Sosyal medya fenomenleri ne kadar vergi ödüyor?
Sosyal medya fenomenlerinin lüks hayatı Dilan Polat'ın bir canlı yayında yaptığı "1 günde 750 bin TL harcıyorum" açıklamasıyla gündemde düşmüyor. Peki sosyal medya fenomenleri bu kadar fazla para kazanırken ne kadar vergi ödüyor? İşte detaylar...
Sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın kazancına dair paylaşımları ve ödediği vergi en çok konuşulan konular arasında.
Oluşturulan sosyal medya yasasıyla birlikte sosyal medyada içerik üretilerek elde edilen gelirler için vergi oranları %15 olarak belirlendi.
Sosyal medyadan para kazanan herkes 2021 yılında yürürlüğe alınan yasa ile birlikte her mükellef gibi KDV, gelir vergisi, geçici vergi ve bu vergilerin damga vergisini ödemeleri yapmaya başladı.
Sosyal medya fenomenleri 7338 No’lu kanun kapsamında ‘sosyal içerik üreticisi’ başlığı altına girdi. 193 sayılı Kanuna mükerrer 20’nci maddesinden sonra gelmek üzere “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” maddesi eklendi. Peki fenomenler de kazançlarının vergilerini diğer çalışan ve işçi kesim gibi mi ödüyor?
Posta Gazetesi İpek Alemdar Göde'nin haberine göre, sosyal medya fenomenlerinden kesinti kazandığı para üzerinden yapılıyor. Bunun dışında başka bir ödeme alınmıyor.
Düzenleme çıktığı yıl vergi için üst sınır yıllık 880 bin lira olarak belirlenmişti. 2023 yılı için ise üst sınırın 1 milyon 900 bin lira olduğunu belirten Mali Müşavir Muhammet Bayram, “Bu vergilenmeden faydalanmanın üst sınır Gelir Vergisi Kanunu’nun içinde yer alan 1 milyon 900 bin liralık gelire kadar olan kısımda olanlar bu durumdan faydalanabiliyorlar. Bu saydığımız kişiler 1 milyon 900 bin liraya kadar kazanç sağlıyorsa bankada bir hesap açtırmak zorundalar. Bankada açılan bu hesapta sosyal medya kazançları için hesabın açıldığını belirtmeleri gerekiyor. 1 milyon 900 bin liraya kadar kısımdan bankalar kazançtan yüzde 15 kesinti yapacaklar. Geri kalan kısım müşterinin hesabında kullanımda olacak. Yani 1 milyon 900 bin lira üzerinden bakarsak bunun yüzde 15’i 150 bin lirası banka tarafından kesilecek ve vergi dairesine ödenecek” ifadelerini kullandı.
FENOMENLER VE İŞÇİLER ARASINDA FARK
Göde'nin haberinde fenomenler ile işçilerin vergilerindeki farklara değinen Mali Müşavir Muhammet Bayram, “İşçiler, emekliler ve fenomenlerin vergi ödeme şekillerine bakacak olursak işçi ve çalışanın maaş öncesinde tabi olduğu vergilendirmeler yüzde 15 ve yüzde 40 arasında yapılıp kesiliyor. Ancak fenomenler bu noktada yüzde 15’lik bir vergilendirmeden faydalanıyorlar." dedi.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.