Yeni Partiyi kim dizayn ediyor?

Meral Akşener’in yeni partisi önümüzdeki günlerde kuruluşunu tamamlayarak halkın önüne çıkmayı planlıyor. MHP’den ayrılanların merkezde siyaset yapma isteklerinin kamuoyundaki karşılığı zamanla görülecek.

MHP Genel Başkanlığına adaylığını koyan ancak MHP’den ihraç edilen Meral Akşener’in “merkezde” yeni bir parti inşa etme uğraşı sürüyor.

Akşener’e kendisi gibi MHP’ye talip olan Ümit Özdağ ile Koray Aydın da katıldı. Yeni partinin çalışmaları, kurucular kurulu ve kuruluşu kamuoyunca büyük bir merak ile takip ediliyor.

Akşener, MHP’den ihraç edilen Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok gibi milletvekillerini de yanına almış durumda. Tabiri caiz ise Sinan Oğan dışında tüm MHP muhalifleri Akşener’in yeni partisinde mevzilendi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin büyük bir başarıyla çıktığı 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından izlediği politika 1 Kasım 2015 seçimlerinde MHP’yi yüzde 16’dan yüzde 12’ye, 80’den de 40 milletvekilliğine düşürmüştü.

MHP’nin 1 Kasım seçimlerinin başarısızlığının tüm yükü Bahçeli’nin omuzlarına kalmış ve MHP tabanında gelişen muhalefeti büyük ölçüde Meral Akşener forse etmişti.

Bu süreçte MHP’den pek çok genel başkan adayı çıkmış ve 19 Haziran2015 gerçekleşen MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nda bir araya gelinerek MHP’de Genel Başkanlığı değiştirebilecek olan Tüzük Değişikliği MHP delegelerinin çoğunluğuyla kabul edilmişti.

MHP’Lİ DELEGELERİ GERÇEKTE KİM “TARLAYA” GÖNDERDİ

Ancak, 800’e yakın MHP’li delegenin Tüzük Kurultayına imzalı olarak katılmasına rağmen toplanan bu güç yeteri kadar değerlendirilememiş, oluşturulan Kurultay Divanı tarafından “olağanüstü kurultayda genel başkan değiştirilemez” maddesinin değiştirilmesi beklenirken 13 maddelik bir değişiklik paketi delegenin önüne koyulmuştu.

Siyasi Partiler Kanunundaki belirsizlik nedeniyle oluşan hukuki boşluğun Kurultay sonucunu etkilememesi için de son referans olan Dernekler Kanunu’ndaki “3’te iki çoğunluk sağlanamazsa en geç 15 içinde ikinci bir Kongre yapılır ve orada da salt çoğunluk aranır” referansına itibar edilmeyerek MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayının bir hafta sonrasına ertelenmesine müsaade edilmemişti.

Kendisine yönelik muhalefetin gücünü iyi anlayan MHP Lideri Bahçeli, ani bir atak yapmış AK Parti ve Erdoğan ile anlaşma zeminine giderek, Tüzük Kurultayında oluşturulan boşlukları da iyi değerlendirip “yargı” yoluyla “muhalefeti” resmen bastırmış ve arkasından gelen 15 Temmuz FETÖ kanlı darbe girişimi ile Türk siyaseti farklı bir kulvara girmişti.

ÖYLE BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK DİYE DİYE BUGÜNLERE GELİNDİ

Bugün gelinen noktada, MHP’de siyaset yapmak için tüm yolları tükettiğini söyleyen Meral Akşener, bu süreçte devamlı ve ısrarla parti kurmalarının gündemde olmadığını ifade etmesine rağmen “yeni bir parti” için düğmeye basıverdi.

MHP’de siyaset yapmak isteyen ancak bunda başarılı olamayan MHP’nin “görünen” muhaliflerinin, kamuoyundaki karşılığını anladıktan sonra, Meral Akşener’in yanında yer almaları pek de zor olmadı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ne kadar bakan, milletvekili, yönetici yaptığı isim var ise hepsi de bugün “yeni parti” üzerinden Meral Akşener ile siyaset yapmak için sıraya girmiş durumda.

Çok uzun bir süredir “iktidarı” arzulayan MHP tabanı ve Türk Milliyetçileri büyük bir çoğunluğu Akşener’in “iktidar ışığının” peşindeler bugün.

MİLLİ VE MERKEZ SIKINTISI

Ancak, yeni partinin kuruluş çalışmaları ve kurucular kurulu son şeklini alırken Akşener cephesinden şimdiden çok ciddi itirazlar yükselmeye başladı.

MHP Lideri Bahçeli’nin yanında yer almış ve onun tarafından ödüllendirilmiş pek çok isim, Akşener’in yeni partisinde “şimdilik kokusu ortalığı pek çıkmasa da” birbirlerini eziyor.

Akşener, “merkez”de siyaset yapmak için MHP’nin omurgası üzerinden Türk siyasetine yön vermek istiyor ama “merkez”de siyaset yapmak demek sağı ve solu bir araya getirebilmek demek.

Meral Akşener’in AK Parti seçmeni üzerindeki etkisinin “sınırlı” olduğu görülürken, kendisine en büyük ilgi yıllarca AK Parti iktidarında ezilmiş sol ve milliyetçi kesimden geliyor.

AKŞENER MERKEZ’E KORAY AYDIN İLE Mİ GELECEK

Eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, “baba ocağım” dediği MHP’den bir anda eşinin ikna etmesiyle ayrılıp “teşkilatları ben kuracağım” diyerek Meral Akşener’in safına geçti. Konuşulanlara göre yeni partinin genel merkez binasını da o organize etmiş.

Koray Aydın, MHP’nin 2012’deki Olağan Genel Kongresinde Bahçeli’ye karşı “rakip” olmuş ve oldukça da ciddi bir oy alarak seçimi kıl payı kaybetmişti. İddialara göre o zamanda Meral Akşener adaylığını açıklamaya hazırlanıyordu, ancak Koray Aydın’ın adaylığını erken açıklamasıyla, Akşener bu süreçte geri durdu.

Müteahhitler şehri olan Trabzon’dan 1 Kasım 2015 seçimlerinde MHP’den birinci sıra adayı olmasına rağmen seçilememesi Koray Aydın’ın MHP tabanı üzerindeki etkisini de sorguluyor gerçekten.

Siyasette olmaz olmaz demeyin. Olmaz olmaz oluyor işte.

YENİ PARTİDE ESKİ HESAPLAR VE AT PAZARLIĞI

Bugün MHP Lideri Bahçeli’nin “yol arkadaşlarım” dediği ne kadar isim varsa büyük bir çoğunluğu Akşener’in yeni partisinde yer alabilmek için amansız bir yarış içerisindeler.

Merkezde oluşturulacağı ifade edilen Akşener’in yeni partisine de bugüne kadar merkezden herhangi bir isim ve katılım da gerçekleşmemiş durumda.

Sürpriz isimler olduğu söyleniyor. Ortaya pek çok isim atılıyor. Fakat hemen ardından bu isimler açıklama yaparak bu oluşumda yer almayacaklarını söylüyorlar.

Akşener’in yeni partisi şimdilik kapalı bir kutu gibi. Neyin nasıl olacağı, parti politikaları, Türkiye’ye ne verebilecekleri, ekonomi programları hepsi bilinmezler içerisinde.

İşleyen tek şey Tayyip Erdoğan ve AK Parti karşıtlığı.

Türkiye’nin merkezde yeni bir parti olan ihtiyacı tüm verileriyle gözüküyor. Bu partinin Akşener üzerinden konsolide edileceği de kesin gibi. Fakat bu yeni partinin oluşum sürecinde Akşener’in dün elini güçlendirenler bugün açmaza da sürükleyebilecek durumda.

BAHÇELİ BOŞ DURUR MU?

Daha önce de MHP’den iki sefer kopuş olmuştu.

Birincisi Devlet Bahçeli’nin Genel Sekterliği zamanında Muhsin Yazıcıoğlu’nun Büyük Birlik Partisi (BBP) ayrılışı.

İkincisi de Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından Tuğrul Türkeş ile Aydınlık Türkiye Partisi (ATP)’nin kopuşu.

Meral Akşener ekseninde gelişen ayrışma Bahçeli’nin MHP’deki siyasi hayatındaki süreçte gelişen üçüncü ve “en şiddetli kopma” olarak gözüküyor.

Fakat, her nasıl olduysa Devlet Bahçeli, tüm önceki ayrışma ve kopuşların ardından teşkilat tabanını dışarıda bırakarak kopmayı gerçekleştiren isimlerin pek çoğunu partiye geri çağırarak, milletvekilliğiyle ödüllendirmişti.

Bu üçüncü kopuşta da Bahçeli’nin MHP’nin muhalif tabanını parti dışında bırakarak kopuşa ön ayak olanları yeniden partiye dahil edebilir.

Dün Bahçeli ile politika yapanların bugün Akşener’in tam kadro şeklinde yanında yer alması ister istemez düşündürüyor.

Yarın kongre sürecini tamamlayarak Genel Başkanlığını garantiye alan MHP Lideri, sonrasında kimlere “davetiye” çıkartır ve Akşener’in yanında olan “kimler” Devlet Bahçeli’nin yeniden safına geçer.

Burada tek tek saymaya lüzum yok. MHP içerisindeki herkes bu isimleri biliyor aslında.

Şimdilik “kapalı kutu” olan yeni partiyi “kimlerin dizayn ettiği” tam olarak belli olmasa da, Bahçeli’nin de “bir hesabı olduğunu” görmezden gelmek çok safdillik olur.

Akşener’in çevresine baktığımızda “yeni partiyi acaba Bahçeli mi dizayn ediyor” sorusunu rahatlıkla sorabiliriz.

Meral Akşener’in işi gerçekten zor görünüyor.

Bu işin sonunda “Dimyad’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak da var.”

 

Hakan Sönmez siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri