Ulu Başbuğ Atatürk'ü minnet ve hasretle anıyoruz!

Türk milletinin en acı günü 10 Kasım 1938'de tüm yurtta yas ilan edilirken modern Türkiye'nin önderinin vefatı dünya genelinde de yankı buldu.

Takvim yaprakları 10 Kasım 1938'i, saatler 9'u 5 geçeyi gösteriyordu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk henüz 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

20 Kasım 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün trenle Ankara'ya getirilen cenazesi Garda top arabasına konularak, oluşturulan kortej eşliğinde TBMM'ye götürüldü.

21 Kasım 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün cenazesi Etnoğrafya Müzesi'nde Katafalk'a kaldırıldı.

10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi törenle Anıtkabir'e nakiledildi.

Tam 9 yılda tamamlandı Anıtkabir. 10 Kasım 1953'te, vefatının 15'inci yılında Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi’nden alındı. Büyük bir kortej ile ebedi istirahatgahına uğurlandı. O gün, on binlerce gözü yaşlı insan Ulu Önder'in son yolculuğu için Ankara sokaklarındaydı.

Atatürk, her daim milletiyle birlikte olmalıydı. Bunun için Türkiye'nin 81 ili, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'dan topraklar getirildi. Vazoların içerisinde mezarının etrafına yerleştirildi.

Anıtkabir, 1953'ten bu yana sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı milyonlarca kişiyi ağırlıyor.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri