Yasemin Karakoyunlu: 'Türk-Azerbaycan konfederasyon birliği kurulmalıdır'
Erdoğan'ın Bakü ziyareti öncesi beklentilerini kaleme alan Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi ve yazar Yasemin Karakoyunlu önemli değerlendirmelerde bulundu.
Azerbaycan'ın 44 gün savaştan sonra topraklarını Ermeni işgalinden kurtarmasından ardından Bakü'de gerçekleştirilecek törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'da katılacak. Erdoğan'ın Bakü ziyaretinde önemli konuların ele alınacağı tahmin ediliyor.
Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi ve yazar Yasemin Karakoyunlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın Bakü ziyareti öncesi beklentilerini kaleme aldı.
İşte Yasemin Karakoyunlu'nun o açıklamaları;
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Bakü'ye geliyor. Çok sayıda toplantı ve anlaşma bekliyoruz. Bu beklentilerin yanı sıra burada tekrar ediyorum.
1. Azerbaycan'da Türk askeri üsleri kurulmalıdır. Bu, Kafkasya'da Rus-İran-Ermeni birliğine karşı gerginliğin kurulması anlamına geliyor. Bu devletler Kafkasya'da 30 yıldır köprüler inşa ediyorlar. Bu durum değişmeli. Standartları belirlemeliyiz, siyasi koşulları dikte etmeliyiz.
2. Türk-Azerbaycan konfederasyon birliği kurulmalıdır. Bunun Kafkasya, Orta Doğu ve Avrasya'daki siyasi, stratejik, ekonomik ve kültürel alanlarda derin bir etkisi olacaktır. Yeni dönemde yeni bir Türk tarihinin başlangıcı olacak.
3. Rusya Karabağ'dan çekilmelidir. Bu bir işgaldir. Rusya'nın Karabağ'daki güçlenmesiyle mücadele edilmeli. Rusya Karabağ'dan çıkarılmalı.
4. Karabağ'ın statüsü söz konusu değildir. Uluslararası kuruluşların tüm müzakereleri, kararları, önerileri ve projeleri boykot edilmelidir. Karabağ, Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçasıdır ve kayıtsız şartsız Ermeni-Rus işgalinden kurtarılmalıdır.
5. Ermeniler, Karabağ'da ancak Ermeni vatandaşı Türkler de Ermenistan'da yaşarsa yaşayabilirler. Bu sağlanamazsa, aksi takdirde Azerbaycan veya Karabağ'da tek bir Ermeni yaşamamalı. Genel olarak benim görüşüm, Kafkasya'da tek bir Ermeni kalmamalı ve Ermenistan adında bir devlet olmamalıdır. Savaşımız sadece Karabağ'ı Ermeni işgalinden kurtarmak değil, Ermenistan adlı ikinci Rus devletini Kafkasya'dan silmek içindir. Bu savaş 100 yıl sürsün. Bu savaşı bir gün bile durmadan zamana yaymamız gerekiyor.
6. Azerbaycan'da iç ulusal birliği korumalı ve uluslararası diplomatik müzakerelerdeki konumumuzu güçlendirmeliyiz.
7. Diasporamızı güçlendirmeliyiz. Diaspora örgütlerimizle tüm dünyayı bir ağ gibi sarmalıyız ve Ermenileri sadece savaşta değil, diaspora siyasetinde, bilgi, propaganda ve teşkilatında da yenilgiye uğratmalıyız. Genel olarak Ermeniler her alanda yenilmelidir. Azerbaycan bu savaşta sadece ordusu ve askerleriyle değil tüm vatandaşları ve aileleriyle seferber edilmelidir.
8. Azerbaycan'da acil olarak derin reformlar başlatılmalıdır. Azerbaycan devletinin düşmanları Azerbaycan'da hükümet, parlamento, kolluk kuvvetleri, bilgi ve eğitim yapıları, diplomatik birlik, güvenlik ve dini sektörde yoğunlaşan 80.000 Rus kolonisinin temizlenmesi gerekiyor. Azerbaycan'daki tüm büyükelçiler ve parlamentolar değişmeli.
9. Türkiye-Azerbaycan konfederasyonu, yeni düşünceli ve tarih zihniyeti olan bir toplumun kurulmasını talep ediyor. Eğitim, kültür ve milli felsefe alanında, Rus ve İran (Fars) değerlerinden kopuk, Türk tarihine ve kültürüne kucak açan, yeni bir eğitim ve bilgi stratejisinin kurulmasından geçen bir toplum inşa etmek gerekir. Son 100 yılda her alanda gerçekleştirilen Ruslaştırma ve İranlaştırma durdurulmalı ve Türkleştirme süreci başlamalıdır.
10. Türkiye sadece hükümetle değil, Azerbaycan halkıyla da derin ilişkiler kurmalı ve toplumun en derin katmanlarına kadar nüfuz ederek örgütlenmelidir. Türkiye’nin Ermenistan ve Kafkasya'da güçlenmesi için Azerbaycan'da güçlü olmalıdır.
11. Savaş bitmedi. Savaşın yalnızca bir aşaması sona erdi. Karabağ savaşı yerel savaş aşamasından küresel savaş aşamasına geçti.
12. Karabağ savaşı tüm Azerbaycanlıları ve Türk dünyasını harekete geçmeye motive edecektir. Karabağ savaşı bir Türk savaşı, bir Turan savaşı, bir Kafkas savaşı, bir Orta Doğu savaşı, bir Avrasya savaşı, bir Doğu-Batı savaşıdır. Karabağ savaşı, politik olarak aktif bir vatandaş ve yüksek askeri-politik diplomatik becerilere sahip esnek bir hükümet ile geniş bir ulusal ruh ve platforma sahip, ilkeli, profesyonel vatanseverlere sahip yeni bir parlamento gerektirir. Karabağ savaşı yeni bir bilinç, yeni bir faaliyet, yeni bir savaş, yeni bir insan türü gerektiriyor.
13. Azerbaycan hükümetinde ve tüm yönetim organlarında, Türkiye ve Türkiye düşmanları hiçbir zaman görev almamalıdır.
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.