YSK'da ret oyu kullanan 4 üye krizi!

İstanbul seçimini iptal eden YSK, 15 gündür gerekçeli karar için mesai yaparak seçimin iptali için oy kullanan 7 üye raporlarını hazırlarken ret oyu veren 4 üye ise halen şerh yazısını yazmadı. 

Kamuoyu ile dün paylaşılması beklenen karar bugün de ertelendi. İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine yönelik YSK kararında gerekçeli kararı en çok muhalefet beklerken 4 muhalif YSK üyesinin şerh yazısının yazmaması krize neden oldu. 

YSK'nın İstanbul seçimlerinin gerekçeli kararının açıklanamaması ve ertelenme nedeni ise muhalif üyelerin 'şerhi' gerekçe gösteriliyor. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın seçimini 7 üyeye karşın 4 üye ile 6 Mayıs'ta iptal edip seçimin yenilenmesine hükmetti. İptal kararının üzerinden 15 gün geçmesine rağmen YSK gerekçeli kararını kamuoyu ile paylaşmadı. CHP'nin 'çete' olarak suçladığı 7 üye karar ile raporunu hazırlarken muhalif olan 4 üye ise halen şerh yazısını yazmadı. Kamuoyunun dört gözle beklediği kararın 4 muhalif üye nedeniyle ertelenmesi krize neden oluyor. 

GEREKÇELİ KARAR TAMAMLANDI 


Dün, YSK'nın gerekçeli karar yazımında sona geldiği, kararın 200 sayfanın üzerinde olduğu ve kamuoyu ile paylaşılacağı haberi geldi. Fakat yaklaşık 2 saat süren Kurul toplantısının ardından gerekçeli kararın açıklanmayacağı belirtildi.

Gerekçeli kararın, dün açıklanmamasının nedeni olarak da seçimlerin yenilenmesine muhalefet eden ve ret oyu kullanan 4 muhalif üyenin ek süre talep etmesi olduğu öğrenildi. Ek sürenin, gerekçeli kararda daha önce belirtilmeyen yeni hususlar nedeniyle istendiği belirtildi. Gerekçeli kararın açıklanmasında krize neden olan muhalif üyelerin karşı oylarına son şeklini vermelerinin ardından gerekçeli karar ilan edilecek.

YSK'NIN İSTANBUL İÇİN KISA KARARI


Kısa kararda, 31 Mart seçiminin iptali 2 gerekçeye dayandırıldı. İlki, 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız olması. İkinci gerekçe ise kamu görevlisi olmayan sandık kurulu üyeleri. 225 sandık kurulu başkanının, seçim kanununun 22'nci maddesine aykırı olarak kamu görevlileri arasından seçilmediği belirtildi. 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin de kamu görevlisi olmadığı tespit edildi.

Siyasetcafe.com 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

CNN Türk'ten Ekrem İmamoğlu açıklaması 
Şahin: İP unutulmuş diye seçimler iptal oldu 
Eski Yargıtay üyesine 10 yıl hapis cezası

Gündem Haberleri