Türk çeliği Trump'u ezdi geçti!

Türk çeliği Trump'u ezdi geçti!

ABD’nin çelik sektörüne getirdiği yüzde 25 ek gümrük vergisine rağmen bu yılın ilk yedi ayında 2017’nin aynı dönemine göre Türk çelik sektörün ihracatı yüzde 26.7 artarak 8.4 milyar dolara ulaştı.

Yarın itibarıyla yüzde 50’ye yükseltilecek olan ek gümrük vergisinin de sektör ihracatını çok fazla etkilemesi beklenmiyor.

Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre Ticaret Bakanlığı ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) istişare halindeler.

ABD nezinde Ticaret Bakanlığı kontrolünde başlatılan girişimler sürüyor. Gelişmelere ilişkin resmi açıklamanın ise pazartesi günü yapılması bekleniyor.

VERGİ MERGİ DİNLEMEDİK!

ABD’nin 'yerli çelik sanayini koruma' bahanesiyle 8 Mart’ta getirdiği ek gümrük vergisine rağmen Türkiye’nin ABD’ye yaptığı çelik ihracatı martta daha önceki siparişler nedeniyle yüzde 45 arttı, nisanda yüzde 45.2, mayısta yüzde 77.7 düştü. Ancak haziranda yüzde 84 ve temmuzda yüzde 70 artış oldu.

Ek vergiye rağmen ihracat miktar bazında gerilese de hem dünya ölçeğinde hem de ABD’nin getirdiği vergiler yüzünden artan fiyatlar sayesinde Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı çelik ve ürünleri ihracatı arttı. Yılın ilk yedi ayında ise ABD’ye yapılan çelik ihracatında yüzde 31.2’lik düşüş söz konusu.

DÖNÜP ABD’Yİ VURACAK

ABD’ye ilk yedi ayda 552 milyon dolarlık çelik ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 802 milyon dolardı. Türkiye, ABD’ye 2016’da 1.1 ve 2017’de 1.1 milyar dolarlık çelik ihracatı yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayılarına göre her ne kadar ABD’ye miktar bazında azalış görülse de Kanada’ya çelik ürünleri ihracatımızda ilk yedi ayda yüzde 123 artış oldu.

Böylece Kanada’ya çelik ihracatımız 272 milyon doları aştı. Çelik İhracatçıları Birliği’nden edindiğimiz bilgiye göre, Kanadalı çelik üreticileri ABD’ye mal sattıklarından kendi ülkelerindeki talebi de daha uygun fiyatlı olan Türk çelik ürünlerinden karşılıyorlar.

Diğer yandan ABD ne kadar vergi koyarsa koysun Türk ürünleri, ABD’li çelik üreticilerinin iç pazardaki fiyatlarıyla rekabet edebilecek güce sahip. Bu nedenle fiyatların ABD iç pazarında yükselmesi aslında çelik ve çelik ürünlerini aramal olarak kullanan ABD sanayisi için maliyet artışı demek.

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.