Apartman ve bina yöneticilerinin uymak zorunda olduğu yönetmelik ve denetimler nedeniyle her yıl milyonlarca liranın nereye gittiğini vatandaşımız merak ediyor.
Apartmanlardaki asansörlere “yeşil etiket” almak için milyonlarca bina sahibi veya yöneticisi Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) kapısını çalıyor. Oda’dan bu etiketi almak için yıllık önemli bir bedel ödeniyor. Problem bu bedelin ödenmesiyle de bitmiyor. Oda’nın belirlediği “eksikliklerin” tamamlanması için ilgili firmalara ödenen binler de bu işin cabası.
Aynı zamanda apartman yöneticiliğini yapan Telekomcular Derneği Başkanı Zafer Tekbudak, kaleme aldığı yazıyla bu derdini ve yaşadığı sıkıntılar ve kafasındaki soruları şöyle anlatıyor:
“DEVLETİME GÜVENMEK İSTİYORUM!
Türk Tabipler Birliği’nin Afrin’e asker çıkarmamız konusunda yaptığı aptalca basın açıklaması sonrası Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan meslek odalarının önündeki Türk sözcüğünün kalkması gerektiğini söyledi. Doğru veya yanlış, bunu tartışmayacağım.
Beni ve toplumu ilgilendiren bir sorunu sizlerle paylaşacağım.
Apartman yönetimleri, asansör firmaları ile yıllık sözleşme yaparak asansörlerin bakımlarını yaptırılır. Bakımı üstlenen bu firmalar, yıl sonlarında Makine Mühendisleri odasına bir talepte bulunarak! bakımını üstlendikleri asansörlere yeşil etiket almak amacı ile muayenesinin yapılmasını isterler. Her yıl Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından görevlendirilen bir mühendis tarafından asansörler kontrol edilir ve eksikler tespit edilir. Bu tespiti yaptırmak için de MMO’na kimin nasıl belirlediğini bilmediğim bir para yatırılır. (Bu yıl iki asansör için 650 TL ücret yatırdım.)
MMO, yaptırmış olduğu bu muayene sonrası eksiklikleri bakım firmasına ulaştırır. Bakım firması bir rapor hazırlar, anlamadığınız onlarca kalemi ücretlendirir ve size gönderir.
2016 yılının sonunda 500 TL civarında para ödediğimiz MMO görevlisi sayesinde, asansörlerimizin ikisine de kırmızı etiket yapıştırıldı! ( Kırmızı etiket önemlidir. Allah korusun herhangi bir sıkıntı olursa yasal prosedürü yerine getirmeyen yönetici sorumludur.) Bu etiketlerin yeşile dönüştürülmesi için yapılacak işlemler ve karşılığında ödenecek tutar belirlenerek, asansör firmasınca hazırlanan bir raporla, apartman yöneticiliğine teslim edilir. Geçen sene asansör firması iki asansör için KDV dahil 10.620 TL’lik bir masraf çıkardı, bu bedel karşılığında firma birkaç gün süren çalışma yaptı ve etiketleri yeşile! dönüştürdük.
2017 yılı sonunda MMO’na bu kez de 650 TL ödedik. 650 TL karşılığında bu yıl da iki tane kıp kırmızı! etiket asansörlerimize yapıştırıldı. MMO görevlisinin ne tür eksiklikler tespit ettiğini, anlaşmalı olduğumuz asansör firmasına hangi eksiklikleri bildirdiğini, asansör firmasının tespit edilen bu eksiklikler karşılığında apartmanımıza ne kadar bir bedel çıkaracağını kurbanlık koyun gibi beklemeye başladık. Dün, tespit edilen eksiklikler bir rapor olarak yönetici olan bendenize sunuldu!
İki asansör için belirlenen miktar 12.868 TL+KDV (2316TL) =15185 TL
Geçen sene ödediğim miktar 10.620TL
Bu durumda İki yılda iki asansör için MMO’na 1150 TL ve asansör firmasına 25.804 TL olmak üzere toplam yaklaşık 27.000 TL para ödeyeceğiz.
Geçen yıl Haziran ayında babama ait olan iş yerine 4 kişilik bir asansör yaptırdık ve 50.000 TL ödedik.
Geçtiğimiz günlerde Sn. Cumhurbaşkanı, TMMOB,TTB,TBB gibi kuruluşların isimlerinin önündeki Türk sözcüğünün kaldırılması için düğmeye bastı. Bence Türk sözcüğünden rahatsız olmak yerine, asansör bakım firmalarının, ortaklaşa hareket ettikleri MMO gibi kuruluşlar aracılığı ile vatandaşı sömürmesine fırsat vermeyecek düzenlemeler yapılmalı ve denetim altına alınmalıdır.”
siyasetcafe.com