Türkmenistan ve Türkiye arasında Nadire İçkale krizi!

Türkmenistan ve Türkiye arasında Nadire İçkale krizi!

Odatv'de Barış Terkoğlu'nun belgeleriyle sunduğu habere göre, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı koridorları bugünlerde bir skandalla sarsılıyor.

Devletler arası diplomasinin de karıştığı olayın aktörü tanıdık bir isim: Nadire İçkale.


"Sosyetik muhafazakar" olarak bilinen, sosyeteye yönelik umre turlarıyla adından söz ettiren Nadire İçkale, aynı zamanda İçkale Şirketler Grubu'nun da onursal başkanı.

 

Siyasi iktidarla yakın ilişkileriyle bilinen İçkale'nin sebep olduğu kriz ise Türkmenistan'a yaptığı inşaatlarla başlıyor.

 

Şöyle anlatalım...

 

İçkale Şirketler Grubu'na bağlı İçkale İnşaat limited Şirketi, Mart 2007 ile Temmuz 2008 arasında Türkmenistan devleti ile 13 ayrı inşaat sözleşmesi imzaladı.


Ancak bir süre sonra şirket ile Türkmen devleti arasında anlaşmazlık baş gösterdi.

 

Ve projeler akamete uğradı.

 

TÜRKMENİSTAN VE İÇKALE KARŞI KARŞIYA

 

İçkale'nin şirketi 10 Kasım 2010 tarihinde anlaşmazlığı uluslararası tahkime götürdü.

 

Türkmen Devleti'ne "iş kapsamını ücret karşılığı olmaksızın artırmak, işleri finanse etmesi düşünülen Petrol ve Gaz Sanayii ve Mineral Kaynakların Geliştirilmesine İlişkin Devlet Fonu’nu ortadan kaldırmak, hakediş ödemelerinde önemli gecikmelere yol açmak, sözleşmelerin mali şartlarını değiştirmek, katma değer vergisinin ödenmemesi için banka hesaplarını bloke etmek, adaletsiz cezalar kesmek" gibi bir çok suçlamada bulundu.

 

Türkmen Devleti ise İçkale'nin bütün iddialarını reddederken "İçkale'nin sözleşmeler kapsamındaki görevlerini yerine getirmedeki başarısızlığı için Türkmenistan’ı suçladığı" savıyla kendini savundu. Türkmen Devleti, mahkemeye sunduğu savunmada, İçkale'nin "üstlendiği önemli işleri yapmak için yönetimsel, teknik, insani ve mali kaynaklara sahip olmadığını" ileri sürdü.

 

TAZMİNAT TALEBİ YARIM MİLYAR DOLARDAN FAZLA

 

Basit bir tahkim davası demeyin!

 

Zira İçkale, Tahkim aracılığıyla Türkmen devletinden 537 milyon dolar ve 26 milyon 700 bin avro tazminat talebinde bulundu. Türkmenistan'ın kısıtlı ekonomik durumu düşünülürse, bu kadar paranın Türkmen devleti için yaratacağı sorun aşikar.

 

5 yıl boyunca devam eden davanın sonunda nihai karar çıktı.

 

Tahkim Mahkemesi Heyeti, İçkale'nin taleplerini "dayanağı olmadığı" için bütünüyle reddetti.

 

İÇKALE'YE BORÇ ÇIKTI

 

Ancak mahkeme, sürecin burada bitmemesine neden olan bir karar daha verdi.

 

Tahkim, İçkale'nin kaybettiği dava için Türkmen Devleti'nin "yasal masrafları ile bilirkişi ücret ve giderleri"ne karşılık olarak 1 milyon 747 bin 521 dolar ödemesine karar verdi.

 

Dava boyunca diken üstünde olan Türkmen Devleti, 5 yıl boyunca uğraştığı İçkale'den alacaklarının peşine düşme kararı aldı.

 

(Tahkimin kararı)

 

BEKİR BOZDAĞ'A MEKTUP

 

Türkmenistan Adalet Bakanı Begmurat Muhamedov, 2 Kasım 2015 tarihinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a mektup yazarak Uluslararası Tahkim'de kazandıkları İçkale davası hakkında bilgilendirmede bulundu. Ve söz konusu alacaklarını İçkale'den tahsil etmek için yardım talebinde bulundu.

 

Bekir Bozdağ'ın mektubu)

Bozdağ, 18 Ocak 2016'da Muhamedov'a yanıt verdi. Uluslararası Tahkim Kararları'nı Türk hukukunun tanıdığını hatırlatan Bozdağ, aleyhinde karar alınan kurumun devlet değil, İçkale'nin tüzel kişiliğiyle temsil edilen şirket olduğunu anlattı. Bozdağ, Türkmen Devleti'ne şöyle yol gösterdi: "Bu nedenle bahse konu tanıma ve tenfiz ile icra edilebilirlik kararlarının sağlanması için, öncelikle ülkeniz adına bir avukat tarafından yetkili ve görevli yargı makamına başvurulması gerekmekte olup, Bakanlığımızın doğrudan bu süreci başlatma yetkisi bulunmamaktadır".

 

Kısacası Bozdağ, Türkmenistan'a "kendinize Türkiye'de bir avukat tutup Tahkim Kararını uygulatabilirsiniz" dedi.

 

İÇKALE'NİN ŞİRKETİNE İCRA

 

Türkmenistan Devleti bunun üzerine Türkiye'de Avukat Gökhan Cindemir ile anlaştı ve İçkale'den alacağını tahsil etmesini istedi.

 

Cindemir, İçkale'nin şirketine icra işlemleri başlattı.

 

(Haciz ihbarı)

 

Tam da bu süreç işlerken ilginç bir gelişme oldu.

 

Türkmenistan Devleti'ne borçlu olan İçkale Ailesi'nin İçkale İnşaat limited Şirketi'nin mal varlığında hızlı bir düşüş yaşandı. Borçlu şirketin İçkale Şirketler Grubu içindeki başka şirketlerde sahibi olduğu hisseleri elden çıktı. Borçlu şirket, malvarlığını İçkale İnşaat A.Ş.'ye ve Nadire İçkale'nin çocuklarının da olduğu hissedarlara aktardı.

 

(İçkale'nin Anonim şirketindeki eski hisse durumu)

 

(İçkale'nin Anonim şirketinde artık borçlu olan şirketin

hisseleri yok)

 

Özetle, borçlu şirketin içinde borcu karşılayacak varlık kalmadı.

 

37 ARAÇ HACZE YAKALANDI

 

Bu süreçte Avukat Cindemir, borçlu şirketin elde kalan yegane malvarlığından 37 araca haciz kararı aldırmayı başardı. İstanbul Anadolu 23. İcra Dairesi 37 araca Türkmenistan Devleti adına el konulmasına karar verdi.

(İcra kararı alınan araçlardan biri)

 

İçkale'nin Türkmenistan'a olan borcunun küçük bir bölümünü karşılayacak bu 37 aracın dışında, İçkale'nin diğer varlığına ise artık başka şirketler adına kayıtlı olduğu için dokunulamadı.

 

Skandalı konuşmak için görüştüğümüz Avukat Gökhan Cindemir verdiğimiz bilgileri doğruladı ancak tarafı olduğu dosya içeriği hakkında konuşmak istemedi.

 

Olay bu kadarla da kalmadı!

 

37 ARAÇ BUHAR OLDU

 

Kriz buradan sonra da büyüyerek devam etti.

 

Zira Tahkim Mahkemesi'nin Türk hukuku tarafından tanınan kararına, İcra Dairesi'nin haciz işlemine rağmen Türk polisi bu 37 aracı bir türlü bulamadı. Araçlar, sanki buharlaşmış gibi ortadan kayboldu. Türkmenistan Devleti, Türkiye'ye sürekli bu 37 aracın akıbetini soruyordu.

 

Ancak nafile...

 

Sonunda Türkmenistan Adalet Bakanı Begmurat Muhamedov, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a bir mektup daha yazdı.

 

Muhamedov, Bozdağ'ın tavsiyesiyle gelişen süreci şöyle özetledi:

 

"Önerileriniz uyarınca gereken girişimler yapılmıştır ve ilgili şirketler hakkında başlatılan icra takipleri devam etmektedir. Kılıç İnşaat Anonim Şirketi'nin herhangi bir malvarlığı bulunulamamış; İçkale İnşaat Ltd. Şti.'nin 37 adet aracına haciz konulmuş, ancak uzun bir süre geçmiş bulunmasına rağmen hacizli araçlar yakalanıp paraya çevrilememiştir. Adı geçen şirketin önemli miktarda malvarlığını İçkale İnşaat A.Ş.'ye ve pay sahiplerine hukuksuz bir biçimde aktardığından ve hala aktarmaya devam ettiğinden şüphelenilmektedir."

 

BAKAN HAZRETLERİNDEN YARDIM DİLİYORUZ

 

Muhamedov, bu kez Bozdağ'dan somut bir talepte bulundu. Türk Emniyeti'nin işini daha iyi yaparak, İçkale'nin 37 aracını bulmasını istedi:

 

"Bu kapsamda İçkale İnşaat Ltd. Şti.'nin haciz konulan 37 adet motorlu aracının plakaları değiştirilmek suretiyle kullanıldığından veya başka bir biçimde saklandığından kuşkulanılmaktadır. Türk emniyet güçlerinin icra makamlarına gereken desteği verdiğini biliyoruz. İşbu desteğin artması durumunda söz konusu araçların çok kısa bir zamanda yakalanacağından ve paraya çevrileceğinden eminiz. Bu konuda siz bakan hazretlerinden yardım diliyoruz".

 

SOSYETİK UMRE TURLARI KURTARACAK MI?

 

Gelinen noktada kayıp 37 araç halen ortada yok!

 

Türk polisi hacizli araçların peşinde!

 

Türkmenistan'a neredeyse 2 milyon dolara yakın borcu olan İçkale'nin şirketinin ise içi boş!

 

Muhafazakar müteahhitlerin yurtiçinde alışık olduğumuz skandallarına bu kez diplomatik bir kriz de eklendi.

 

Bakalım sosyetik Umre turları İçkale'yi bu skandaldan kurtaracak mı?

 

Kaynak: Barış Terkoğlu Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum