The Washington Post'tan çarpıcı Türkiye analizi: "Osmanlı'dan beri bu bir ilk"

The Washington Post'tan çarpıcı Türkiye analizi: "Osmanlı'dan beri bu bir ilk"

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yer alan “Türk Ordusu’nun Genişleyen Ayak İzinin Haritası” başlıklı bir makalede, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana Türk ordusunun etki alanının genişlemesine dikkat çekildi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yayınlanan bir makalede; Türk ordusunun Osmanlı İmparatorluğu'nun ardından ilk kez bu kadar geniş bir küresel ayak izine sahip olduğunu yazdı.

 

ordu1-001.jpg

İşte o makaleden bazı satır başları:

Osmanlı İmparatorluğu günlerinden beri Türk ordusu bu kadar geniş bir küresel ayak izine sahip değildi. İddialı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Türkiye, savaşın gidişatını değiştirmek için Libya'ya asker gönderdi ve Suriye, Irak, Katar, Somali ve Afganistan'da askeri varlığını sürdürmenin yanı sıra Balkanlar'daki barışı koruma birliklerini de sürdürüyor. Aynı zamanda, Türk donanması, Avrupa Birliği üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs ile artan gerilimin ortasında, enerji ve bölgesel çıkarlar üzerinde hak iddia ettiği Akdeniz ve Ege denizlerinde devriye geziyor.

 

ordu2-001.jpg

Çabanın bir bedeli vardır. Gayri safi yurt içi hasıla yüzdesi olarak askeri bütçe, Türkiye ekonomisinin zayıfladığı bir dönemde, 2015'te% 1,8'den 2018'de% 2,5'e yükseldi.

 

ÇARPICI TÜRKİYE ANALİZİ
 

Libya

Erdoğan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümeti desteklemek için deniz ve kara kuvvetlerinin yanı sıra silahlı insansız hava araçları gönderdi ve vekaleten bir savaş haline gelen çatışmayı derinleştirdi. Türkiye, Rusya paralı askerleri, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen diktatör Halife Hafter ile uyumlu doğudaki güçlere karşı, Başbakan Fayez el-Sarraj'ın Trablus merkezli hükümetini destekliyor. Türkiye, Libya'nın uzun süren çatışmasıyla belirsizliğe atılan milyarlarca dolarlık iş sözleşmelerini kurtarmayı hedefliyor. Ve Sarrac hükümetini savunmayı kabul etmesi karşılığında, Türkiye'nin Yunanistan ile toprak anlaşmazlıkları olduğu Doğu Akdeniz'de hak iddiasını güçlendiren çekişmeli bir deniz anlaşması için Libya'nın desteğini kazandı.

 

ordu3-001.jpg

Suriye

Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesi, I.Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden bu yana en büyük dış operasyonlarından biridir. Türkiye içinde özerk bir Kürt bölgesi için savaşan Kürdistan İşçi Partisi veya PKK. Türk birlikleri, Türkiye'ye kaçan 3.6 milyondan fazla Suriyeliyi evlerine dönmeye ve yeni bir mülteci dalgasını önlemeye teşvik etmek için bir tampon bölge kurma çabasıyla kuzey Suriye'deki kasabaları da ele geçirdi. Türkiye, Suriye'deki Kürt savaşçıları sınırından uzak tutmak için 2019'da ABD ve Rusya ile ayrı anlaşmalara vardıktan sonra Suriye baskını üzerinde fren yaptı.

Irak

Türkiye, PKK sığınaklarını hedef almak için sık sık sınırdan Kuzey Irak'a savaş uçakları ve asker gönderiyor. Aynı zamanda, ABD ve İngiliz diplomatlarının arabuluculuğunu yaptığı bölgedeki rakip Kürt partileri arasında ateşkes sağlamak için 1990'larda bir barışı koruma misyonu için kurulmuş askeri üsleri de muhafaza ediyor. Türkiye, varlığının devam etmesinin PKK'ya karşı caydırıcı olduğunu ve Iraklı Kürtlerin bağımsızlık umutlarını kontrol ettiğini söylüyor.

 

turkiye1-001.jpg

Katar

Türkiye, Suudi Arabistan liderliğindeki bölgesel bir ittifakla 2017'de gaz zengini Körfez devletinin yanında yer aldığından beri Katar'da istikrarlı bir şekilde bir üs kurdu. Türkiye ve Katar, özellikle 2010'ların başındaki Arap Baharı ayaklanmalarından bu yana Suudileri ve diğer birçok Körfez monarşisini mutlak iktidarları için bir tehdit olarak gören bir siyasi hareket olan Müslüman Kardeşler'e verdikleri desteğe ev sahipliği yapıyor.

Somali

Türkiye 2017'de en büyük denizaşırı üssünü Mogadişu'da açtı ve burada yüzlerce Türk askeri, onlarca yıllık klan savaşı ve İslamcı grup El Şebab'ın isyanıyla harap olmuş bir ülkeyi yeniden inşa etmeye yardım etmek için daha geniş bir Türk planı kapsamında Somalili askerleri eğitiyor. Türkiye, Erdoğan'ın 2011'de ziyaretinden bu yana Afrika Boynuzu'ndaki yerini artırarak eğitim, sağlık ve güvenlik gibi hizmetlerin canlandırılmasına yardımcı oluyor. Erdoğan 2015 yılında ülkede 10.000 yeni ev inşa etme sözü verirken, savunma ve sanayi anlaşmaları da imzalandı. Erdoğan 2020'de Türkiye'nin Somali'den kıyı açıklarında petrol arama faaliyetlerine katılma teklifi aldığını söyledi.

 

turkiye2-001.jpg

Kıbrıs

Türk donanma gemileri, tartışmalı enerji hakları konusundaki iddiasını ileri sürerken, Ağustos ayında ülkenin Doğu Akdeniz'deki arama ve sondaj gemilerine eşlik etti. Türkiye ve Kıbrıs, Atina'daki bir askeri cuntanın Kıbrıs'ı Yunanistan ile birleştirmeye çalıştığı bir darbe girişiminin ardından Türk kuvvetlerinin 1974'te kuzeyi ele geçirmesinden bu yana bölünmüş olan ada çevresindeki açık deniz gaz rezervleri konusunda anlaşmazlık içindeler. Hem Türkiye hem de Kıbrıs Türk hükümetinin Lefkoşa'daki uluslararası kabul görmüş hükümetin talep ettiği sularda arama ruhsatları çıkarması gerginliği artırdı. Türkiye tarafından tanınmayan Kıbrıs Cumhuriyeti, AB üyesi ve resmen tüm ada üzerinde egemenliğe sahipken, Türk azınlığın kuzeyde kendi kendini ilan eden devleti sadece Ankara tarafından tanınmaktadır.

Yunanistan

Türkiye, Ege ve Akdeniz'deki deniz sınırları konusunda Yunanistan ile de ihtilaf halindedir ve her iki ülke, Türkiye'nin güney sularının, doğal kaynakları kullanma konusunda egemenlik hakkına sahip oldukları münhasır ekonomik bölgelerinin bir parçasını oluşturduğunu iddia etmektedir. Yunanistan, Türkiye'nin imzalamadığı BM Deniz Hukuku uyarınca bir ülkenin kıta sahanlığının belirlenmesinde adaların dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Ankara, bir ülkenin kıta sahanlığının kendi anakarasından ölçülmesi gerektiğini ve Yunanistan'ın Kastellorizo ​​adasının güneyindeki alanın - Türkiye'nin güney kıyısından sadece birkaç kilometre uzakta - bu nedenle münhasır bölgesi içinde yer aldığını savunuyor. Yunanistan, 6 Ağustos'ta Mısır ile kendi bölgelerinin sınırlarını belirleyen ve 2019 Türkiye-Libya anlaşmasına meydan okuyan bir deniz sınırı anlaşması imzaladı.

Afganistan

Türk birlikleri, bir zamanlar orada hüküm süren İslamcı köktendinciler Taliban'a karşı Afgan güvenlik güçlerini destekleyen 50'den fazla ülkenin NATO liderliğindeki koalisyonunun bir parçası olarak Afganistan'da bulunuyor. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü içinde, personel bakımından en büyük ikinci orduya sahiptir. Afganistan'da da uzun bir geçmişe sahiptir. Ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1928'de Afganistan Kralı Amanullah'a, hükümdarın Afgan kızları okul için laik Türkiye'ye gönderme kararı üzerine radikal İslamcıların ayaklanmasını bastırmak için asker teklif etti.

Azerbaycan

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan'da bir ordu üssünde de varlığı ve orada bir hava üssüne erişimi var. Ermenistan ile çatışmaların ardından Azerbaycan'da Ağustos ayında ülkeler ortak askeri tatbikatlar düzenledi ve Azerbaycan askerleri ve siviller arasında kayıplar verdi. Türkiye, Azerbaycan'ın askeri teçhizatını yükseltme ve Türk yapımı insansız hava araçları, füzeler ve elektronik harp cihazları da dahil olmak üzere yeni savunma sistemleri tedarik etme sözü verdi. Türkiye, 30 yıl önce Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, Azerbaycan'ın Ermenilerin çoğunlukta olduğu bir bölgesi olan Dağlık Karabağ konusunda Ermenistan ile yaşadığı ihtilaftan bu yana Azerbaycan'a askeri destek sağladı. Ermeniler, Rusya 1994'te ateşkese aracılık etmeden önce, halen uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan dağlık bölgenin ve yedi komşu ilçenin kontrolünü ele geçirdi.

Diğer ülkeler

Ordu, 1990'lardaki savaştan bu yana Kosova ve Bosna-Hersek'te NATO liderliğindeki barışı koruma misyonlarına katıldı. Oradaki etnik Türk topluluklarının korunmasına yardımcı olmak konusunda özel bir çıkarı var. Daha tartışmalı bir şekilde, Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin batı Sudan'daki Darfur bölgesindeki savaş suçları arananlar listesinde yer alan eski cumhurbaşkanı Ömer el Beşir'in yönetimi sırasında Sudan'da askeri eğitim merkezleri kurmayı kabul etti. Erdoğan, Türk yatırım ve ticaretini artırmak için Kuzey Afrika ülkesiyle de anlaşmalar imzaladı. Beşir hükümeti, Türkiye'nin bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilen adada bir üs inşa etmesine ve Kızıldeniz'e askeri erişimini genişletmesine izin verecek bir hareket olan Türkiye Suakin Adası'nı 99 yıllığına kiralamayı kabul etti.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum