Kiev, pazar günü yapılan referandumun ardından Ukrayna'dan ayrılıp Rusya ile birleşen Kırım'dan askerlerini çekiyor. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Andriy Parubiy, askerlerin aileleriyle birlikte hızlı bir şekilde dönüşleri için planların yapıldığını söyledi.
Parubiy askerleri en etkin ve çabuk şekilde bölgeden çıkarmayı istediklerini belirtti.
Karar Rus yanlısı güçlerin bölgede iki deniz üssünü ele geçirmesinin ardından geldi. Üslerden biri Ukrayna'nın Karadeniz donanmasının karargâhı.
Karşılıklı vize
Kiev, Kırım'daki gelişmelerin ardından Rusya'ya vize uygulamaya başlayacağını da açıkladı.
Rus resmi haber ajansı RIA Moskova'nın da Ukrayna'ya vize uygulamaya başlamayı düşündüğünü bildirdi. Karar için Kiev'in resmi vize yazısı bekleniyor.
Ukrayna, Rusya liderliğindeki Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan da (BDT) ayrılacağını duyurdu. Parubiy, ABD ve İngiltere ile askerî tatbikatlara hazırlanıldığını da söyledi.
Kiev ayrıca Kırım'ın askerî güçlerden arındırılması konusunda Birleşmiş Milletler'e başvurdu.
Rusya'ya yaptırımlar
Batı, Moskova'ya yönelik yeni yaptırımları da değerlendiriyor. Almanya ve İngiltere Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırımlarını ağırlaştırması konusunda anlaşmaya vardı.
Karar iki ülkenin başbakanlarının Londra'da yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Rusya ise yaptırım kararlarına rağmen geri adım atmıyor. Rus Dışişleri Müsteşarı Sergey Ryabkov ABD'nin yaptırımlarına benzer şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Müsteşar Washington'un tansiyonu düşürmemesi halinde farklı önlemleri de masada tuttuklarını vurguladı.
'Ukrayna’da askeri sefere gitmeyeceğiz'
ABD Başkanı Barack Obama, ABD ordusunun, Ukrayna’da Rusya’ya karşı askeri bir eylemde bulunmayacağını söyledi.
Obama, bazı yerel medya organlarına verdiği röportajda, “Ukrayna’da askeri sefere gitmeyeceklerini” bildirdi.
“Ukraynalılar bile bizim Rusya ile askeri anlamda angajmana girmemizin uygun düşmediğinin ve Ukrayna için de bunun iyi olmadığının farkındadır” diyen Obama, bu konuda yaptıklarının ise Ukrayna'nın kendi geleceğini belirlemesi gerektiği noktasında güçlü uluslararası koalisyonun olması için diplomatik kaynakları herekete geçirmek olduğunu kaydetti.
Obama, diplomasinin daha iyi bir yol olduğuna işaret ederek, askeri seçeneğin masada bulunmadığına açıklık getirdi. Obama, “Rusya ile gerçek bir savaşı tetiklememize gerek yok. Ukraynalılar da bunu istemez, kimse bunu istemez” diye konuştu.
Ancak, konu ABD’nin ve NATO müttefiklerinin çıkarları olduğunda bunu koruyacaklarını da herkesin bildiğini belirten Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “güç ile değil, zayıflıkla hareket ettiğini” yorumunda bulundu.