Yapay zeka ve gerçekler

Erkan MACİT

Yapay zeka  artık günümüzün en çok kritik olan konusu  Geleceğe atılan adımlarda insanların ve teknolojinin nasıl şekilleneceğinin bir anahtarıdır aslında.

Ünlü bilim insanlarının konuyla ilgili tahminlerine bakacak olursak ilk sırayı Amerikalı ünlü yazar, mucit ve gelecek  bilimci (futurist) Raymond Kurzweil’e vermek gerekir.

Kurzweil 90’lı yıllardan itibaren geleceğe ilişkin 147 tahminde bulunmuş ve bunların yüzde 86’sı gerçekleşmiştir.

Tahminlerinin doğruluğuyla ün yapmış olan gelecek bilimci, aynı zamanda Google’ın Mühendislik Direktörü ve Yapay Zekâ ve yüksek teknolojiler alanında çalışmalar yürüten Tekillik (Singularity) Üniversitesinin de kurucusu ve rektörüdür

Kurzweil’ in en önemli iddiası, kurmuş olduğu üniversiteye de adını verdiği Teknolojik Tekillik teorisidir. Teknolojik tekillik, Yapay Zekânın insan zekâsının önüne geçerek insanlığı radikal biçimde değiştireceğine inanılan evre olarak tanımlanmaktadır.

Kurzweil, 2045 yılından itibaren Tekilliğin gerçekleşeceğine inanmakta, bu evreye ulaşıldığında insan beyni ile Yapay Zekânın birleşeceğini düşünmektedir.

Kurzweil Yapay Zekâ ile şekillenecek gelecek konusunda iyimser düşünenlerin tarafındadır.

Hatta ve hatta ,Kurweil  2029 yılında ölümsüzlüğün gerçekleşebileceğini düşünmekte, bu teorisini beynimizin 2029 yılından itibaren bir bulut sistemine bağlanacağı ve nanoteknolojili tıbbi cihazların bağışıklık sistemimizin yerini alarak kanser, dolaşım sistemi hastalıkları gibi sağlık sorunlarının üstesinden gelineceği görüşüne dayandır-maktadır. Bu tahminleriyle Kurzweil, kimilerine göre bir hayalperest, kimilerine göre ise çağımızın kâhinidir. Kurzweil’in tekillik ve nanobotlar dışında da tahminleri bulunuyor.

Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

Nanobotlar yalnızca insan ömrünü uzatmakla kalmayacak aynı zamanda duygusal deneyimlerimizi de artırarak bizi daha iyi, daha sosyal, daha eğlenceli ve neşeli hale getirecek. 

İhtiyaç duyulan her şey 3D yazıcılarla elde edilebilecek. 

Ölen insanlar DNA örnekleri sayesinde artırılmış ger-çeklik teknolojileri ile sanal olarak yaşayabilecekler

Tekilliğin ardından bilgisayarla akıl yükleme gerçekolabilecek. Bu transfer sayesinde beyin tabanlı bilişten bilgisayar tabanlı bilişe geçiş mümkün olacak. 

Bilgisayarla akıl yükleme gerçekleştiğinde fiziksel bedenin yetkinliklerini artırabilmek için sanal bedenler satın alınabilecek.

Hızlandırılmış Kazanımlar Yasası geleceği yönetecek.

Kurzweil tıpkı Moore Yasası gibi, “Hızlandırılmış Kaza-nımlar Yasası” teorisinin geleceği yöneteceği görüşün-de. Kurzweil’e göre, her yeni teknoloji, artan işlemci kapasitesiyle üstel bir kazanım yaratacaktır.

Bu ayrıca insanın evriminden bakteriyel yaşama kadar birçok süreci kapsayan yepyeni bir dönemin karşılığı olacaktır. Kurzweil’in aksine, Tesla ve SpaceX teknoloji devlerinin patronu Elon Musk, Yapay Zekâ konusunda karamsar düşünenler tarafındadır. Musk, gelecekte Yapay Zekânınher konuda insandan üstün olacağını ve 3. Dünya Sa-vaşına neden olacağını, hatta devletlerin Yapay Zekâda üstünlük sağlamak adına Yapay Zekâ teknolojilerini silah zoruyla geliştiricilerinden devralabileceklerini öngörmektedir.

Musk, bizzat Yapay Zekâ ve otonom teknolojiler üzerine çalışan bir şirkete sahip bir iş insanı, mucit ve yatırımcı olmasına karşın Yapay Zekânın izlenmesi, sınırlanması, insanlığın gelecek hedefleriyle aynı doğrultud ailerlemesi, kötü amaçlı kullanımının önüne geçilmesi ve güvenlik temelli sorunların çözülmesini desteklemektedir.

Musk, insan yaşamının korunması ve insanlığın geleceğine destek olunması adına teknoloji-yaşam dengesi üzerine çalışmalar yürüten Yaşamın Geleceği Enstitüsü-nün (Future of Life Institute) en büyük bağışçılarındandır. Musk, sosyal medya hesaplarından sık sık Yapay Zekânın gelişimiyle ilgili olumsuz senaryolar üzerine paylaşım yapmaktadır. Bunlardan biri yakın zamanda Hanson Robotics firmasının insansı Yapay Zekâ robotu Sophia ile ABD’li gazeteci yazar Andrew R. Sorkin arasında geçen sohbete dair paylaşımdır.

bilim adamı Stephen Hawking ise tıpkı Muskgibi karamsar bir tablo çizmektedir ve Yapay Zekânın,uzun vadede kendisini geliştirmeyi sürdürebileceğini ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebileceğini belirtmektedir.

Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insan ırkının, bu tür bir güçle yarışamayacağını ve bu nedenle Yapay Zekânın insanlık için varoluşsal bir tehdit taşıdığını düşünmektedir.

Ancak, uzunca bir dönem bu kıyamet senaryolarının gerçekleşmeyeceğine,insanlığın uzun süre Yapay Zekânın nimetlerinden faydalanacağına ve kontrolü elinde bulunduracağına inan-maktadır.

Yapay Zekâ ile ilgili gelecek tahminleri yalnızca Üçüncü Dünya Savaşı, tekillik teorisi veya insan ırkının yok olmasıyla sınırlı kalmamaktadır.

New South Wales Üniversitesinde Yapay Zekâ alanında çalışmalar yürüten Prof. Toby Walsh, 2050 yılına kadar Yapay Zekânın hayatı radikal bir şekilde değiştireceğini düşünmektedir.

Dr.Walsh geleceğe ilişkin çok çarpıcı tahminlerde bulunmaktadır:

• Gelecekte robotlar aşamalı olarak tüm insan iş gücünü devralacak ve en sonunda iş yerleri robotlar tarafından yönetilecektir.

• İşten çıkarma, işe alma gibi prosedürler de robotlara devredilecektir.

• Daily Mail’de yer alan bir habere göre 2030’un başlarından itibaren ABD’de işlerin yüzde 38’i robotlar ve yapay zekâ tarafından gerçekleştirilecektir. Aynı habere göre 15 yıl içinde İngiltere’de 10 milyon işçinin yerini robotlar alacaktır. 

• Otonom taşıtlar sayesinde, güvenlik gerekçesiyle insanlar araç kullanımından men edilecektir. 

• İleri teknolojiyle insan sağlığı 7/24 izlenerek kontrol altında tutulacaktır. Rutin işlerden uzak kalan insanlar siber âlemlerde daha fazla vakit geçirecek, sinema, bilgisayar oyunları ve sanal gerçeklik arasındaki çizgiler bulanıklaşacak, böylece insanlar kendi fantezilerini yaratacak ve keşfedeceklerdir.

Hiper-realistik avatarlar ve hologramlarla hayatını kaybetmiş film yıldızları hayata döndürülebilecek, hatta insanlar kendi filmlerini yaratıp bu filmlerde başrolü oynayabileceklerdir. 

Nesnelerin İnterneti sayesinde insanlar kendi evleriyle konuşabileceklerdir. 

Robotlar banka soygunlarını dahi insanlardan daha başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir. 

Makineler ve dünya şampiyonu takımların yaptıkları maçlarda insanlar makinelere yenilecektir. 

Denizler, demiryolları ve havayolları otonom makinelerle birbirine bağlanacaktır.

İnsanlara ihtiyaç duyulmadan TV Haberleri yapılabilecektir. 

İnsanlar ölümlerinden sonra dahi internette sohbet botu formatında yaşayabilecektir..

Gelecek  çok farklı Gelecek..!

Ben şunu da  es geçmek istemem teknoloji  bir bakıma  iyi sinyaller veriyorken bir bakıma da   insanoğlunu tehdit edecek!

Nanobotlar??

Dron robot polisler??

Kısacası tehlike kapıda!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.