Suriyeli mülteciler tarımsal iş becerileri kazanıyor

Suriyeli mülteciler tarımsal iş becerileri kazanıyor

Mesleki eğitime katılanlar, Şanlıurfa’da bugün başlayan iş fuarında gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirket temsilcileriyle iş fırsatlarını görüşecek.

Şanlıurfa ve mültecilere ev sahipliği yapan diğer şehirlerdeki Türk vatandaşları da eğitimlere katılıyor. Türkiye’nin güneyindeki vasıflı tarımsal işgücü eksikliği mültecilerin eğitimlerden sonra iş bulmak için iyi bir fırsatı olduğu anlamına geliyor. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) finanse ettiği proje altında tarımsal beceri eğitimi BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yereldeki uygulayıcı ortakları aracılığıyla veriliyor. Şanlıurfa 1,7 milyon dolar bütçesi olan projeden yararlanan beş ilden birisi.

Eğitim alan yaklaşık 900 kişi tarımsal işletmelerde işbaşı eğitimlerine başladı.

-HALEP’TEN BİR MÜHENDİS-

İnşaat mühendisliği mezunu olan Muhammed’in ailesi Halep’teyken zeytin ve fıstık yetiştiriyordu. Şimdi Gaziantep Nizip’te bir zeytin çiftliğinde işbaşı eğitiminde. Muhammed FAO eğitiminin ona zeytin hasadıyla ilgili en iyi uygulamaları öğrettiğini söylüyor.

Muhammed “Öncelikle yere düşenleri toplamalı ve onları ayrı bir tarafa koymalısınız. Çünkü onların asit derecesi yüksek ve onlar ayrı toplamak zorundasınız. Sonra hasada başlıyorsunuz. Önceden biz bunları birlikte toplar bir araya koyardık.” diyor.

-İYİ KOMŞULAR OLMA-

Projenin başka bir amacı da Suriyeli mülteciler ile ev sahibi topluluklar arasında iyi ilişkiler geliştirmek. Proje Suriyeliler ve Türklerin yan yana birlikte tarımsal eğitim aldığı bir ortam da oluşturuyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 30’unu Türk vatandaşları oluşturuyor.

-LİSEDEN SONRA İLK İŞ-

Aslen Suriye’nin Cerablus kentinden olan lise mezunu Kefe, Gaziantep’teki meyve kurusu paketleme fabrikasında uygulamalı eğitim alıyor.

“Evde hiçbir şey yapmadan duruyordum. Bir fabrikada çalışmak hiç aklımda değildi. Burada yeni arkadaşlar edindim. Buradaki Türk arkadaşlarımla konuşarak Türkçe pratiği yapıyorum.” diyor.   Kefe henüz Türkçesi zayıf olsa da iş bulmak için kendine güveniyor.

Kefe “Bu fabrikada çok sayıda yeni şey öğrendim. Şimdi hemen çalışabilirim, bu konuda endişem yok. Ancak Türkçe benim için şu an bir problem. Bunun dışında çalışmaya hazırım.” diye ekliyor.

-DÖRT İŞ FUAR-

Proje dört ilde (Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin ve Isparta) bu hafta başlayan ve Aralık ortasına kadar sürecek iş fuarları düzenliyor. Faydalanıcılar gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren 150’den fazla şirket temsilcisiyle iş imkanlarını görüşme şansı yakalayacak. Fuara katılan işverenler de seminerlerde Geçici Koruma altındaki insanların çalışma izni kuralları, çalışma izni başvuru prosedürleri ve mevsimlik işçiler için sosyal güvenlik gereksinimlerine dair seminerler alacaklar. Bilgilendirme seminerlerini İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimleri verecek.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.