Türkiye, koronavirüs ile mücadelesinde aşılama programına son haftalarda hız verdi. 13 Ocak tarihinde başlatılan aşılama programında öncelikli gruplar belirli periyotlarla genişletiliyor. 14 Haziran tarihi itibarıyla aşılama sayısı 34 milyona ulaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Haziran’da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aşıda 40 yaşa kadar indirdik. Yaşınız 40 veya üstüyse bu sabahtan itibaren randevu alabilirsiniz. Yüzde yüz katılım bekliyoruz.” demişti.
Koca, aşı israfı konusunda ise, “6 saat içinde kullanılmayan dozlar daha sonra kullanılamaz, israf olur. Aşı kıymetli, temini kolay değil. Randevunuzu aksatmayın.” uyarısında bulunmuştu.
YASAKLARIN KALKACAĞI TARİH
Aşılama çalışmalarındaki son durumu değerlendiren uzman isimler yasakların kalkacağı tarih konusunda görüşlerini açıkladı.
Prof. Dr. Levent Akın, “Günde yarım milyon kişi aşılanırsa temmuzun ortasından sonra her türlü sosyal aktivite yapılabilir. Sonbaharda tedbirler gözden geçirilir.” diye konuştu.
AŞILAMA HIZI 1 MİLYONA ÇIKARSA 2 AYDA BİTER BU İŞ
Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Aşılama hızını 1 milyona çıkarırsak 2 ayda bu iş biter. Türkiye'ye özgü varyant da ortaya çıkmaz' derken, Prof. Dr. Barış Otlu, 'Alınan önlemlerle ve giderek yaygınlaşan aşılama ile bu yılsonuna kadar normal düzenimize dönebiliriz.” dedi.
ESKİ NORMAL İÇİN TARİH VERDİ
Toplumsal bağışıklığa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, normale dönüş için tarih verdi.
Balık, “Günde 1 milyon doz aşı uygulanması durumunda temmuz ayı sonuna kadar toplumsal bağışıklık hedefine erişiriz. Sonbaharda ise eski normalimize dönebiliriz. Elbette bu, aşı tedarikinde sorun kalmamasına ve insanların aşı olmak konusundaki uyumuna bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.
Siyasetcafe.com