bir tanesi de Engelli Kimlik Kartı…Sizler için Engelli Kimlik Kartı nasıl alınır, Engelli Kimlik Kartı’nı kimler alabilir, Engelli Kimlik Kartı nerelerde kullanılır, Engelli Kimlik Kartı’nın sağladığı hak ve avantajlar nelerdir gibi sorulara cevap vermek için bizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Engelli Kimlik Kartı dosyasını açıyoruz…
Öncelikle Engelli Kimlik Kartı nasıl alınır sorusuna cevap verelim;
Engelli Kimlik Kartı Nedir ve Nasıl Alınır ?
Engelli kimlik kartı; 2008 yılında Resmî Gazete yayımlanan ve yürürlüğe giren, engelli vatandaşların yaşam standartlarının yükseltilmesi adına birçok avantaj sunan bir belgedir.
Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde 40 ve üzeri oranda kaybeden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her engelli birey Engelli Kimlik Kartı alabilir.
2019 yılında Engelli kimlik kartı işlemleri oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Kimler Engelli Kimlik Kartı Alabilir?
Aşağıdaki şartlara uygunluk sağlayan herkes Engelli Kimlik Kartı başvurusunda bulunabilmektedir.
Ruhsal, bedensel, duygusal, zihinsel ya da sosyal engeli bulunması gerekmektedir.
Engel oranının en az %40 olması ve bu oranın Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile belirlenmiş olması gerekmektedir.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Engelli kimlik kartı başvurusu için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na müracaat edilmelidir. Engelli vatandaşın ikametgahına bağlı olan il ya da ilçe müdürlüklerine başvurular yapılabilmektedir. Başvuru sırasında bazı evrakların temin edilmesi gerekmektedir.
- Engelli kimlik kartı başvurusunda gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir;
- Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ya da ilçe müdürlüklerinden temin edilebilmektedir.)
- Bir adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı ya da T.C kimlik kartı fotokopisi
- %40 ve üzeri engeli gösteren Engelli Sağlık Kurulu Raporu
- Engelli kimlik kartı bilgi formu
Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerekli incelemeler yapılır ve uygun bulunan başvuruların kart hazırlıkları yapılmaya başlanır. Bu süreç maksimum 7 iş günü sürmektedir. Hazırlanan kimlik kartları PTT aracılığıyla adrese teslim edilir. Eğer kargo geldiğinde adresinizde bulunmuyorsanız, size en yakın PTT şubesine giderek teslim almanız gerekiyor.
Engelli Kimlik Kartı’na internet üzerinden online olarak da başvuru yapabilirsiniz;
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Online Olarak Nasıl Alınır?
Engelli kimlik kartı başvurunuzu E-Devlet sistemi üzerinden yapmanız mümkün olacaktır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın E-Devlet sistemi üzerinden vermiş olduğu online hizmetler arasında engelli kimlik kartı başvuru hizmeti de bulunmaktadır.
Engelli kimlik kartı E-Devlet üzerinden başvuru yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;
Engelli Kimlik Kartı Online Sorgula
- Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ yazılı olan mavi kutu tıklanmalıdır.
- Tıklama işleminden sonra sistem kimlik doğrulama sayfasına geçiş yapmanızı sağlayacaktır.
- Kimlik doğrulama sayfasında; E-Devlet şifresi ile, mobil ya da elektronik imza ile, internet bankacılığı aracılığıyla ya da T.C kimlik kartı ile kimlik doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. En çok tercih edilen kimlik doğrulama alternatiflerinden biri olan E-Devlet şifresidir. E-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında almanız mümkün olacaktır.
- Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra açılan sayfada sağ üst köşede yer alan ‘Yeni Başvuru’ seçeneği tıklanmalıdır.
- Açılan sayfada ‘Engelli Kimlik Kartına İlişkin Kişisel Veri Sorgulama ve Araştırma İzni Bilgisi’ başlığı altında bir metin göreceksiniz. Bu metni okuduktan sonra altında yer alan ‘Hakkımda başvurum ile ilgili konularda araştırma yapılmasına izin veriyorum.’ seçeneğinin yanında yer alan kutucuk işaretlenmelidir. Ve ardından ‘Devam Et’ butonu tıklanmalıdır.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Engelli Sağlık Kurulu Raporu alınabilmesi için tam teşekküllü bir devlet hastanesine başvurulmalıdır. Başvuru sırasında hastaneye teslim edilmesi gereken evraklar ise şu şekildedir;
- Başvuru formu (İlgili hastaneden teslim alınabilmektedir.)
- Nüfus cüzdanı ya da T.C kimlik kartı fotokopisi
- 5 adet fotoğraf
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu kişinin engel oranını belirlemektedir. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra sonuçlar heyet tarafından değerlendirilir ve kişinin sahip olduğu engel oranı belirlenir. Engelli vatandaşın raporda belirlenen engel oranlarına itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
ENGELLİ KİMLİK KARTI HANGİ HAK VE AVANTAJLARI SAĞLAR
- Belediye otobüsleri, metro seferleri, marmaray, metrobüs, tramvay, füniküler, deniz yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. 'Ağır engelli' ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
- Şehirlerarası otobüslerde 20 koltuğa kadar olan taşıtlar için 1 kişiye, 20 koltuktan fazla koltuğa sahip taşıtlar için en fazla 2 kişiye, geçerli ücret tarifesi üzerinden bilet ücretinde %40 indirim mevcuttur. Aynı taşıtta taşınacak engelli yolcu sayısının 2'den fazla olması durumunda, her fazla engelli yolcu için geçerli ücret tarifesi üzerinden bilet ücretinde %30 indirim uygulanır Refakatçi indirimi yoktur. İnternetten bilet alımlarında bu indirim uygulanmamaktadır. (8 Ocak 2018, Resmi Gazete Sayı: 30295)
- Türk Hava Yolları'nda (THY) iç hat uçuşlarda %20, dış hatlarda %25 indirim uygulanmaktadır. Ayrıca 'refakatçi ile seyahat etmelidir' ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçiye de promosyon biletler hariç tüm iç hatlarda %20 indirim sağlanmaktadır.
- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'nda (TCDD), yüksek hızlı trenler (YHT) dahil tüm koltuklu seferleri engellilere ücretsizdir.
- HAVAŞ havaalanı servisi otobüsleri ücretsiz.
- Havalimanı otoparklarında 15 güne kadar ücretsiz park. 15 günü geçen sürelerde ise normal otopark tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılıyor.
- İSPARK'ta yol üstü otoparkları 3 saat, açık ve katlı otoparklar 8 saat ücretsiz. İBB Meclisi kararına göre araç ruhsatında engelli ibaresi olması gerekmektedir. Engellilik oranı baz alınmamakta.
- Öğretmen Evleri engellilere %20 indirimli.
- Müze, ören yerleri, milli parklar ve piknik alanları engellilere ücretsiz. Belediye'ye ait plajlarda şezlong-şemsiye ücretsiz.
- Devlet tiyatroları ücretsiz, İstanbul Şehir Tiyatroları indirimli.
- Spor müsabakalarına ve konserlere giriş "kura" çekimi ile ücretsiz.
- Sinemalarda engellilere 'öğrenci indirimi' oranında indirim uygulanmaktadır.
- İSKİ'nin %50 su indiriminden faydalanabilirsiniz.
- DİGİTURK engelli vatandaşlara %50 indirimli.
- Türk Telekom %25 indirimli, TTNET internet engellilere %25 indirimli.
- Cep telefonu operatörlerinin indirimli engelli tarifeleri.
- Açık öğretim kayıtlarında ücret alınmamaktadır.
- Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (KYK) öğrenci yurtlarından engelli öğrenciler istemde bulunmaları halinde faydalanabilmektedirler.
- Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından uygulanan harç ve öğrenim kredisi tahsisinde %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyenlere öncelik tanımakta ve harç kredisinin geri ödenmesinde yönetim kurulu kararı ile %50 indirim yapılmaktadır.
- %90 ve üzeri oranlı engelliler ve oran şartı aranmaksızın bedensel engelliler, araç satın alımında özel tüketim vergisinden (ÖTV) muaftırlar.
- %90 ve üzeri oranlı engelliler ve oran şartı aranmaksızın bedensel engelliler,motorlu taşıtlar vergisinden (MTV) muaftırlar.
- Emlak vergisi dilekçeyle ücretsiz oluyor. (Tek daire ve 200 metrekareyi geçmeyecek şekilde vergi ödenmiyor)
- EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) neticesine göre kamuda açık bulunan engelli kontenjanlarına atamaları yapılır.
- 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamındaki 50 ve üzeri işçi çalıştıran özel sektöre ait işyerlerinde işverenler, %3 oranında engelli çalışan çalıştırmak zorundadır.
- Engellilik oranı ve dönemine bağlı olarak 15 illa 18 sene arasında erken emeklilik hakkı mevcuttur.
- Engelli vatandaşlar için Türkiye İş Kurumu, Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Özel Dershaneler ve Belediyeler meslek edindirme kursları açmaktadır.
- Engelli Maaşı (Sigortalı olunmayan dönemde alınabiliyor)
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.